Bir kıvılcımın bile yangın çıkarabileceği 'bölünmüş şehir': Mitrovitsa
Kosova'da savaşın bitmesinin üzerinden 20 yıl, bağımsızlığın ilan edilmesinden de 11 yıl geçmesine rağmen, güneyinde Arnavutlar kuzeyinde ise Sırpların yaşadığı Mitrovitsa şehri "bölünmüş şehir" kimliğini koruyor.
Giriş Tarihi: 17.02.2019
16:44
40 yıldır Mitrovitsa'da yaşayan eski Trepça Madeni çalışanı Sava Spasoyeviç de şehirdeki güvenlik durumunun kötü olmadığını, ancak işsizlik yüzünden Sırpların şehri yavaş yavaş terk ettiğini söyledi.
Sırp ve Arnavutların birbirleriyle iş birliği içinde olduğunu ancak birçok durumun halka bağlı olmadığını vurgulayan Spasoyeviç, "Dilerim ki huzur olsun, savaş olmasın, olduğumuz yerde kalalım, çocuklar çalışsın, daha fazla olalım, bizi rahatsız etmesinler. Ancak bakalım ne olacak." diye konuştu.
"AVRUPA TARAFLI OYNUYOR!"
Mitrovitsa'nın kuzeyindeki Boşnak mahallesinde yaşayan Zümer İsmayli de Güney Mitrovitsa Belediye Başkanı Agim Bahtiri'nin şehrin birleştirilmesi yönünde imza toplamaması gerektiğini belirterek halkın böyle bir talebi olmadığını dile getirdi.
İsmayli, Sırbistan ile sınırın yeniden düzenlenmesi için artık çok geç olduğuna dikkati çekerek "O zaman savaşmamalıydık. Niye verelim? Kendi toprağımızı vereceksek, o zaman bize Avrupa gerekmiyor. Yani, tanınman karşılığında toprak vermen gerekiyor. Avrupa taraflı oyun oynuyor ve katliam yapan Sırbistan'a hediye veriyor." değerlendirmesinde bulundu.
"BÜYÜK GÜÇLER" BARIŞA İZİN VERMİYOR!
28 yaşındaki Mitrovitsalı Gezim Murati ise şehirde işsizlik ve yoksulluğun yoğun şekilde hissedildiğini söyledi. Özellikle gençlerin merkezi ve yerel kurumlar tarafından ayrımcılığa uğradığına işaret eden Murati, "Öyle görünüyor ki hükümet bu şehir için daha iyi bir gelecek sağlamada başarısız oldu." dedi.
Mitrovitsa'nın kuzeyinde yaşayan Kosovalı Türk Ramiz Zekeria, şehirde tam manasıyla barış ortamına bir türlü ulaşılamadığının altını çizerek bunun Sırp ve Kosovalı liderlerin suçu olmadığını, "büyük güçlerin" bu duruma izin vermediğini dile getirdi.
MİTROVİTSA'YI ÇOK GERİYE GÖTÜRÜR
Kuzey Mitrovitsa merkezli Demokratik Kültür Temsil Merkezi Müdürü Duşan Radakoviç, yönetimin yerelleştirilmesi sürecinde, Kuzey ve Güney olmak üzere Mitrovitsa'nın iki belediyeye ayrıldığını belirtti.
"Şehrin birleştirilmesi için imza toplamak Mitrovitsa'yı çok geriye götürür." diyen Radakoviç, şunları söyledi:
"Burada birçok şey iyiye gidiyor, bu da şundan dolayı oluyor: Sırp devleti birçok kişiyi maaş yoluyla, bu şehrin atardamarı olan üniversite yoluyla finanse etti. Burada 10 bin öğrenci yaşıyor. Burada yiyip içiyorlar, burada ödemeler yapıyorlar."
KOSOVA VE SIRBİSTAN ARASINDA "BİR BİRLEŞME" ZOR!
Kosova ve Sırbistan arasında "bir birleşmenin" zor olabileceğini söyleyen Radakoviç, kimsenin vatandaşların görüşünü sormadığını ve Mitrovitsa'yı neredeyse hiç bilmeyenlerin karar merci olduğunu vurguladı.
Radakoviç, "Ben her zaman anlaşmaları destekliyorum. Anlaşmanın alternatifi yoktur. Anlaşmalar, Arnavut ve Sırp belediyeler arasında müzakere yoluyla varılmalıdır. Kosova ve Sırbistan hükümetleriyle anlaşmamız olsun çünkü tek taraflı kararların olumsuz sonuçları olabilir. Her şeyin bir dengesi olmalı." diye konuştu.