Arama

Timur kimdir? Timur Müslüman mıydı?

Timur, tarihin en büyük cihangirlerinden biriydi. Zamana ve zemine göre değişen siyasi bünyeyi geliştiren, kalabalık orduları fetihlere yönelten etkili bir devlet adamı, askeri bir taktikçi ve strateji uzmanıydı. İslam medeniyetinin en önemli şehirlerinden biri olan ve bugün Özbekistan sınırları içinde bulunan Semerkant'ı "dünya şehri" haline getirmek için büyük çaba göstermişti. Peki, kısa zamanda etki alanını genişleten Timur kimdir? Timur Müslüman mıydı? Doğu, batı, kuzey, güney demeden hangi topraklara seferler düzenlemişti?

  • 5
  • 23
AZERBAYCAN’DAKİ HAKİMİYETİ İLE ÇATIŞMALAR BAŞLADI
AZERBAYCAN’DAKİ HAKİMİYETİ İLE ÇATIŞMALAR BAŞLADI

1386-1388 yılları arasında gerçekleşen ve "üç yıllık sefer" diye anılan bu harekât sırasında Mâzenderan, Luristan ve Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a giderek Karabağ'a ulaştı. Onun Kuzey İran ve Azerbaycan'ı ele geçirmesi, bölgede çatışmaların yeniden başlamasına yol açtı.

Timur'un desteğiyle Altın Orda'da hâkimiyeti ele geçiren Toktamış Han ona karşı gelmeye başladı. Her ikisinin de zengin Azerbaycan'ı kendi istekleriyle terk etmeyeceği açıktı. Toktamış Han, Kahire'ye Memluk sultanına bir elçilik heyeti yollayıp Timur'un İran'da kuvvetlenmesi ihtimaline karşı onunla ittifak hazırlığına girişti.

  • 6
  • 23
TOKTAMIŞ HAN’I YENİLGİYE UĞRATTI
TOKTAMIŞ HAN’I YENİLGİYE UĞRATTI

1387 baharında Toktamış'ın askerleri geri çekildi. Azerbaycan'a sevk ettiği ordunun başarısızlığından sonra Toktamış Han, Timur'un yokluğundan yararlanıp doğuya doğru yöneldi. Timur bu sırada Güney İran'da Şîraz'ı kuşatmakla meşguldü; Toktamış, Siriderya kıyısındaki şehirleri ele geçirmeye kalkışınca Semerkant'a döndü.

1391 yılı başında bozkırı aştı ve Haziran 1391'de Kundurca (Kunduzca) mevkiinde Toktamış Han'ı yenilgiye uğrattı.

  • 7
  • 23
ANADOLU’DA KENDİSİNE RAKİP OLABİLECEK GÜÇ YOKTU
ANADOLU’DA KENDİSİNE RAKİP OLABİLECEK GÜÇ YOKTU

Ardından daha önce boyun eğdiği halde yeniden muhalefete kalkışan İran'daki bazı yerli hükümdarlara karşı yürüdü ve 1392 yılı Haziran ayında "beş yıllık sefer" denilen (1392-1396) sefere çıktı. Bağdat kapılarına dayandı.

Bu sırada Anadolu'da ve Suriye kesiminde Memlukler dışında kendisine ciddi rakip olabilecek bir güç yoktu. Osmanlılar Anadolu'da henüz tam anlamıyla hâkim durumda değildi.

  • 8
  • 23
TİMUR DÖNEMİNDE ANADOLU’NUN DURUMU NASILDI?
TİMUR DÖNEMİNDE ANADOLU’NUN DURUMU NASILDI?

Sivas-Kayseri bölgesinde Kadı Burhaneddin, Osmanlılarla savaş halini sürdüren Karamanoğulları, Doğu Anadolu'da Erzincan Emirliği ve Karakoyunlular, Maraş dolaylarında Dulkadiroğulları ve kuruluş aşamasındaki Akkoyunlular bulunuyordu.

Hâkimiyetleri Malatya'ya kadar uzanan Memlukler, Anadolu'daki siyasî gelişmelerde söz sahibi durumundaydı, fakat iç mücadeleler bu devleti de yıpratmıştı.

  • 9
  • 23
ANADOLU’DA TİMUR’A KARŞI SIKI TEDBİRLER ALINDI
ANADOLU’DA TİMUR’A KARŞI SIKI TEDBİRLER ALINDI

1393 yılı Ağustos ayında Timur'un Bağdat'a inmesi karşısında Osmanlı, Memluk, Altın Orda ve Kadı Burhaneddin devletlerinde bazı tedbirler alınırken Anadolu beyliklerinde sevinç havası esmeye başlamıştı.

29 Ağustos 1393'te Bağdat'ı ele geçirdikten sonra kuzeye doğru hareket ederek Tikrît'e ulaşan Timur Erzincan emiri, Karamanoğlu, Dulkadiroğlu, Karakoyunlu ve Akkoyunlu beyleriyle Kadı Burhâneddin'e haber gönderip itaat etmelerini istedi, Memluk sultanına da bir elçilik heyeti yolladı. Ancak gelecek cevapları beklemeden kuzeye yöneldi; Musul, Mardin ve Diyarbekir'i aldı, Van gölü kuzeyindeki Aladağ'a ulaştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN