Arama

Kaybolmuş 10 edebiyat yapıtı

Biz onları birbirinden ünlü yapıtlarıyla tanıdık ve okurları olduk; ancak yazdıkları her eser bizlere ulaşmadı. Birçok yazarın yayımlanmayan eseri, edebiyat tarihinin tozlu rafları arasında yerini aldı. Kimi yarım kaldı, kimi öldükten sonra yakılmasını istedi, kimi elleriyle yaktı, kimiyse trende çaldırdı… İşte o yazarlardan bazıları ve onların tuhaf hikâyeleri...

  • 7
  • 10
LÜTFEN GÜNLÜKLERİMİ YAKIN
LÜTFEN GÜNLÜKLERİMİ YAKIN

Philip Larkin de ölümünden sonra eserlerinin yakılmasını isteyen yazarlardan. Ancak usta yazar, bu işlemin sadece günlükleriyle sınırlı kalmasını istedi.

Philip Larkin, ölüm döşeğindeyken bütün günlüklerinin imha edilmesini için vasiyet bıraktı. Onun bu isteğine uyan varisleri de Larkin'in tüm günlüklerini yaktı.

Edebiyat tarihçileri 20'inci yüzyılın en büyük şairlerinden biri olarak kabul edilen Larkin'in iç dünyasına yakın bir bakışı kaybetmenin acısını hala duyar.

  • 8
  • 10
DELİ Mİ DAHİ Mİ?
DELİ Mİ DAHİ Mİ?

Yazdığı Palto öyküsüyle dünya edebiyatına yön veren Nikolay Gogol, ömrü yettiğince ahlak konusunu eserlerinde işledi. Başyapıtı olan eserini de bu kavramdan çıkardı.

Gogol, 19'uncu yüzyıl Rus edebiyatının çığır açan eserlerinden biri olarak kabul edilen Ölü Canlar'ın devamı niteliğinde bir roman daha yazdı. Ne var ki, edebiyatın putperestlik olduğunu telkin eden bir papazın sözlerini dinleyen Gogol, Ölü Canlar'ın devam metnini yaktı.

Ne var ki, eserini bir din görevlisinin beğenmemesi üzerine Gogol, "Ölü Canlar II"nin metnini yaktı. Delirmenin eşiğine gelen Gogol on gün sonra hayatını kaybetti.

  • 9
  • 10
YARIM KALAN ROMAN
YARIM KALAN ROMAN

Hastalığı iyice ilerlemiş olan Jane Austen, ölümünden sonra ailesinin The Brothers (Kardeşler) adını verdiği son romanını tamamlayamadan hayatını kaybetti.

Austen'in ölümünden sonra ailesi, kitabın ismini ''Sandition'' olarak değiştirdi. Austen, ölüm sebebiyle yarım kalan Sandition eserinde, henüz yapım aşamasında olan bir kasaba ve o kasabada yaşayan aileler aracılığıyla toplumun inşası anlatıyor.

  • 10
  • 10
YAZDIKLARIYLA DÜŞÜNÜRLERİ ETKİLEDİ
YAZDIKLARIYLA DÜŞÜNÜRLERİ ETKİLEDİ

Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biri olan Johann Wolfgang von Goethe, yalnızca edebiyatla değil eğitim, doğa bilimleri ve felsefe de içinde olmak üzere pek çok konuyla yakından ilgilendi.

Goethe Mozart'ın Sihirli Flüt operasına devam niteliğinde bir yazı yazmaya başladı. Eseri üzerinde iki yıl çalıştıktan sonra yayınlamaktan vazgeçti.

Goethe'nin bu eserini tamamlasaydı Faust kadar muhteşem bir esere imza atacağı düşünülüyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN