Arama

Son Hezarfen: Necmeddin Okyay

Mehmed Necmeddin Okyay, Hüsn-i hattan ebruya, mücellitlikten kemankeşliğe kadar pek çok alanda verdiği eserlerle tanınmasından dolayı "hezarfen" sıfatıyla anıldı. 93 yıllık ömrünün uzun bir bölümünü dört dönümlük bir arazinin içindeki ahşap bir evde geçirdi. Yaşamıyla geleceğe rehber; milli ve manevi değerlerine sahip çıkan bir neslin yetişmesi için örnek isimlerden oldu. Hem çok iyi bir hattat hem ekol sahibi hem de bir gül sevdalısıydı. Okyay, Osmanlı'dan günümüze geleneksel sanatlarımızın naklinde bir mücadele adamı olarak hafızalarımızdaki yerini aldı. Bugün hat sanatımızın bulunduğu noktada emeğinin, çok yönlülüğünün önemli yeri vardır.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 7
  • 12
Son Hezarfen: Necmeddin Okyay
Son Hezarfen: Necmeddin Okyay

◾ Necmeddin Okyay, marifet sahibi, kendisine bahşedilen yetenekleri Allah (CC) rızası için kullanan bir şahsiyetti. Öyle ki "Okyay, şeyh-ül hattatin, hafız, kemankeş, kemanger, cilt ve ebru sanatı ustası" gibi pek çok unvana sahiptir. Merhum üstat ilahi aşkla sanatını yoğurup yaşamını batı medeniyetinin bizlere unutturmak istediklerini muhafaza ve müdafaa için sürdürdü.

◾ Yaşamıyla geleceğe rehber, Türk okçuluğunun gelişmesi, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan bir neslin yetişmesi için örnek isimlerden biri oldu. Okmeydanı'nın Okmeydanı olarak kalması için mücadele etti. Hem çok iyi hattat, ekol sahibi hem de bir gül sevdalısıydı. Yüzlerce çeşit gülü kokularına kadar tanırdı.

◾ Toygartepe'deki dört dönümlük bahçesinin bir bölümünü gül yetiştirmeye ayırarak 400 çeşit gül yetiştirdi. Katıldığı gülcülük müsabakalarında madalyalar kazandı.

◾Gülü seven, ok ve yay üstadı hezarfen Necmeddin Okyay, Osmanlı'dan günümüze geleneksel sanatlarımızın naklinde bir mücadele adamı olarak hafızalarımızdaki yerini aldı. Bugün hat sanatımızın bulunduğu noktada onun emeklerinin çok önemli yeri vardır.

(x)Kur'an-ı Kerim hattatı bir hanım: Esma İbret ve hayatı

◾ Böylesine dolu dolu yetişmiş olan Okyay'ın ara sıra tekrarladığı sözünü Uğur Derman şöyle aktarıyor: "Evlâdım, zamânın en iyi hocalarından ders gördüm ammâ, kendim bir şey olamadım!"

◾ Üzerindeki 14 çeşit rahatsızlığı da "hastalık koleksiyonu" olarak görüp, bunu bütün nüktedanlığıyla yazı koleksiyonculuğu alışkanlığına bağlayan Necmeddin Hoca, son yıllarında glokom ve katarakt sebebiyle görme yetisini neredeyse kaybetmişti ve ömrünce bağlandığı sanatlar, ona artık yüzlerini göstermez olmuşlardı. Fakat çalışmak, hayatı boyunca kendisinin bütün hücreleriyle gerçekleştirdiği bir fiildi. 93 yıllık ömrünün bir anını boşa harcamadı.

  • 10
  • 12

"Çalışmak ruhuna o derecede işlemişti ki, vefâtından üç gün önce, hastahânedeki son ziyâretimde hâtırını sorduğum vakit, hasta yatağından kısık sesiyle: "Ölmeğe çalışıyorum" cevâbını vermişti!" öğrencisi Derman'a.

5 Ocak 1976 Pazartesi sabahı Hakk'ın rahmetine kavuşan Okyay Hoca, yıllarca hizmet ettiği Üsküdar Yeni Vâlide Câmii'nden kaldırıp Karacaahmet kabristanına defnedildi. Eserleri ve yetiştirdiği talebeleri bize miras kaldı.

  • 11
  • 12

Necmeddin Okyay'ın yetiştirdiği isimler

Mustafa Düzgünman

Son devrin tanınmış ebru ve cilt sanatkârı, dinî mûsiki icracısı.

Feyzullah Dayıgil

Tezyinat tasarımcısı.

Emin Barın

Son devir hattat ve mücellitlerinden.

Fatma Rikkat Kunt

Tezhip sanatkârı ve hocası.

Süheyl Ünver

Türk tıp tarihçisi, hekim, ressam ve tezhipçi.

Muhsin Demironat

Tezhip sanatkârı ve tezhip hocası.

Uğur Derman

Hat ve ebru sanatçısı, yazar.

Uğur Derman'ın Fikriyat'ta yer alan tüm yazılarını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN