Arama

Sanatın önemli hamilerinden Hüseyin Baykara

Herat'ı ilim ve sanat merkezi haline getiren Hüseyin Baykara, cesur ve başarılı bir hükümdar olarak tam 37 yıl Horasan ve civarına hakim olur. Girdiği pek çok mücadele, onun hükümdar olması yolunda önemli başarılara imza atmasını sağlar. İşte Timur hanedanlığının son hamisinin hayatı...

Sesli dinlemek için tıklayınız.

BAYKARA DÜŞMANI AKKOYUN HÜKÜMDARI

🔸 Ebu Said'den sonra Sultan Baykara'nın düşmanı Muhammed Mirza olmuştur. Herat'ı fethetmek için yanına Akkoyunlu hükümdarını alan ve bunu kullanan Mirza, amacına ulaşamaz.

🔸 Sultan Hüseyin, Mirza'nın Türkmenlere uyguladığı kötü muameleleri, onu yenmek için fırsat bilir ve bir plan ile mağlup eder.

TİMURLULARIN BAŞKENTİ HERAT

🔸 Yaşadığı bu olaylar Baykara'ya, saltanat hayatında boyunca yaşadığı en büyük tecrübeleri olur. Doğumuna şahit olan Herat, artık son olaylardan sonra ölümüne kadar serüveninin bir parçası olacaktır.

🔸 Baykara; batıdan Bistam ve Damgan'a, doğudan Gazne ve Belh'e, kuzeyden Harezm'e, güneyde Kandehar'a kadar topraklarını genişletmiştir.

(X) Horasan'ın incileri

HÜSEYİN BAYKARA VE ALİ ŞİR NEVAİ DOSTLUĞU

🔸 Hüseyin Baykara'nın yaşamında, Ali Şir Nevai'nin çok özel ve ayrı bir yeri vardır. İleride pek çok işe imza atacak olan ikili, Ebu'l- Kasım Babür'ün himayesinde eğitim görür. Küçük yaşlarda edebiyata büyük ilgi duyan ikili, şiir yazmaya başlar.

🔸 Çocukluk arkadaşları Nevai ve Baykara, kendi isimleri ile anılan bir dönemi dahi açarlar. Yaşamları boyunca birbirlerine destek veren bu ikilinin ölümleri de birbirlerine yakın zamanlarda olur.

BAYKARA MECLİSİ

🔸 Yaşadığı dönem boyunca sanata ve sanatçıya değer veren Baykara; şairler, ressam ve tarihçilerinde aralarında bulunduğu pek çok ilim adamını himaye eder. Zaman ile Herat'ı bir kültür ve sanat merkezi haline getirir.

🔸 Sultan Baykara, genellikle öğleye kadar devlet işleriyle meşgul olup öğleden sonra sarayındaki ilim adamlarıyla sohbetler düzenler. Bu ortama "Baykara Meclisi" adı verilir.

🔸 Herat Musiki Okulu, Şifaiye Tıp Okulu ve Herat Tezhip Okulu gibi bilim-sanat ağırlıklı eğitim kurumlarının kurulmasına öncülük etmiştir.

(X) Sadece sanatın sözü geçen sohbet meclisi 'Baykara'

  • 10
  • 10

SANATA DEĞER VEREN HÜKÜMDAR

🔸 Hüseynî mahlasıyla Çağatayca ve Farsça şiirler kaleme alır ve bunun yanında; Risale-i Sultan, Hüseyin Baykara, Gül-ü Mül, Divan gibi farklı alanlarda eserler verir.

🔸 Timur İmparatorluğu'nun son varisi, 1506 yılında Şeybânî Han'a karşı sefere çıktığı esnada Herat yolunda vefat eder. Baykara, tarihte sanat ve sanatçıya en çok değer veren hükümdarlardan biri olarak anılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN