Arama

Turgut Alp kimdir? Turgut Alp'in katıldığı fetihler...

Osman Bey'in en yakın silah arkadaşlarından biri olan Turgut Alp, önce Ertuğrul Gazi'ye sonra da Osman Gazi'ye hizmette bulunmuştur. Ertuğrul Gazi'yle kılıç sallayan, Osman Gazi'nin yaklaşık 40 yıllık beyliği boyunca onun yanında yer alan Turgut Alp'in tarihteki yerine ve katıldığı fetihlere kısaca değindik.

  • 7
  • 13
Geyikli Baba ile yakınlığı
Geyikli Baba ile yakınlığı

Onun ayrıca İnegöl çevresinde Keşiş dağı yakınında yaşayan dervişlerden Geyikli Baba (Orhan Gazi zamanında Bursa'nın Babasultan köyünde yaşamış Türkmen şeyhi.) ile yakınlığına dair bazı rivayetlere rastlanır. Adı ölümünden sonra İnegöl yöresine verilmiş ve burası Turgut-ili diye anılmıştır. Aşıkpaşazâde, Neşrî ve diğer tarihçiler de İnegöl yöresini Turgut-ili şeklinde anar. Bu adlandırma 14. yüzyıldan itibaren tamamen ortadan kalkmıştır. Kısaca Osmanlı'ya ve Türk Yurdu'na bir asır boyunca hizmet etmiş koca bir çınardır Turgut Alp.

  • 8
  • 13
Katıldığı fetihler:
Katıldığı fetihler:

İnegöl'ün fethi

İnegöl Bursa'nın en büyük ilçesidir. Anadolu'nun önemli ulaşım yolları üzerinde bulunur. İnegöl'ün tarihi 1847 ve 1942 yıllarında yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre M.Ö. 3.000 yıllarına kadar uzanır. İnegöl'de sırasıyla Hititler, Bitinyalılar, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar hüküm sürmüşlerdir. Uzun süre Bizans İmparatorluğu egemenliğinde kalan İnegöl, 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra kısa bir süre içinde Anadolu'nun Türkler tarafından fethiyle birlikte Selçuklu hâkimiyeti altına girdi.

Ancak Haçlıların İznik'i geri almak için yaptıkları Haçlı Seferi sonucunda 1097 yılında tekrar Bizans egemenliğine bırakıldı. Bu tarihten sonra birkaç kez daha Türkler ve Bizans İmparatorluğu arasında el değiştiren İnegöl, Osmanlı Beyliğinin kuruluşuna kadar Bizans hâkimiyeti altında kalmaya devam etti.

  • 10
  • 13

Osmanlı Beyliğinin kuruluş yıllarına denk gelen dönemde Osman Bey'in yakın dostu ve komutanlarından biri olan Turgut Alp, İnegöl'ün fethini gerçekleştirdi. İnegöl'ün Bizans dönemindeki adı "Anglecoma"dır.

Osmanlı'nın kuruluş devrine ışık tutan tarihi kaynaklar

  • 11
  • 13

Seyahatnamesinde İnegöl'ün Ezinegöl'den türediğini anlatan Evliya Çelebi İnegöl'ün Cuma günü, yani o günkü söylenişe göre Ezine günü fethedildiği için "Ezinegöl" adını aldığını, zamanla baştaki "Ez" kısmının kaldırılarak yalnızca İnegöl olarak adlandırıldığını rivayet etmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN