Arama

Yusuf Atılgan’a dair 12 ilginç bilgi

Yusuf Atılgan, az sayıda eserine rağmen kaleminin ustalığı ile Türk edebiyatı içinde kendine önemli bir yer edindi. İlk romanı olan Aylak Adam'da yabancılaşma ve yalnızlık temasını işledi; Anayurt Oteli ile iletişimsizliğe, olayların rasyonel bir şekilde açıklanamayacağına vurgu yaptı. Peki, Anayurt Oteli'nin yalnızca iki kişi tarafından çözülebilecek şifreler içerdiğini biliyor muydunuz? Ya da Yusuf Atılgan'ın tam adının ne olduğunu veya edebiyat ve sinemadan sonra gelen üçüncü tutkusunu? Ölüm yıl dönümünde Yusuf Atılgan'a dair 12 ilginç bilgiyi derledik.

  • 3
  • 12
ÖĞRETMEN OLABİLMEK ARZUSUYLA EDEBİYATI SEÇTİ
ÖĞRETMEN OLABİLMEK ARZUSUYLA EDEBİYATI SEÇTİ

İlköğretimini Manisa'da tamamlayan Yusuf Atılgan, liseyi Balıkesir'de bitirmiştir. Ailesi Tıbbiye'de okumasını istemesine rağmen o, öğretmen olabilmek arzusuyla Edebiyat Fakültesi'ni seçer.

  • 4
  • 12
BABASININ RESTİ ÜZERİNE ASKERİYEYE GİRDİ
BABASININ RESTİ ÜZERİNE ASKERİYEYE GİRDİ

Babası, ilk yıl eğitimi için para gönderir ancak daha sonraki seneler para göndermeyeceğini belirterek oğluna başının çaresine bakmasını öğütler. Bunun üzerine Atılgan, askeriyeye başvurur ve başvurusu kabul edilir. Artık fakülteye askeri kıyafetle gelip gider.

  • 5
  • 12
TANPINAR’IN ÖĞRENCİSİ OLMAKTAN GURUR DUYARDI
TANPINAR’IN ÖĞRENCİSİ OLMAKTAN GURUR DUYARDI

Yusuf Atılgan, fakültedeki hocalarından oldukça etkilenmişti. Reşit Rahmedi Arat, Halide Edip Adıvar, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Caferoğlu, Ali Nihat Tarlan, Fahir İz, Atılgan'ın hocalarından bazılarıydı. hocalarıdır. Özellikle Ahmet Hamdi Tanpınar'ın öğrencisi olmaktan büyük bir kıvanç duyardı.

  • 6
  • 12
ATILGAN’I DERİNDEN SARSAN OLAY
ATILGAN’I DERİNDEN SARSAN OLAY

Akşehir'deki Maltepe Askeri Lisesi'ne öğretmen olarak atanmasının ardından bir yıl dolmadan bir yığın soruşturmaya maruz kaldı. İleri Gençlik Birliği adındaki bir örgütle ilişkisi olan Atılgan, mahkemeye çıkarıldı ve mahkeme sonunda ordudan ihracına karar verildi. Altı aylık cezasını, on aydan daha fazla çekti ve öğretmenlik hakkı da elinden alındı. Bu olay onu fazlasıyla üzdü. Hapishaneden çıkar çıkmaz köyüne geri döndü ve geçimini çiftçilikle sağladı.

  • 7
  • 12
EDEBİYAT VE SİNEMADAN SONRA ÜÇÜNCÜ TUTKUSU
EDEBİYAT VE SİNEMADAN SONRA ÜÇÜNCÜ TUTKUSU

Atılgan'ın edebiyat ve sinemadan sonra üçüncü tutkusu futboldu. 1950'de Yusuf Atılgan köyün gençlerinden bir takım oluşturup Hacırahmanlıspor Futbol Kulübü'nü kurdu. Kulübün başkanı ve takımın da forvetiydi. Manisa ve çevresinde çeşitli maçlara çıktı. Kulübün finans, seyahat ve saha işlerinin tümüyle ilgilendi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN