Arama

Afrika’da hangi ülke neyi hedefliyor?

Çin'in Afrika yatırımları, DEAŞ'ın bölgeye göç dalgası, ABD'nin "terör bahanesi"ne, bir de İsrail eklendi. Son dönemde tüm dikkatler Afrika üzerinde toplanmış durumda. Peki, küresel güçlerin Afrika yolunda başlattıkları hamleler neler ve ne hedefliyorlar? Afrika'ya "getiri sağlayan" ülkeler, Afrika'dan ne götürecek?

  • 17
  • 22
ERDOĞAN, AFRİKA’DA 30 ÜLKEYİ ZİYARET ETTİ
ERDOĞAN, AFRİKA’DA 30 ÜLKEYİ ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bölgeye yönelik yaptığı dış geziler de, Türkiye'nin Afrika'ya yönelik artan ilgisinin başka bir göstergesi.

Erdoğan, başbakan olarak göreve başladığı 2002 yılından bu yana, 28 Afrika ülkesini ziyaret etti. Bu yılın başında gerçekleştirdiği Afrika turunda, Moritanya ve Mali'ye de giderek, bölgede ziyaret ettiği ülke sayısını 30'a çıkardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son Afrika temaslarına daha yakından bakmak gerekirse dört ana boyutun varlığından söz edilebilir: siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel. Siyasi açıdan değerlendirildiğinde bu ziyaretler, Türkiye'nin küresel dış politika vizyonu bağlamında, Afrika'ya stratejik bir değer atfettiğini gösteriyor.

  • 18
  • 22
YILDA 1 MİLYON DOLAR DESTEK SAĞLANIYOR
YILDA 1 MİLYON DOLAR DESTEK SAĞLANIYOR

Türkiye, 2009'dan bu yana, Afrika Birliği'ne yılda 1 milyon dolar tutarında bütçe desteği sağlıyor.

Afrika'daki toplam Türk yatırımlarının ise, 6 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Afrika ile ikili ticaret hacmi 2017 yılında, 18,8 milyar dolara yükseldi. Bu rakam, 2003 ile kıyaslandığında, ticarette üç kat artış olduğu anlamına geliyor.

Türkiye, Afrika'nın askeri alanda ilerlemesine katkı sağlayacak adımlar da atıyor. Eylül 2017 sonu itibarıyla tam olarak işlevsel hale gelen Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Türk Askeri Eğitim Merkezi, Somali Ulusal Ordusunun belkemiğini oluşturacak personeli eğitiyor.

Türkiye'nin açtığı Türk Askeri Eğitim Merkezi on yıllardan bu yana kabile gruplaşması ve çatışmalarına sahne olan ülkede, ordunun yeniden yapılandırılması, Somali'ye bir umut ışığı niteliğinde görülüyor.

  • 19
  • 22
TÜRKİYE’NİN KURDUĞU HASTANELER ŞİFA DAĞITIYOR
TÜRKİYE’NİN KURDUĞU HASTANELER ŞİFA DAĞITIYOR

Dünyada milli gelirine oranla en fazla insani yardım yapan ülke konumundaki Türkiye'nin, Afrika'nın farklı bölgelerinde açtığı hastaneler ise, binlerce kişiye şifa dağıtıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla 2015'te Somali'nin başkenti Mogadişu'da hizmete giren hastane, Somalilerin sağlık alanında umudu oldu. Doğu Afrika'nın en modern ve donanımlı sağlık merkezi kabul edilen hastaneye, Sağlık Bakanlığı 5 yıl boyunca uzman personel ve finansman desteği verecek. Hastane, 5 yıl boyunca iki ülke tarafından ortak işletilecek ve süre sonunda Somali'ye bedelsiz devredilecek.

Afrika'da Türkiye'nin desteğiyle hizmete giren bir diğer sağlık kurumu da, Nyala Türk-Sudan Araştırma ve Eğitim Hastanesi. Bu hastane, Türkiye'nin en büyük insani yardım projelerinden biri olarak biliniyor.

Konumu itibariyle bölgenin merkezinde bulunan hastane sadece Sudan'dan değil; Kamerun, Çad, Gambiya ve diğer civar ülkelerden gelen hastalara da şifa dağıtıyor.

Öte yandan Türk Kızılayı, 2017'nin başında Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde kuraklığa maruz kalmış Doğu Afrika ülkelerine yardım etmek amacıyla Türkiye'de ülke çapında "Umudu Ol" bağış kampanyası başlattı ve 20-21 Temmuz 2017'de "Afrika'da Sağlık Kongresi" İstanbul'da düzenlendi.

  • 20
  • 22
TÜRKİYE, DENEYİMLERİNİ AFRİKA İLE PAYLAŞIYOR
TÜRKİYE, DENEYİMLERİNİ AFRİKA İLE PAYLAŞIYOR

Türkiye'nin dış politika vizyonunu farklı alanlarda hayata geçiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) hâlihazırda Afrika'da 21 Program Koordinasyon ofisi bulunuyor.

Kıtadaki çok sayıda ofisiyle uzun soluklu ve sürdürülebilir kalkınma modelleri üzerindeki çalışmaları hayata geçiren TİKA, kıtanın Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanması için yoğun çaba sarf ediyor.

Türk Hava Yollarının (THY), Afrika ülkeleriyle ulaşım imkânlarını geliştirmek, iş adamlarının karşılıklı olarak birbirleriyle temaslarını kolaylaştırmak, Türkiye'nin Afrika halklarının dünyaya ulaşımında bir kavşak noktası olmasını sağlamak için uçuş sayılarını her geçen gün artırıyor. THY, bugün 33 ülkede 51 varış noktasına uçuş gerçekleştiriyor.

Eğitim amacıyla, son üç yıldır Türkiye'yi tercih eden özellikle Sahraaltı Afrika uyruklu öğrencilerin sayısında ise, büyük bir artış kaydediliyor. 2010 yılında Afrikalı öğrencilerin tercih sırasında 34'üncü sırada yer alan Türkiye, 2015'te göz kamaştırıcı bir ilerleme ile 13'üncü sıraya yükseldi. Türkiye, 1992'den bu yana 8 binin üzerinde Afrikalı öğrenciye lisans, lisansüstü ve doktora bursu verdi.

Fikriyat

  • 21
  • 22
ABD’YE KARŞI SAVAŞAN SON KIZILDERİLİ: GERONİMO
ABD’YE KARŞI SAVAŞAN SON KIZILDERİLİ: GERONİMO

Her fırsatta dünyaya "demokrasi" dersi vermeye kalkışan ABD, tarihi boyunca pek çok milleti sömürerek, bulunduğu coğrafyayı kan gölüne çevirdi ve toprağın asıl sahiplerine karşı acımasızca soykırımlar gerçekleştirdi. O coğrafyalardan biri de, Amerika kıtasıydı.

ABD, Kızılderililer üzerinde kanlı bir soykırım uygulamış; yerel halkın direnişine ise, bugün olduğu gibi "terörizm" yaftası yapıştırmıştı. Bu vahşetin karşısında var gücüyle savaşarak tarihe geçenlerden biri ise, Apaçi yerlilerinin şefi Geronimo olacaktı. Onun teslimiyeti, eli kanlı beyaz adamın zaferi anlamına geliyordu…

"ABD'ye karşı savaşan son Kızılderili: Geronimo" haberini okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN