Arama

Dünyanın en yüksek 10 yapısı

Tarihte gücü simgeleyen anıtsal yapılar genellikle yüksek uzunluklara ve büyüklüklere sahip bir şekilde inşa edildi. Teknolojinin gelişmesi ve yeni materyallerin keşfedilmesi ile beraber, büyük kentlerde mega yapılar ve gökdelenler, özellikle belirli bölgelerde karakteristik nitelikleriyle belirmeye başladı. Son yıllarda devasa yapılar inşa etme yarışı, yeryüzünde yeni pek çok gökdelenin inşa edilmesiyle sonuçlandı.

  • 6
  • 20
Şangay Kulesi (Çin)
Şangay Kulesi Çin

Şangay Kulesi dünyanın 2. ve Çin'in ise en yüksek binasıdır. 632 metre yüksekliğe ve 128 kata (5 adet bodrum kat) sahip kule 380.000 m²'si zemin üstünde olmak üzere toplam 540.000 m² alana sahiptir.

▶ Genel itibariyle yüzde 14 oranında daha az cam kullanılan kule, kare planlı bir yapıya sahiptir. Yapı yağmur suyunu toplayabilme ve kullanabilme özelliği ile alanındaki önemli yapılardan birisidir.

🔸🔸🔸

Çin Seddi ile ilgili 15 ilginç bilgi

  • 7
  • 20
Şangay Kulesi (Çin)
Şangay Kulesi Çin

Mega projelerde ağırlık önemli bir kriterdir. Bu tür yüksek projelerin genel özelliği, temelden geniş başlayan tasarımlar üst katlarda incelerek hem daha az rüzgar yüküne maruz kalmak hem de daha yüksek seviyelere ulaşabilmektir.

▶ Bir mühendislik hilesi de sayılabilecek bu özellikle, her katta aynı forma sahip, tekdüze ve fazla yüksekliğe ulaşamayan yapılar daha dayanıklı bir taşıyıcı sisteme ve daha estetik bir görünüme sahip olur.

🔸🔸🔸

Taşa kazınan tarih: Kitabeler

Burc Halife ve Şangay Kulesi'nin ardından dünyadaki üçüncü en büyük yapısı Mekke Kraliyet Saat Kulesi'dir. Kabe'nin hemen yanında konumlanan ve Mekke Saat Kulesi olarak da adlandırılan çok amaçlı yapı grubu, Osmanlı'dan kalma Ecyad Kulesi'nin yerinde inşa edilir.

▶ Kabe'nin hemen yanında, Ecyad Kalesi'nin yıkılmasıyla yeryüzünde yer bulan yapı, büyük tartışmaların odağına yerleşti.

🔸🔸🔸

İslam mimarisinin kıblesi: Kabe

▶ Kabe'nin hemen yanında alışveriş merkezleri ve otel bulunduran bu yapının lüks tüketime dönük bir ekosistem sunması, ölçek olarak kutsal mekanın önüne geçmenin yanı sıra, işlev olarak da kutsal mabede hürmeti yok saymanın yadsınamaz bir örneği.

▶ Kutsal mabedin neredeyse bitişiği denilecek bir noktada, artık her Kabe tasvirine bir şekilde dahil olan kulenin batı kökenli simgesel bir yapı ile ifadesi, tüm Müslümanlar adına üzücü ve hazin bir hadisenin bidayetidir.

🔸🔸🔸

Eşsiz bir mimari malzeme: Kerpiç

  • 10
  • 20

▶ Kutsal vazifelerin mekanı olan ibadethaneler neredeyse tüm kutsal dinlerde, hürmet gösterilmesi gereken mekanlar olarak addedilir. O yapıdan daha yüksek yapı yapmamak, yeni yapılan yapılarda uygun işlevlere yer vermek bu hürmetin tezahür ettiği noktalardan sadece birisidir.

▶ Sadettin Ökten'in şu mısraları bu hürmeti özetler niteliktedir:"Avrupa'daki şehirlerin merkezinde Katolik tasavvurun temel öğesi olan inancı yansıtan büyük katedralleri görüyoruz. Bununla birlikte, katedralin etrafındaki yapılar hiçbir zaman onunla yarışmıyor. Ondan sonra hayatın idamesi için gereken diğer binalar, hiçbir zaman o gotik katedralle kitle olarak, kompozisyon olarak yarışmaz. Daima onun altında kalırlar, ona saygı gösterirler..."

🔸🔸🔸

Sadettin Ökten'den hayatımıza rehber olacak alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN