Başka zamanlara açılan kapı: Vahan Koridoru
Dünyanın damı olarak nitelenen Vahan Koridoru, bir dönem İpek Yolu'nun en gözde noktalarından birisi olsa da günümüzde medeniyetin en ücra yerinde bulunan kabilelerin yaşadığı bir yer olarak biliniyor. Sizler için savaşın hiç uğramadığı Vahan Koridoru hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 23.07.2019
15:28
VAHAN KORİDORU'NDA KİMLER YAŞIYOR?
Bu bölgedeki yaşayan Vahiler, vadide yerleşik hayata geçip hayvancılık ve tarım ile geçinirken daha yükseklerde yaşayan Kırgızlar ise sadece hayvancılık ile geçiniyor ve göçebe bir hayat sürdürüyorlar.
DÜNYADA YAŞAMIN EN ZOR OLDUĞU YER
Afganistan'ın yerleşim birimlerinden uzak ve yaşam şartları çok ağır olan Vahan Koridoru'nda yaşayan 1200 Kırgız bulunuyor. Çin, Tacikistan ve Pakistan tarafından çevrilen koridor, dünyada yaşamın en zor oluğu yerlerden biri olarak görülüyor.
KİMSENİN UĞRAMADIĞI COĞRAFYA
Uzunluğu 240 kilometreyi bulan, genişliği ise 14 ila 64 kilometre arasında değişen Vahan Koridoru'nda en az 12 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Eski dönemlerde İpek Yolu'nun önemli yerlerinden olan vadi, günümüzde az sayıda turist dışında, kimsenin uğramadığı ücra bir coğrafya.
VAHAN KORİDORU'NA NASIL GİDİLİYOR?
Üç günlük araba yolculuğuyla varılabilen Afganistan'daki Pamir Dağlarına ulaşmak oldukça zahmetli. Vahan Koridoru'nda kış ayları bazen 8 ay sürüyor. Öyle ki bazı dönemler yaz aylarında bile kar yağışı görülebiliyor.
İnce uzun bir koridor olan Vahan Koridoru'nda boyunca Kırgızlar ve Vahiler yaşıyor. Tertemiz havası, suyu, doğasıyla kendine hayran bırakan bölgede Kırgızlar daha çok göçebe, Vahiler ise yerleşik bir hayat sürüyorlar.