Dünyanın en yüksek 10 yapısı
Tarihte gücü simgeleyen anıtsal yapılar genellikle yüksek uzunluklara ve büyüklüklere sahip bir şekilde inşa edildi. Teknolojinin gelişmesi ve yeni materyallerin keşfedilmesi ile beraber, büyük kentlerde mega yapılar ve gökdelenler, özellikle belirli bölgelerde karakteristik nitelikleriyle belirmeye başladı. Son yıllarda devasa yapılar inşa etme yarışı, yeryüzünde yeni pek çok gökdelenin inşa edilmesiyle sonuçlandı.
Giriş Tarihi: 04.07.2022
17:16
Güncelleme Tarihi: 03.07.2023
09:32
Guangzhou CTF Finans Merkezi (Çin)
▶ 2016 yılında tamamlanarak Çin'in Guangzhou kentinde açılan 530 metre yüksekliğe sahip gökdelen, dünyanın en yüksek yedinci yapısı.
▶ 111 katlı gökdelendeki asansörler dünyanın en hızlıları arasında yer alırken, parametrik formuyla ve strüktürel anlamdaki farklılaşmasıyla diğer gökdelenlerden ayrılıyor.
🔸🔸🔸
Çin'de İslam'ın asırlık öyküsü
Tianjin CTF Finans Merkezi (Çin)
▶ 2016 yılının ekim ayında tamamlanan bu yapının içerisinde; alışveriş merkezi, otel ve ofisler yer alıyor.
▶ Bina içerisinde dünyanın en hızlı asansörlerinden biri yer alıyor. Bu asansörün hızı 71 km hıza kadar ulaşıyor.
🔸🔸🔸
Sıra dışı yapılara dair ilginç bilgiler
▶ Pekin'in en yüksek binası olan bu yapı, 437.000 metrekarelik inşaat alanına ve toplam 528 metre yüksekliğe sahip.
▶ Tasarımı vazoyu andıran yapı dört saatlik yangına dayanıklılık sınırıyla, 1200 santigrat derece üzerindeki sıcaklıklara dayanabiliyor.
🔸🔸🔸
Osmanlı'da orman yangınları ile mücadele
▶ Tayvan'ın en yüksek binası olan bu yapı Taipei kentinde yer alıyor. Adını 101 katlı oluşundan alan yapı, 508 metre yüksekliğe sahip.
▶ Yapı içerisinde bulundurduğu ofislerle iş dünyasının nabzını tutarken, ülkeye yurtdışından gelen turistlerin uğrak noktalarının başında yer alıyor.
🔸🔸🔸
Uzak Doğu tarihine dair az bilinen fotoğraflar
▶ Şehirlerin bu denli yüksek yapılarla donatılmasının, insan fıtratı ve ekosistem dengesi göz önüne alındığında sağlık, psikoloji, sosyoloji gibi pek çok alanda olumsuz etkilere sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.
▶ Gökdelenler, rüzgar koridorlarının önünü kapatarak bazı hayvan türlerinin yaşam alanını işgal ederken, yenilenemeyen enerji kaynaklarıyla sürekli enerji tüketmeleri yüzünden canlıların yaşam döngüsüne ciddi zararlar veriyor.
🔸🔸🔸
Yeryüzünü kaplayan afet: Betonarme