Rasim Özdenören vefat etti
"Yedi Güzel Adam"ın müstesna öykücüsü Rasim Özdenören, ömrü boyunca Müslümanların bilinçlenmesi, var olan sistemi sorgulaması ve bir düşünce sistematiği oluşturması için çalıştı. Eserleri ile Müslüman kuşakların kitap okumalarında ve düşünmelerinde ciddi bir pay sahibi oldu. Usta yazar 22 Temmuz gecesi yoğun bakıma alındı. Bugün itibari ile rahmet-i rahmana kavuştu. Yedi Güzel Adam'ın yaşayan son temsilcisi olan Özdenören'in vefat etmesi ile edebiyat ve sanat dünyamızda bir pencere kapandı. Rasim Özdenören kimdir? Rasim Özdenören hayatı, eserleri...
Giriş Tarihi: 27.09.2021
18:04
Güncelleme Tarihi: 23.07.2022
12:24
Sesli dinlemek için tıklayınız.
İnsanda sorgulama isteği uyandıran eserlerin yazarı
🔴 Rasim Özdenören ekseriyetle öykücülüğü ile tanınır. Lakin yazar, ortaya koyduğu denemeler ile düşünce dünyamızda önemli etkilere sahiptir. Seksenli yılların o soğuk ikliminde Rasim Özdenören, ortaya sağlam eserler koyarak sisteme karşı protest bir tavır sergiler. Yazarın "Müslümanca Yaşamak" ve "Müslümanca Düşünmek Üzerine Denemeler" başlıklı deneme kitapları, İslamcılığı üç nesil boyunca derinden etkiler.
📌 Müslümanların sistemi sorgulamaları yolunda ciddi bir mesafe kat etmelerine katkı sağlayan Özdenören, bugün hala lise ve üniversite talebelerinin çokça okuduğu bir yazar. Batı Medeniyetine getirdiği muhtelif eleştiriler ile de tebarüz eden yazar, Batı'yı gayet iyi bilen bir Müslümandır. 📌 Bu minvalde Amerika'ya ve Amerikan düşüncesine dair fikirlerini VAV TV izleyicisi ile paylaşan usta yazar, "Amerika dolayısıyla çok çeşitli insanların kaynaştığı bir yer. Ama hepsinde öne çıkan özellik bireyselliktir. Bu şekilde, bireysellik üzerinden Amerika'ya mahsus bir kültür oluşmuştur. Bu toplumun Karakteristik yapısı, kendi bireysel çıkarını öne çıkarmasıdır. Amerika'yı oluşturanların paylaşacak bir şeyleri yoktur. Çünkü ellerinde paylaşacak bir şey yoktur. Hâlbuki bizim buralarda paylaşma esasına dayanan bir yaşam tarzımız var. Dinimizin buyruğu olarak bir paylaşma esası var. İnsani ilişkilerimiz bu temel üzere yürüyor. Bireysel olarak cimri de olsak zekât, sadaka vermek zorundayız. Bu, insanların bireysel tavrını aşar. Bunlar yüce Allah'a (CC) karşı olan borçlardır. Bunun sonucunda paylaşma duygusunun hâkim olduğu toplumsal bir çevre oluşur. Amerikalılar tam tersine kendi bireyselliğini kurtarabilmek için Amerika'ya gittiler." cümleleri ile İslam ve Batı medeniyetlerini kıyaslar. Ona göre içinde bulunduğumuzun çağın en büyük problemi, bireyselleşme ve çıkar ilişkisidir.
Programın tamamını izlemek için tıklayın
İnsanda sorgulama isteği uyandıran eserlerin yazarı
📌 Rasim Özdenören öykücülüğü kadar bir fikir işçiliği ile de tebarüz eder. Farklı sebeplerle ABD'de bulunduğu dönemde Amerikan toplumunu ve bireyini yakından görerek, bir kanıya varır. Ona göre bu zenginlikler ülkesi aslında insanlara sefalet sunan koca bir fabrikadan başka bir şey değildir.
📌 Yazar, deneme eserlerinde İslam'ın ne denli büyük ve güzel bir sisteme sahip olduğunu, çağların İslam'a uymakla değer kazanabileceğini dile getirir. Özdenören'in yazdığı düşünsel metinler, sadece yazıldığı döneme has kalmayarak bugün dahi güncelliğini korur. Bu da yazarın fikri eserlerinin kıymetini göz önüne serer.
(X) 🔍 Bilgi Notu: Özdenören sadece eser yayınlayan bir öykücü olarak kalmadı. Yanına gelen gençlerle ilgilenerek, etrafında bir edebi gelenek oluşmasına katkıda bulundu. (X) 📍 İlginç Bilgi : 1970-1971 arasını muhtelif araştırmalar sebebiyle Amerika'da geçirdi.
Mavera Dergisi nasıl çıktı? Öğrenmek için tıklayın
📌 Rasim Özdenören şu ana kadar otuzdan fazla eser kaleme aldı. Derin okumalar ve araştırmalar sonucu belirlediği hususlarda kalem oynatan yazar, ülkemizin edebi muhitinin gelişmesinde önemli bir paya sahiptir.
📌 İlerlemiş yaşına rağmen hala edebiyattan kopmayan Rasim Özdenören sağlığı el verdikçe, üretmeye devam etti. Usta yazar ve öykücü Özdenören 23 Temmuz 2022 tarihi itibari ile aramızdan ayrıldı.
➡ Rasim Özdenören adını çoğu okur bu kitap ile birlikte duymuştur. 1979'da yayınlanan roman, insanlara küsen bir gazinin gül yetiştirmesini ve kendi damarlarından kopmuş genç nesli ustaca anlatır. Eserde kendi kabuğuna çekilen gelenek ile her tarafa yayılan modernizm , metaforlar arayıcılığı ile karşılaştırılır. Özdenören bu eseriyle, öykü alanındaki yetkinliğini kanıtladığı gibi adını da geniş bir kitleye duyurur.
Metafor ne demek? Fransızcadan dilimize geçen kelime, mecaz anlamına gelir.
(X) 🔍 Bilgi Notu: "Gül Yetiştiren Adam" yetmişlerde var olan siyasi atmosferi ve Müslümanlık anlayışının geçirdiği değişimi anlatması bakımından edebi olmasının yanında sosyolojik de bir eserdir.
Eserden alıntı ↪ "Artık üzülmüyorum. Belki de üzülemiyorum. Bütün alçaklıklar bile doğal, çünkü alçaklık doğal. İyilik de, kötülük de bizim yaradılışımızda. Benim için ne düşündüklerini hiç önemsemiyorum artık, ben ne düşünüyorum budur önemli olan benim için." ↪ "İçinizdeki İslam'ı gösterin. Çünkü İslâm, sizin üzerinizde görünmek ister. İman gizlidir, İslâm açık. İman kalbtedir, İslâm zahirde. İslâm şeriatsa, şeriat sizin amellerinizde görünmek ister."
Rasim Özdenören'in dürüstlük üzerine olan sözlerini dinlemek için tıklayın
📕 Müslümanca Düşünmek Üzerine Denemeler
➡1985'de yayınlanan eser, deneme türünde kaleme alınmış bir "Müslüman el rehberi " hüviyetidir. Rasim Özdenören, değişen ve gelişen bir dünyada düşüncenin Müslümanlıktan ayrı ilerlemeyen bir yol olduğunu bu kitap ile dile getirir. Seksen sonrası Türkiye, diğer İslam ülkeleri gibi muhtelif fikirlerle harmanlanmış bir durumda olduğu için Özdenören, bu eseri kaleme alıp ortaya yılları aşan bir rehber kitap koyar. Kitap Müslümanlara, çağ ne kadar değişse de İslam'ın baki kalacağını haykırır.
(X) 🔍 Bilgi Notu: İslam düşüncesi Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şerifleri temel alan ulemanın yıllar içinde ortaya koyduğu bir düşünce yapısıdır.
Eserden alıntı ↪ "Artık kimseden hasbi davranışlar bekleyemez hale getirildik. Kimseye " Allah rızasından" bahsederek ricada bulunamaz olundu. Komşuluk, dostluk ilişkileri bile ucunda bir çıkar olup olmadığına göre bir değer kazanmakta ya da kaybetmektedir. Hatır gönül, Allah rızası, hasbilik çoğumuz için unutulmuş, uzaklarda kalmış bir hatıradır sanki." ↪ "İslâm'da marifetin en üstünü, ihlas ve takva ile hayatını sünnete uyarlayabilmekte görülür. Böyle yapmaya gayret eden Müslümansa hayatında bunun dışında bir beklentiye yer vermez olur."
"Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler"den alıntılar okumak için tıklayın