Şerif Muhittin Targan kimdir, eserleri nelerdir?
Türk müziğinin önemli şahsiyetlerinden Şerif Muhittin Targan, 13 yaşındayken çok iyi ud çalmasıyla tanındı. Beş yaşlarında iken duyduğu melodileri piyanoda yalnız başına çalabiliyordu. İlk eserini, Mehmed Âkif Ersoy'a ithaf etti. Musikiye miras bıraktığı eserleriyle birlikte Şerif Muhittin'i 52'nci ölüm yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyoruz.
Giriş Tarihi: 13.09.2019
09:20
Güncelleme Tarihi: 13.09.2019
18:13
Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca bilen ve av sporuna özel merakı bulunan Şerif Muhittin, aynı zamanda portre ve peyzajda önemli eserler vermiş bir ressamdır. Eserleri arasında yer alan Abdülhak Hâmid Tarhan'ın iki portresinden biri Topkapı Sarayı Müzesi'nde, diğeri İstanbul Üniversitesi'ndedir.
MEHMED AKİF’LE YAKIN ARKADAŞLIĞI
Şerif Muhittin'in Mehmed Âkif'le yakın arkadaşlığı vardı. Çamlıca'daki köşkünde yapılan haftalık mûsiki toplantılarına devam eden Mehmed Âkif, Safahat'ın yedinci kitabı olan "Gölgeler"i "Şarkın Tek Dâhî-i San'atı Şerif Muhyiddin Beyefendi'ye Hâtıra-i Ta'zîm" sözleriyle ona ithaf etmiştir. Aynı bölümdeki "Sanatkâr" adlı manzume ile Safahat'a alınmayan şiirler arasında yer alan "Şark'ın Yegâne Dâhî-i San'atına" başlıklı şiirlerde, ayrıca Rıza Tevfik Bölükbaşı'nın Serâb-ı Ömrüm adlı eserindeki "Lisân-ı Gaybın Dâhi Şairi Şerif Muhiddin Beyefendi'ye" ve "Udun Tesiri" başlığıyla yazılan iki manzumede Şerif Muhittin konu edilmiştir.
Şerif Muhittin'in özel koleksiyonundaki kitapları, bir kısım tabloları, Türk ve Batı musikisine ait çeşitli notaları vasiyeti üzerine Safiye Ayla tarafından Süleymaniye Kütüphanesi'ne bağışlanmıştır. (TDV, İslamansiklopedisi)