Arama

Sultan III. Ahmed’in hatları

Sultan III. Ahmed, Osmanlı tarihinde iz bırakan hükümdarlardan biriydi. İyi bir tahsil gören Sultan III. Ahmed, güzel sanatlara ilgi duymuş; hüsn-i hat alanında "üstad" mertebesine ulaşmıştı. Hükümdarlık yıllarından sonra kendini Mushaf-ı Şerif yazımına adamış, yazmış olduğu Kur'an-ı Kerim'lerden ikisini Ravza-i Mutahhara'ya vakfetmişti. Eserleriyle Osmanlı'nın en iyi ilk üç "hattat padişahı"ndan biri olarak anılmış, döneminde inşa edilen pek çok caminin levhası onun elinden çıkmıştı. Sultan III. Ahmed'in hat sanatındaki maharetine dair bilinmeyenleri sizlerle buluşturuyoruz.

  • 10
  • 20
SADRAZAMIN VE İKİ DAMADININ KATLİNE ŞAHİT OLDU
SADRAZAMIN VE İKİ DAMADININ KATLİNE ŞAHİT OLDU

Kısa zamanda büyüyen isyan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ile iki damadının boğularak katledilmesine şahit olan Sultan III. Ahmed'in, 2 Ekim 1730 tarihinde tahtı terk etmesi ile nihayetlendi.

  • 11
  • 20
SULTAN III. AHMED’DEN ÖĞÜT: VEZİRİNE TESLİM OLMA
SULTAN III. AHMED’DEN ÖĞÜT: VEZİRİNE TESLİM OLMA

Tarihî kaynaklar, tahtı yeğeni Mahmud'a teslim ederken, "Vezirine teslim olma. Daima ahvâlini araştır ve beş-on sene birini vezarette müstakil istihdam eyleme. Merhamet sahibi ol. Cömertliği elden bırakma. Gayet tasarruf üzere ol. İşi kendin gör. Ele itimat etme. İşte benim ahvâlim, sana nasihat için kâfidir. İhtiyaç sahiplerine adâletle davran. Kimsenin bedduasını alma. Şehzâdegân sana emanettir. Oğlum; devlet işlerini baban ve ben başkalarına bıraktığımızdan bu durum başımıza geldi. Sen bizzat idareyi ele al" şeklinde nasihatte bulunduğunu nakletmektedir.

  • 12
  • 20
YAŞAMINI İLİM VE İBADETLE GEÇİRDİ
YAŞAMINI İLİM VE İBADETLE GEÇİRDİ

Saltanattan çekildikten sonra Kafes Kasrı'nda ilim ve ibadetle meşgul olmaya başlayan Sultan III. Ahmed, 1 Temmuz 1736 tarihinde 63 yaşında iken vefat etmiş ve büyükannesi Hatice Turhan Valide Sultan'ın Yeni Cami'ndeki türbesine defnedilmiştir.

  • 13
  • 20
ALİM, ŞAİR VE HATTATLARI DAİMA HİMAYE ETTİ
ALİM, ŞAİR VE HATTATLARI DAİMA HİMAYE ETTİ

Hassas ve İslâmiyet'e son derece bağlı mütedeyyin bir zât olmakla beraber açık fikirli ve vatanperver bir padişahtır.

Âlim, şair ve hattatları her daim himâye etmiş olduğu gibi, "Necîb" mahlâsı ile şiirler dahi yazmıştı.

  • 14
  • 20
HAT SANATINDA ÜSTAD MERTEBESİNDEYDİ
HAT SANATINDA ÜSTAD MERTEBESİNDEYDİ

Hüsn-i hatta da neredeyse üstad mertebesine erişmiş olan Sultan III. Ahmed, şehzâdelik günlerinde ağabeyi Sultan II. Mustafa ile birlikte Hâfız Osman'dan sülüs ve nesih dersleri almış, onun vefatından sonra da şâkirdânından Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi'den istifade etmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN