Arama

Sezai Karakoç kimdir? Sezai Karakoç’un hayatı…

Sezai Karakoç, şair, yazar ve mütefekkir olarak edebiyat tarihimize adını altın harflerle yazdıran bir isim. Onun ismi "Diriliş" kavramı ile özdeşleşmiş, dünya savaşlarından yenik çıkan İslam dünyasının "yeniden dirilişini" amaç edinmişti. Bu uğurda, yazı ve düşünce hayatı boyunca diriliş kavramı çevresinde zinde bir bilinç uyandırmaya çalıştı; başta şiir, siyaset ve düşünce olmak üzere, dünya Müslümanlarının uyanışına eserleriyle emek verdi. Fikir ve şiirleriyle çağımıza damga vuran, yaşamı boyunca ümmetin meselelerine odaklanan Türk edebiyatının dönüm noktalarından Üstad Sezai Karakoç Rahmet-i Rahman'a kavuştu. Mekânı cennet, makam-ı âlî olsun. Milletimizin ve ümmetin başı sağ olsun. Sezai Karakoç kimdir? Sezai Karakoç'un hayatı…

  • 8
  • 21
PEK ÇOK DERGİ VE GAZETEYE YAZILAR YAZDI
PEK ÇOK DERGİ VE GAZETEYE YAZILAR YAZDI

İlk yazıları 1950'li yıllarda Büyük Doğu'da yayımlanan Sezai Karakoç, 16 Aralık 1963'ten itibaren değişik aralıklarla Yeni İstanbul gazetesinde, "Karakoç" imzasıyla, "Farklar" başlığı altında günlük yazı yazmaya başladı. Bu tarihten önce düzensiz aralıklarla haftalık Yeni İstiklâl gazetesinde de çeşitli yazıları çıkmıştı.

Sezai Karakoç'un günlük yazıları düzenli bir şekilde 1963'ten itibaren Yeni İstanbul gazetesinde başladı. 4 Aralık 1967'de Babıâlide Sabah gazetesinde yazmaya başlayan Sezai Karakoç'un buradaki yazarlığı on ay sürdü. 1 Temmuz 1974'te Millî Gazete'de "Sûr" başlığı altında devam eden gazete yazarlığı 31 Ağustos 1974'te tamamlandı. Diriliş'i tekrar çıkarabilmek için buradaki yazarlığına son verdi; bu tarihten itibaren Diriliş dergisi dışında hiçbir yerde yazmadı.

  • 9
  • 21
‘DİRİLİŞ’ ONUN ADIYLA ÖZDEŞLEŞTİ
‘DİRİLİŞ’ ONUN ADIYLA ÖZDEŞLEŞTİ

Diriliş dergisi ve düşüncesi Sezai Karakoç adıyla özdeşleşti. Dünya savaşlarından yenik çıkan İslam dünyasının yeniden dirilişini amaç edindi.

Bu uğurda, yazı hayatı boyunca diriliş kavramı çevresinde zinde bir bilinç uyandırmaya çalıştı; başta şiir, siyaset ve düşünce olmak üzere, dünya Müslümanlarının uyanışına eserleriyle emek verdi.

  • 10
  • 21
HAYATINI ‘DİRİLİŞ NESLİ’NİN YETİŞMESİNE ADADI
HAYATINI ‘DİRİLİŞ NESLİ’NİN YETİŞMESİNE ADADI

Tüm edebiyat ve düşünce hayatını "diriliş nesli" dediği yeni bir gençliğin yetişmesine adayan Sezai Karakoç'ta diriliş düşüncesi, bir odak noktasıdır. Düşünce dünyasını sistematize eden diriliş kavramını ilk kez 1954 yılında kullandı. 1954 kışında bir arkadaşıyla birlikte Yeni Ay adlı bir dergi çıkarmaya karar verdi. Bu dergi edebiyat kadar, hatta daha ziyade, siyasete de yer verecekti.

Derginin ilk sayısında Sezai Karakoç'un Tunus ve Cezayir'deki bağımsızlık savaşlarını konu alan, "Bir Milletin Basübadelmevti" başlıklı bir yazısı vardı. Dönemin zor şartlarında, dergiyi dağıtıma vermeden önce prova baskıyı savcıya götürüp incelemesini istediler. Dergiyi inceleyen savcının kanaati şöyledir: "Siz deli misiniz? Derginiz derhal toplatılır ve siz de içeri girersiniz."

  • 11
  • 21
İLK DERGİ DENEMESİ SONUÇSUZ KALMIŞTI
İLK DERGİ DENEMESİ SONUÇSUZ KALMIŞTI

Bunun üzerine dergiyi dağıtıma vermekten vazgeçtiler. Savcının yanlarında yolladığı iki polis nezaretinde bütün dergiler imha edildi. Sezai Karakoç bu yazıyı, aynen, 1960'ta çıkan Diriliş'e aldı. Bu yazı, Mehmet Yasin imzasıyla Yeni İstiklâl'de bir kez daha yayımlandı. Böylece Sezai Karakoç'un ilk dergi denemesi sonuçsuz kaldı. Fakat bir yıl sonra, SBF son sınıftayken, Diriliş'ten önce, iki sayı süren Şiir Sanatı adında bir dergi çıkarmayı başardı.

Fransız şairlerinden yaptığı çevirilerle, Garip akımının yalınlaştırdığı şiir ortamına bir lirizm aşısı yapan dergide; Sezai Karakoç, Cemal Süreya, Gülten Akın, Orhan Duru, Muzaffer Erdost, M. Rami Ayas, Seyfettin Başçıllar, Erdal Öz, M. Nuri Pakdil, Güner Başar, Nahit Güçlü, Baha Galip Tunalıgil, Abdullah Rıza Ergüven ve Şahinkaya Dil'in şiirleri yer aldı.

  • 12
  • 21
DİRİLİŞ DERGİSİ YEDİ DÖNEME AYRILARAK İNCELENİR
DİRİLİŞ DERGİSİ YEDİ DÖNEME AYRILARAK İNCELENİR

İki sayı çıkan ve geniş bir ilgi uyandırmasına rağmen dergi, ekonomik nedenlerle kapandı. Ekonomik gerekçe, sadece Şiir Sanatı'nın değil, Diriliş dergisi ve yayınlarının da yakasını hiçbir zaman bırakmadı, her zaman birinci dereceden önemli bir mesele olarak kaldı.

Sezai Karakoç'un adıyla özdeşleşen Diriliş dergisi yedi döneme ayrılarak incelenebilir:
1. Diriliş dergisi birinci dönem: Nisan 1960-Mayıs 1960: 2 sayı. Derginin ikinci sayısı bayilere dağıtılırken sıkıyönetim ilân edildi, 27 Mayıs 1960 darbesinin gergin ortamında dergi çıkarmanın zorlukları göz önüne alınarak derginin yayımına ara verildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN