Arama

Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık

Osmanlı tarihçiliğinin bir asırlık çınarı Halil İnalcık, "Hocaların Hocası" olarak ömrü boyunca pek çok tarihçi yetiştirdi, ardında birçok değerli eser bıraktı. "Tarihçilerin Kutbu", "Şeyhü'l Müverrihin" olarak anılan İnalcık, yaşamının son anına kadar araştırmaya ve yazmaya devam etti. Dünyada sosyal bilimler alanında sayılı iki bin bilim insanı arasında gösterilen İnalcık, hayata dair misyonunu şu sözlerle anlatmıştı: "Ben atalarımın tarihini temize çıkarmak misyonu ile çıktım. Benim hayatım bir vasıtadır, büyük bir fikri gerçekleştirmek için bir vasıtadır. Hayatımı bu misyona hizmet etmek için ayarladım…" 25 Temmuz 2016'da vefat eden Halil İnalcık'ı rahmet ve minnetle anıyoruz.

  • 4
  • 38
1950’LERDEN İTİBAREN ADINI DÜNYAYA DUYURDU
1950’LERDEN İTİBAREN ADINI DÜNYAYA DUYURDU

🔸 1952'de, "Viyana Bozgun Yıllarında Osmanlı-Kırım Hanlığı" İşbirliği teziyle profesörlük pâyesi alan İnalcık, yaptığı çalışmalarla 1950'lerden itibaren, başta Amerika olmak üzere adını tüm dünyaya duyurmaya başladı.

  • 5
  • 38
70'Lİ YILLARDA DÜNYAYA AÇILDI
70’Lİ YILLARDA DÜNYAYA AÇILDI

🔸 1972'de, 30 yıl çalıştığı AÜDTCF'den emekli olmasının ardından, Chicago Üniversitesi'nin imtiyazlı profesör davetini kabul eden Halil İnalcık, Tarih Bölümü'nde profesör olarak çalışmaya başladı.

🔸 1973'te İngiltere'de yayınladığı Osmanlı İmparatorluğu: Klasik Çağ 1300-1600 adlı eseri, yedi Balkan diline ve Arapçaya tercüme edildi. Ardından dünyanın birçok yerinde ilgi çeken seminer ve dersleriyle uluslararası alanda tanınan bir profesör haline geldi.

  • 6
  • 38
SAYILI 2 BİN BİLİM İNSANI ARASINDA GÖSTERİLİYORDU
SAYILI 2 BİN BİLİM İNSANI ARASINDA GÖSTERİLİYORDU

🔸 Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2 bin bilim insanı arasında gösterilen Halil İnalcık, Türk, Amerikan, İngiliz, Sırp ve Arnavutluk akademilerine üye seçildi.

  • 7
  • 38
TARİHÇİLİĞİN BELGESİZ OLMAYACAĞINI ISRARLA VURGULADI
TARİHÇİLİĞİN BELGESİZ OLMAYACAĞINI ISRARLA VURGULADI

🔸 Osmanlı tarihini en doğru şekilde incelemeye tüm ömrünü adayan Prof. Dr. Halil İnalcık, tarihçiliğin belgesiz olmayacağını ısrarla vurgulayarak, 1980'li yılların ortalarında dönemin başbakanı merhum Turgut Özal'ı ikna ederek, Osmanlı arşivinin tasnifini hızlandırdı ve Osmanlı tarihçiliğinin önünü açtı.

  • 8
  • 38
TÜRK TARİH VE KÜLTÜRÜNE BÜYÜK KATKILAR YAPTI
TÜRK TARİH VE KÜLTÜRÜNE BÜYÜK KATKILAR YAPTI

🔸 1986'da yaklaşık 15 yıldan beri çalışmakta olduğu Chicago Üniversitesi'nden emekli oldu. Aynı yıl, Boğaziçi Üniversitesi Prof. İnalcık'a fahri doktora verdi.

🔸 1990–92 arasında Harvard ve Princeton üniversitelerinde misafir profesör olarak dersler veren İnalcık, 1991'de Türk tarih ve kültürüne yaptığı katkılardan dolayı Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından Yüksek Hizmet Madalya ve Diplomasına layık görüldü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN