Arama

Türkçenin en büyük hamisi: Ali Şir Nevai

Ali Şir Nevai, Türkçeyi yüksek bir sanat dili halinde işlemeye çalışan, bu görüşü savunan ve dilimize değer kazandıran şair, üstün bir bilgin ve devlet adamıydı. Farsçanın edebi dil olduğu bir dönemde Türkçe eserler kaleme aldı. Farsçanın Türkçeden herhangi bir üstünlüğünün olmadığını savunurken, dilimize mesafeli duran çağdaşlarını da sertçe eleştirdi. Çağatay sahasındaki edebiyatı o denli şekillendirdi ki, Çağatayca "Nevai dili" olarak anıldı. Hüseyin Baykara ile çocukluktan başlayan dostluğu sayesinde yaşamı boyunca siyasetle iç içe olsa da Nevai kelimelerin dünyasından asla kopamadı. Tarihteki sarsılmaz yerini günümüze kadar sürdürdü. İşte Türkçenin en büyük hamisi Ali Şir Nevai hakkında detaylar...

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 12
  • 19
HAMSE SAHİBİ İLK TÜRK ŞAİRİ
HAMSE SAHİBİ İLK TÜRK ŞAİRİ

Hamse, bir şâirin beş mesnevisinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan yapıttır. Hamse yazarı şâirler hamse şâiri ya da hamsenüvis diye bilinir.

📌Nevai'nin diğer önemli eserlerini beş destansı şiir ve Nizami Gencevi'den esinlenerek yazdığı hamse oluşturur. Hamsedeki mesneviler şunlardır:

1.Hayret-ül-Ebrar: Hayret-ül-Ebrar, Nevai'nin bu birinci mesnevisi, 7976 mısralık, felsefî bir eseridir. Dünya hayatı, insan kalbi ve cemiyet; tarihler, efsaneler, meseller vasıtasıyla anlatılır.

2.Ferhat ile Şirin: Fars edebiyatının en önemli mesnevi konularından biri olan Ferhat ile Şirin Nevai'nin kaleminde yine mahalli unsurlarla işlenmiştir.

3.Leyla ile Mecnun: Leyla ile Mecnun "Leylâ ile Mecnun destanı" ismiyle 16. yüzyılda Fuzuli tarafından yazılmıştır. Nevai bu üçüncü mesnevisini, sonradan söylentiye göre efsâneye dönüştürülen bu aşk hikâyesini, yüksek bir sanat ve zevkle Türkçe ve Türk ruhuyla işler.

4.Seb'a-i Seyyare: Nevai, dördüncü mesnevisi olan bu eserinde, Şark dünyasında çok yayılmış Behram Gur efsanesini ele alır.

5.Seddî İskenderî: Beşinci mesnevisinde Büyük İskender'le ilgili efsanevî tarihi anlatmanın yanında, bu konuyu araç edip kendi devrinin maddî, manevî problemlerini, devlet, şah, halkın yönetilmesi, adalet, hakikat gibi konuları da işlemiştir.

  • 13
  • 19

Mecâlisü'n-Nefâ'is

📌Hüseyin Baykara adına 1498 tarihinde Ali Şir Nevai tarafından Çağatay Türkçesi ile kaleme alınan Mecâlisü'n-Nefâ'is, Herat Mektebi tezkirelerinin üçüncüsü, Türkçe tezkirelerin ise ilkidir. Tezkire yazarların, şairlerin ve önemli isimlerin biyografilerinin yer aldığı eserlerdir.

📌Tezkirede bahsi geçen şairlerin büyük bir çoğunluğu ile Nevai bizzat görüşmüş, görüşemediği şairler hakkında ise ya mektuplaşarak ya da yaşlılara danışarak bilgi toplamıştır.

📌Herşeyden evvel söylemek gerekir ki Mecâlisü'n-Nefâ'is, Herat Mektebi'nin ve Herat kültürünün en canlı tanığıdır. Tezkirede bir taraftan dönemin şair, düşünür ve devlet adamları anlatılırken; diğer taraftan toplumsal olaylara, çağın eğilimlerine, kültür ve sanat hayatına da ışık tutulmuştur.

Lisânü't-tayr

📌Nevâî'nin Hamse dışında kalan mesnevilerindendir. 3553 beyitten meydana gelen eserde Nevâî Farsça şiirlerindeki Fânî mahlasını kullanmıştır.

📌Konu Attâr'ın Mantıku't-tayr adlı eserinden alınmış olmakla beraber birçok değişiklik ve ilâveler yapılmıştır. Bu esere nazire olarak yazılmıştır.

  • 14
  • 19

Muhakemetü'l- Lügateyn

📌Türk dilinin Farsçadan üstün olduğunu kanıtlamak için 15. yüzyılın ünlü şairlerinden Ali Şir Nevai tarafından kaleme alınmıştır. Bu yönüyle eser iki dilin karşılaştırılmasını ihtiva eder.

📌 Türkçe yazan şairlerin az olduğu bir dönemde, Ali Şir Nevai Türk dilinin en önemli savunucu olmuş ve dönemindeki aydınları Türkçe eserler yazmadığı için eleştirmiştir.

  • 15
  • 19
(X) ALİ ŞİR NEVAİ KÜLLİYATI
X ALİ ŞİR NEVAİ KÜLLİYATI

(X) DİVAN: (X) Hazâinü'l-Maâni (Türkçe dört divan: Garaibü'l Sigar, Nevadirü'ş Şebâb, Bedâgiü'l Vesât, Fevaidü'l- Kiber, ayrıca bir Farsça Divan)

(X) MESNEVİ: (X) Hayretü'l-Ebrar, Ferhad ü Şirin, Leylî vü Mecnun, Seb'a-i Seyyare, Sedd-i İskenderî, Lisanü't-Tayr.

(X) ARAŞTIRMA-İNCELEME: (X) Muhakemetü'l-Lugateyn, Mecalisü'n-Nefais, Mizanü'l-Evzan, Nesaimü'l-Mahabbe, Hamsetü'l Mütehayyirin, Hayat-ı Pehlevan Muhammed, Hâlât-ı Hasan Erdeşir Big , Risale-i Muamma, Münşeat, Nazmü'l Cevahir, Tarih-i Enbiya, Hükemâ, Tarih-i Müluk-i Acem, Zübdetü'l-Tevarih, Vakfıyye, Çihil Hadis, Mahbubu'l Kulub, Lisanü't-Tayr.

  • 16
  • 19
NEVAİ’DEN ETKİLENEN ÖNEMLİ İSİMLER
NEVAİ’DEN ETKİLENEN ÖNEMLİ İSİMLER

Nevai'nin doğuda Hindistan'ı ve batıda Osmanlı imparatorluğuna kadar olan alanda büyük bir etkisi oldu. Bu vasıflarıyla sadece Türkistan ve Türk dilli devletlere değil bütün dünyaya, bütün insanlığa ibret olacak bir şahsiyetti.

📌Hindistan'daki Babür İmparatorluğu'nun kurucusu Babür Şah özgeçmişini destansı bir şekilde anlattığı Babürnâme'yi kaleme aldı. Babür Ali Şir Nevai'den çok etkilenmiş ve saygısını onun bu ünlü kitabında dahi görülmüştü.

Anı türünün ilk örneği: Babürname

📌Osmanlı'nın en önemli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman da Nevai'den çok etkilenmiş ve onun üç kitabını kendi kütüphanesine aldırmıştı.

📌Çağatay edebiyatının büyük ismi Ali Şir Nevai'yi Osmanlı şairleri de üstad olarak kabul etti. Azeri asıllı Türk divan şairi Fuzuli, Nevai'den oldukça etkilenmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN