Arama

Sultan III. Ahmed’in hatları

Sultan III. Ahmed, Osmanlı tarihinde iz bırakan hükümdarlardan biriydi. İyi bir tahsil gören Sultan III. Ahmed, güzel sanatlara ilgi duymuş; hüsn-i hat alanında "üstad" mertebesine ulaşmıştı. Hükümdarlık yıllarından sonra kendini Mushaf-ı Şerif yazımına adamış, yazmış olduğu Kur'an-ı Kerim'lerden ikisini Ravza-i Mutahhara'ya vakfetmişti. Eserleriyle Osmanlı'nın en iyi ilk üç "hattat padişahı"ndan biri olarak anılmış, döneminde inşa edilen pek çok caminin levhası onun elinden çıkmıştı. Sultan III. Ahmed'in hat sanatındaki maharetine dair bilinmeyenleri sizlerle buluşturuyoruz.

  • 5
  • 20
ORDUNUN MODERNİZASYONUYLA YAKINDAN İLGİLENDİ
ORDUNUN MODERNİZASYONUYLA YAKINDAN İLGİLENDİ

Bu barış ortamını, elli yılı aşkın süredir aralıksız devam eden harpler sonunda yıpranan orduyu kuvvetlendirmek, ülkedeki huzur ve asayişi temin etmek için iyi bir fırsat olarak gören Sultan III. Ahmed, aynı zamanda damadı olan Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ile birlikte işe koyularak, ilk olarak ordunun modernizasyonu ile ilgilendi.

  • 6
  • 20
İLK MATBAA BU DÖNEMDE KURULDU
İLK MATBAA BU DÖNEMDE KURULDU

Humbaracı Ocağı'nın ıslahı için Baron de Todt davet edildi. İlk Türk matbaası İbrahim Müteferrika tarafından tesis edilerek, önemli ilim ve kültür eserleri basımına başlandı.

Yalova'da kâğıt, İstanbul'da çini ve kumaş fabrikaları açıldı.

  • 7
  • 20
KASIRLAR, CAMİLER VE ÇEŞMELER YAPTIRILDI
KASIRLAR, CAMİLER VE ÇEŞMELER YAPTIRILDI

İmar faaliyetleri arttırılarak payitahtın birçok yerinde kasırlar, yalılar, camiler ve çeşmeler yaptırıldı, tamire muhtaç olanlar yenilendi.

İstanbul'daki ilim, kültür ve sanat çevrelerinin himâyesi sâyesinde de, her anlamda parlak bir devir yaşanmaya başladı.

  • 8
  • 20
SADRAZAMIN ATTIĞI ADIMLAR MUHALEFETİ KÖRÜKLEDİ
SADRAZAMIN ATTIĞI ADIMLAR MUHALEFETİ KÖRÜKLEDİ

Öte yandan bu devrede İran ile yapılan savaşlar neticesinde Gence, Nahcivan, Hoy, Selman, Kirmanşah ve Nihavend gibi şehirler fethedildi.

Ancak Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın giderek despotlaşan idaresi ve hısım akrabasını önemli mevkilere tayin ettirmesi, karşısındaki muhalefet ateşini körüklemekte, "kâfir icadı" olarak adlandırılan yenilik hareketlerini tasvip etmeyen ahalinin tepkisi de günden güne büyümekteydi.

  • 9
  • 20
PATRONA HALİL İSYAN BAYRAĞINI AÇMIŞTI
PATRONA HALİL İSYAN BAYRAĞINI AÇMIŞTI

1730'da muhaliflerin kışkırtmasıyla isyan bayrağını açarak, idareden memnun olmayanları çevresine toplayan Patrona Halil, İran Seferi'ne çıkmak istemeyen yeniçerilerin olaylara seyirci kalması sayesinde, sefer hazırlıklarını teftiş için Üsküdar'a geçmiş olan Sultan Ahmed Hân-ı Sâlis ve Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın yokluğunda şehrin denetimini ele geçirmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN