Arama

Üstad Necip Fazıl'ın hayatında öne çıkanlar

Necip Fazıl Kısakürek fikirleri ve eserleriyle Türk edebiyatına damga vuran bir dava adamıdır. Ülkemizde henüz yeni yeşeren düşüncelerin tohumlarını sanat yoluyla edebiyat camiasına sunar. Bu minvalde eserler kaleme alır ve kendisine bir duruş bir çizgi belirler. Vefatının 41. yılında üstad Necip Fazıl Kısakürek'i hakkında bilinmeyenler ile yad ediyoruz.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

HAYATININ III EVRESİ

◾ Usta şairin hayatını üç kısma ayırmak ve bu minvalde incelemek isabetli olacaktır. İlk eğitim aldığı ve öğrencilik yılları; "bohem dönem", 30'lu yaşlardan sonra yöneldiği ve İslam'ı yaşantısının merkeze aldığı bu doğrultuda da eserler neşrettiği dönem "terakki ve tekâmül dönemi" olarak adlandırılır.

◾ Son yani III. dönemi ise 1960 sonrası gelişen ve değişen dünya düzeni çerçevesinde kaleminin nihayete ulaştığı evre, "siyasi mücadele ve aksiyon dönemi" akıllara kazınır.

AKSİYONEL KİŞİLİĞİ

Aksiyon ve dava adamı olan Necip Fazıl, Türk edebiyatında Bakî'den sonra II. Sultanu'ş Şuarası olarak kabul edilir. O, milliyetçi ve mukaddesatçı kişilerin arkasından yürüdüğü bir düşünce lideridir.

◾ Yaşantısının son evresi olan "siyasi mücadele ve aksiyon dönemi" onu mücadeleci bir kimliğe büründürür. Kısakürek, fikirlerini özgürce mitingler aracılığı ile aktarmayı tercih eder.

◾ Hayatında İslam'ı tenzih konusunda hassastır ve bu hassasiyetin gerektirdiği şekilde kendine bir yol çizer. Daha sonra hayatının son evresi ile aksiyonel kişiliği birleştiğinde İslam'a dil uzatan, leke çalmak isteyenlere verdiği cevabı görev bilir.

(X) Necip Fazıl Kısakürek Sözleri

MİSTİSİZM İLE TANIŞMASI

◾ Necip Fazıl Kısakürek'in hayatında Abdülhakim Arvasi ile tanıştıktan sonra pek çok değişim meydana gelir. Bu değişimlerin sebebi İslamî bakış açısını kazanmasından kaynaklıdır.

Mistisizm ile tanışan şair, doğu batı çatışmalarına eserlerinde daha çok yer vermeye başlar. Çöle İnen Nur, Çile, İman ve Aksiyon, Tanrı Kulundan Dinlediklerim, Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu, Nur Hamanı, Esselam gibi eserlerini bu fikir ekseninde meydana getirir.

ŞAİR OLMASINI ANNESİ İSTER

◾ Üstad Necip Fazıl'ın şiire başlamasının en büyük sebebi, annesinin ölüm döşeğindeki son dileği olur. Annesi ondan şair olmasını ister. Üstad zamanında buna dair anısını şu cümlelerle ifade etmiştir:

"Annem hastanedeydi. Ziyaretine gitmiştim. Beyaz yatak örtüsünde, siyah kaplı, küçük ve eski bir defter… Bitişikte yatan veremli genç kızın şiirleri varmış defterde. Haberi veren annem, bir an gözlerimin içini tarayıp:

-Senin dedi şair olmanı ne kadar isterdim. Annemin dileği bana, içimde besleyip de on iki yaşıma kadar farkında olmadığım bir şey gibi göründü. Varlık hikmetinin ta kendisi…

Gözlerim hastane odasının penceresinde, savrulan kar ve ulayan rüzgara karşı, içimden kararı verdim:

-Şair olacağım! Ve oldum."

(X) Necip Fazıl Kısakürek'in en sevilen 10 şiiri

OYUN YAZARLIĞI

◾ Necip Fazıl Kısakürek denildiğinde aklımıza evvala onun şairlik yönü gelir. Fakat kimse onun tiyatral yönünü çok konuşmaz. O, tiyatroyu özel mahiyete sahip bir sanat olarak görür ve kendini geliştirir ve minvalde eserler kaleme alır.

Tiyatro onun için 1935'ten sonrası rahatça dile getiremediği düşüncelerinin sesi olur. Burdan da, usta kalemin; şiiri, tiyatroyu sanatsal bir gaye olması dışında toplumsal kaygılarında rahatça hakırılabileceği bir alan olarak görmesidir. Tohum, Bir Adam Yaratmak, Reis Bey gibi oyunları sanat camiasında büyük ses getirir ve getirmeye de devam eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN