Afrika’da hangi ülke neyi hedefliyor?
Çin'in Afrika yatırımları, DEAŞ'ın bölgeye göç dalgası, ABD'nin "terör bahanesi" ne, bir de İsrail eklendi. Son dönemde tüm dikkatler Afrika üzerinde toplanmış durumda. Peki, küresel güçlerin Afrika yolunda başlattıkları hamleler neler ve ne hedefliyorlar? Afrika'ya "getiri sağlayan" ülkeler, Afrika'dan ne götürecek?
Giriş Tarihi: 14.09.2018
17:21
Güncelleme Tarihi: 14.09.2018
17:50
Nijer'de ABD askerlerine yönelik pusunun nasıl gerçekleştiği, tam olarak aydınlatılamadı. Ancak tamamlanan soruşturmada, idari hataların yanı sıra, eğitim ve ekipman yetersizliğinin de askerlerin ölümüne yol açtığı belirtildi.
Bölgede faaliyet gösteren DEAŞ terör örgütüne yönelik, ABD-Fransız ortak istihbarat toplama birimi, Nijer kuvvetleriyle birlikte operasyon düzenlemişti. Operasyondan dönen ABD ve Nijer Özel Kuvvetleri'ne ait bir konvoya DEAŞ tarafından pusu kuruldu.
Tamamlanan soruşturma raporuna göre, DEAŞ'a karşı düzenlenen bu operasyonda, Amerikan askerleri birinci savunma hatlarını tutamayınca, ikinci savunma hattı kuruldu ve bazı askerler bu sırada konvoydan ayrı düştü.
Konvoydan ayrı düşen askerlerden ikisinin öldürüldüğü belirtilen raporda, buradaki askerleri kurtarmak üzere ilk savunma hattına dönen askerler dayanamayıp çekilmek zorunda kaldı.
Hayatını kaybeden ABD askerlerinin DEAŞ tarafından sağ yakalandığı iddiaları da yalanlandı.
‘TERÖRLE MÜCADELE’ KILIFIYLA ALAN GENİŞLETECEK
Pentagon'un Nijer üzerindeki SİHA'larını genişletme hareketi Amerika'nın terörle mücadele operasyonlarında önemli bir artışa ve dolayısıyla hareket alanının genişlemesine neden olacak.
Pakistan, Afganistan, Yemen, Irak ve Suriye'ye odaklanan ABD, Nijer'deki pusu olayından sonra operasyonlarını Libya, Nijer ve Somali'ye çevirecek.
Bush yönetiminin eski terörle mücadele danışmanı Juan Zarate NBC News'e verdiği röportajda, "ABD teröre karşı savaşta ölümcül güç kullanımını yaygınlaştıracak. Aynı zamanda bu operasyonlar, terörle savaşın göç ettiğini de gösteriyor" ifadelerine yer verdi.
ABD'NİN NİJER'DEKİ VARLIĞI
ABD, 2013 yılının Şubat ayında, Obama yönetiminde ilk defa yüz ABD askerini Nijer'e göndermişti. Ardından, ABD askeri varlığının arttırılacağı ifade edilmişti. ABD'nin şu an Nijer'de bin askeri bulunuyor.
Aynı zamanda Obama döneminde Nijer'de bir drone üssü kurulması noktasında anlaşma imzalanmıştı. Drone üssünün yapımı ise, hala devam ediyor.
İTALYA IRAK'TAKİ ASKERLERİNİ NİJER'E AKTARACAK
Nijer'de ABD kanadında bunlar olurken, Avrupa'dan da dikkat çekici adımlar gelmişti. İtalya eski Başbakanı Paolo Gentiloni, Irak'ta bulunan İtalyan askerlerini Nijer'e göndermeyi planladıkları doğrultusunda açıklamalarda bulunmuştu.
"İnsan kaçakçılığı" ve "terörle mücadele" için Irak'taki İtalyan askerlerinin Nijer'e gönderilmesi yönünde parlamentoya öneride bulunduklarını belirtmişti.
Irak'ta bin 400 İtalyan askerinin bulunduğunu belirten Gentiloni, askerlerin Batı Afrika'nın Sahel bölgesine konuşlandırılacağını söylemişti. Gentiloni, "Dikkatimizi ve enerjimizi Sahel'deki insan ticareti tehdidine ve terörizm üzerine yoğunlaştırmalıyız" demişti. Nijer'e kaç askerin gönderileceği ise, açıklanmadı.
FRANSA VE KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN AFRİKA HAMLELERİ
Batı Afrika'da devam eden terör olaylarına ilişkin Ekim ayında Mali, Moritanya, Nijer, Burkina Faso ve Çad orduları Batı Afrika'da ortak ordu kurmuş ve Fransa lideri Macron'dan destek almışlardı.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen Paris zirvesinde Alman ve İtalyan liderlerinin yanı sıra, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de üst düzey katılım göstermişti. Suudi Arabistan Sahel operasyonuna 100 milyon dolar yardım yapacağını açıklamış, BAE ise askeri okul açacağını ilân etmişti.