Arama

Tolstoy Müslüman mıydı?

Gerçekçilik üzerine yazdığı romanları ve çarpıcı betimlemeleriyle dünya edebiyatının ön sıralarda yer alan Lev Nikolayeviç Tolstoy, ilginç bir yaşam öyküsüne sahip. Kaleme aldığı her eserinde yaşanmışlığının izlerini, vurucu satırlarında görmekteyiz. İşte, dünyada böylesine bir ün yakalayan isim hakkında yıllardır merak edilen bir konu var: "Tolstoy Müslüman mıydı?" Peki ya sizce, usta kalem ölmeden önce "İslam ile tanışmış olabilir mi?" İşte tüm bu soruların cevabını Tolstoy'un ölüm yıl döneminde sizler için araştırdık.

  • 5
  • 11
TOLSTOY KAFKASYA'DA
TOLSTOY KAFKASYA’DA

1851 yılında ise üç yıldır ayrılmadığı evinden ayrılıp Kafkasya'ya subay olan kardeşi Nikolay'ın yanına gider ve burada ilk askeri deneyimini gerçekleştirir. Kafkas halkının yaşadıklarından etkilenir ve romanlarına da konu olur.

1852 senesinde ise astsubay olarak görevlendirilir. Bu süreçte sağlığı bozulan Tolstoy dinlenmeye çekilir. Bu süre zarfında ise ilk defa yazı deneyimi kazanır ve bu dönemin tohumu ise "Çocukluğum" adlı eseri olur.

Kafkasya nerede?

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin adıdır. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatının temeli oluşturan Elbrus Dağı bu bölgede yer alır.

Tolstoy'dan 20 alıntı

  • 6
  • 11
TOLSTOY NERELİ
TOLSTOY NERELİ

Çocukluğum öyküsü bir dergide yayınlanır. Artık Tolstoy, tam manasıyla bir yazar olmuştur. Ünü bütün dünyaya yayılırken yazarlık serüveni de başlamış olur.

1854 senesinde Kırım Savaşı'nda subay olarak görevlendirilir. Muharebe ile geçen yıllar onu çok yıpratır bu nedenle askerlikten ayrılmaya karar verir ve Petersburg'a yerleşir. Burada arada dinginliği yakalayan Tolstoy, birçok eserini de buradayken kaleme alır.

Kırım Savaşı nedir?

Kırım Savaşı, 4 Ekim 1853 ile 30 Mart 1856 tarihleri arasında Osmanlı Devleti ile Rusya arasında gerçekleşen bir muharebedir.

Petersburg nerede?

Petersburg, Rusya'nın ikinci, Avrupa'nın dördüncü büyük şehridir.

  • 7
  • 11
TOLSTOY'UN ÖLÜMÜ
TOLSTOY’UN ÖLÜMÜ

◼ Bir dönem yaşadığı yer Petersburg'tan da sıkılan yazar, memleketi Yasnaya'ya taşınır. Memleketinde Sophia Behrs ile tanışır ve hayatlarını birleştirirler. Bu evlilikten 13 çocuğu olur fakat 5'i yaşama tutunamaz.

◼ Bu dönemde Tolstoy, evliliğin kendisine göre olmadığını fark eder ve yine bir buhran dönemine girer. Hissettiği duygular, çektiği acılar ona, yüzyıllar boyu adından söz ettirecek Savaş ve Barış ile Anna Karenina gibi başyapıtları kaleme almasını sağlar.

Savaş ve Barış nedir?

Dünya edebiyatının önemli eserlerinden biri olan bu eser, ilk 1869 yılında yayınlanır.

Anna Karenina nedir?

Lev Tolstoy'un en önemli başyapıtlarından biri olan Anna Karenina, dünyadaki sayılı aşk romanlarından biri kabul edilir.
1873-1877 yılları arasında basılır.

10 soruda modern Rus edebiyatının kurucusu

  • 8
  • 11
LEV TOLSTOY
LEV TOLSTOY

◼ Usta kalem, memleketine yerleştikten sonra burada halkının çektiği sıkıntılara daha çok yer vermeye ve onların yaşantılarını eserlerinde işlemeye başlar. Tüm bunları büyük bir ustalıkla romanlarına aktaran Tolstoy; yoksul ve perişan durumdaki köylülerin halini gördükçe ruhsal bir bunalım girdabına girer.

◼ Bütün servetini yaşadığı köydeki insanlara dağıtır. Bu onun, son dönemleridir. Halkının sıkıntılarını eserlerinde çok iyi bir şekilde işleyen Tolstoy artık gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcisi ve eğitimci bir filozof olur.

20 Kasım 1910 tarihinde 82 yaşında Astapovo'daki bir tren garında zatürreden ötürü hayata gözlerini bir daha açmamak üzere yumar. Usta yazarın ölümünün ardından yüzyıllardır merak edilen ve akıllarda soru işareti oluşturan bir mevzu var.

  • 9
  • 11
TOLSTOY'UN DİNİ
TOLSTOY’UN DİNİ

◼ Mevzu, Tolstoy'un dini üzerinedir. Başlarda Hıristiyan olduğu bilinen yazar, yaptığı açıklamalar ve ölümünden hemen önce kaleme aldığı "Hz. Muhammed'in Risaleleri" eserinden ötürüdür. Bunu anlamak için Tolstoy'un yaşamını başa saralım.

◼ Tolstoy'un Müslümanlar ile ilk karşılaşması Kazan'da okuduğu sırada gerçekleşir. Ayrıca orada bulunduğu dönemde Türkçe ve Arapça dillerini öğrenerek Müslüman kültürü ile yakından ilişki kurmuştur. Kafkasya ve Kırım bölgelerinde orduda görevli olduğu yıllarda Tolstoy; İmam Şamil ve Hacı Murat gibi önemli simaları yakından tanıma fırsatı bulmuştur. Hatta buradaki anılarından yola çıkarak "Kazaklar" ve "Hacı Murat" eserlerini kaleme alır.

Edebiyatın Güçlü Kalemi: Dostoyevski ve Yeraltından Notlar Üzerine

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN