Arama

Tıbbın önemli ismi: Razi

Türk-İslam tıbbını birçok anlamda geliştiren ve öne çıkaran isimlerden biri tabip er-Razi'dir. Klinik sistemin kurucusu da sayılan hekim aynı zamanda iyi bir kimyagerdir. İslam alimi, birbirinden farklı bilimlerle uğraşır ve tarihe geçecek olan önemli eserler verir. Tıp ahlakı düşüncesiyle yola çıkarak çarpıcı eserlere imza atar.

◼️Ebu Bekir Râzî'nin tıp alanında yapmış olduğu radikal gelişmelerden en mühimi, hastalıkları fizyolojik ve ruhî olarak iki türe ayırmasıdır. Tıbbı ise et-tıbbu'r-ruhanî ve et-tıbbu'l-cesedânî olarak sınıflandırır. Ruh ile beden ayrılmaz iki bütündür.

◼️Tıp alanında verdiği eserlerin başında et-Tıbbu'r-Ruhânî adlı eseri gelir. Bu eserde, insanın aklını kullanarak bilgiye ulaşabileceğini ve bu şekilde faziletli bir hayat sürmesinin mümkün olacağını söyler.

◼️Et-Tıbbu'r-Ruhânî'nin bir bölümünde ölüm korkusundan da bahseder. Aslında insanın hayatı boyunca yokmuş gibi yaşadığı ama hayatının önemli bölümünde hissettiği ölüm korkusu, psikiyatri alanının en önemli sorunlarından biridir. Râzî'nin bu konudaki telkinleri de, böyle bir soruna yaklaşımı açısından, insanoğlu için büyük öneme sahip.

Müslüman alimlerin sağlık ile ilgili çalışmaları

◼️Tıp ile İslam ahlakı arasında bir ilişki kurar. Tıp etiğine büyük önem veren hekim bu alanda da önemli eserler kaleme alır. Bu alandaki görüşlerini Hipokrat ve Galen'in görüşleriyle ortak noktaları bulunur. "Ahlâku't-Tabip" (Hekimlik Ahlâkı) ve "Mihnetü't-Tabip" (Doktorun İmtihanı) adlı yapıtlarını bu alanda yazar.

Hipokrat kimdir?

Tıbbın babası sayılan İyonlu bir hekimdir.

◼️ Ebu Bekir Razi, İslam dünyasındaki tıp etiği ve ahlakı için eser veren ilk hekimlerden biri sayılır. Bir eserinde hekimlerin uyması gereken kuralların neler olduğu ve hastaya karşı görev - sorumluluklarını anlatılır. Razi'ye göre bir hekim doğa bilimleri başta olmak üzere felsefe ve kimya bilimlerini de öğrenmelidir.

İslam uygarlığında 'tıp eğitimine' dair bilinmeyenler

◼️ Tabip filozofun hastalara yaklaşımı tamamen farklıdır. "Bir doktor hastalarına iyi olacağına inandırmalı ve onlara şifa ümidi vermelidir. Eğer netice alınacağından emin değilse ruhun yaratıcı kudretine vücudun kulak vermesi gibi ölüm vukua gelmeden hastanın cesaretini arttırmalı, ona yaşama kudreti telkin etmelidir." görüşünü savunur.

◼️İbn-i Sina ile bu noktada aynı düşünce ve görüşleri paylaşan Razi, şu ifadeleri kullanır:"Hastasından ümidi kesen doktor asla görünüşü tahrike memur değildir." O dönem, Batı dünyasındaki akıl hastalarına cadı vb. gibi uygun olmayan tabirler kullanan ve hoş karşılanmayacak seviyede muamele ederken İslam dünyası bu duruma çoktan çözümler bulur ve uygulamaya geçirir.

Geleneksel Osmanlı tıbbının son temsilcisi: Gevrekzade Hasan Efendi

◼️ Razi hayatta adil olunması gerektiğini savunur ve iyi-kötü, güzel-çirkin ayrımları yapılmaması gerektiğini dile getirir. Razi'nin tabirine göre bir hekim cesaretli olmalıdır. Hayatta varolan herkesin bir amacı bir hedefi olmalı. düsturuyla hareket eder.

◼️ Başhekimlik yaptığı hastanelerde farklı düşünce yapısıyla çığır açar ve tıp alanında birçok yeniliğe imza atar. Bunlardan en önemli olan, öğrencilerine teorik bilgiden ziyade pratik bilgiyi de aşılamayı hedefler. Bu da onun yine tıp alanında büyük ses getirmesine sebebiyet verecektir.

◼️ Hastahanesinde asistanlarının koyduğu teşhisleri, başasistanlar takip eder ve bu bir zincirleme göreve dönüşür. Böylece bir sistem oluştur bu sistem de yine Razi'nin öncülük ettiği klinik sisteminde temelli atmasını sağlar. Aynı zamanda ilaç takibini yapması açısından ilk kabul edilir. Birçok eseri kendisi öldükten sonra basılır. Bazı eserleri de Razi öldükten sonra bir araya getirilen notlarından oluşur.

İslam dünyasında ilk operatör doktor İbnü'l Kuf

◼️ Tabip filozofun yaptığı en önemli keşiflerden sayılan, kızamık ve çiçek hastalığını birbirinden ayırmak olur. Ayrıca eklem romatizması ve böbrek ve idrar kesesi hastalıkları ve taşlarına dair bilgiler verir.

◼️ Ebubekir Razi'nin tıp alanına yaptığı önemli katkılarından biri de kimya bilgisini tıp dalında kullanmasıdır. Kimya branşını üç maddede inceler. Maden, hayvan ve bitkisel olarak; gliserin, soda, sirke asidi, kükürt ve nitrik asidi bularak bunları tıp alanında kullanır.

◼️ Bu maddelerin önemi bugün de malumdur. Râzî'nin kimya bilimine hâkimiyetinden dolayı, daha önce yapılmamış ve sadece kendisinin yaptığı bazı ilaç karışımlarının olduğu da bilinir.

◼️ Öğrencilerine, bir hastalığın çözümünü bulamadıkları zaman alternatif tıbbı kullanmaları gerektiğini söyler. Bitkisel yolla tedavi edilebilecek hastalıkları bitkisel yolla tedavi edilmesini ister. Bitkisel tedavinin geçerliliği olmadığı bir hastalık söz konusuysa o zaman ilaçlara başvurun diye de ekler. Ayrıca diyet ve pişirme kapları hakkında günümüze de ışık tutacak tavsiyelerde bulunur. Yemek pişirmede dikkat etmeleri gereken hususları vurgular.

Tıbbın piri: Lokman Hekim

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN