Arama

Manas diyarı Kırgızistan

Türkistan coğrafyasının ayrılmaz bir bütünü ve Kazakistan halkının kardeşi olarak kabul edilen Kırgızlar, özgürlükleri için tarihte, başta Çin ve Rusya olmak üzere pek çok devletle mücadeleye girdiler. 31 Ağustos 1991'de bağımsızlığını kazanan Kırgız Türklerini gelin tarihi, kültürel ve sosyal manada daha yakından tanıyalım.

Kırgızistan'ın ekonomisi ve geçim kaynakları

🔺 Kırgızistan refah düzeyi ve ortalama gelir bakımından dünyanın yoksul ülkeleri arasındadır. Bağımsızlık öncesi dönemde ekonomisinin tamamen Sovyetler Birliği'ne bağlı olması nedeniyle 1990'lı yıllarda büyük ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalan Kırgızistan'da yoksulluk oldukça yaygındır.

🔺 Ülke ekonomisi büyük oranda madencilik, tarım, hayvancılık ve yurt dışında çalışan vatandaşların aktardığı dövizlere endekslidir. Dağlık yapısı nedeniyle ülke topraklarının tarıma elverişli kısmı çok azdır.

🔺 Yetiştirilen başlıca ürünler; pamuk, tütün, şeker pancarı, patates, mısır, çilek ve sebze-meyvedir. Küçük ve büyükbaş hayvancılığın yanı sıra at yetiştiriciliği ve ipek böcekçiliği, kümes hayvanı yetiştiriciliği, arıcılık ve nehir balıkçılığı da yaygın faaliyet kolları arasındadır.

Uygurların dünyaya armağan ettiği 12 makam

🔺 Kırgızistan doğal kaynaklar ve madenler açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. 100'den fazla madene sahip olan ülkede başta kömür olmak üzere zengin altın, uranyum, petrol, doğal gaz, cıva, bakır, demir, volfram, antimon, maden suyu ve tuz kaynakları bulunur.

🔺 5 milyar tondan fazla kömür rezerviyle Orta Asya coğrafyasındaki rezervlerin yarısına sahip olan Kırgızistan, ayrıca akarsulardan elde ettiği elektrik enerjisini de komşu ülkelere satar.

🔺 Ülke yönetimi, başta altın madenlerinin değerlendirilmesi ve yeni hidroelektrik santrallerin inşası olmak üzere bu sektörü güçlendirme ve yabancı yatırımcıları ülkeye çekme gayreti içindedir. Doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan Kırgızistan'da son yıllarda turizm sektöründe de hareketlilik yaşanmakta.

Zafer, fetih ve asalet müjdecisi atlar

Kırgızistan'ın şehirleri ve başkenti

🔺 Kırgızistan'da bölgeler, eyalet ve bölge anlamına gelen "oblast" kelimesiyle isimlendirilir. Toplamda 7 oblast (Çuy, Celalabad, Talas, Issık Göl, Batken, Narın ve Oş) ve başkent Bişkek ve şehri olmak üzere 2 özerk şehir var.

Oblast ne demek?
Oblast, Slavca bir kelimedir. Eyalet ve bölge anlamına gelir. SSCB döneminde önemli bir yere sahip bu yerleşim birimleri özerk cumhuriyet kavramından sonra gelir.

🔺 Kırgızistan doğal güzellikleriyle meşhur bir ülkedir. Bu güzide coğrafyanın, turizme katkı sağlayan vadileri, gölleri ve dağları vardır. Bu coğrafyanın gölleri sırasıyla; Ala Gölü, Çatır Gölü, Issık Gölü, Sarı-Çelek Gölü ve Son Gölü'dür. Bu göllerin hepsi birbirinden güzeldir. Fakat aralarından biri diğerlerine göre farklı ve özeldir. O da Issık Gölü'dür.

Issık Gölü 📍

🔺 Issık Gölü'nün çevresi çok soğuk olmasına rağmen göl buz tutmaz. Bu nedenle buraya, Kırgız Türkçesi'nde sıcak anlamına gelen Issık adı verilir. Dünyanın 2. en büyük dağ gölü ve aynı zamanda dünyanın en büyük krater gölü olan Issık Gölü, doğa harikalarından biri kabul edilir.

İstanbul'un yaşam kaynağı 3 doğal gölü

Taş Rabat Kervansarayı 📍

🔺 Taş-Rabat kervansarayının XV. yüzyılda yaşamış olan Abdullah Han tarafından inşa ettirilir. Türkistan'ın en eski mimari eserlerinden birisi olan yapı, Tanrı Dağları'nın eteğinde, İpek Yolu üzerine kurulmuş bir kervansaraydır.

🔺 Büyük İpek Yolu'nda Çin'den gelen kervanlara dinlenme, ibadet etme ve kar fırtınalarından korunma olanağı sağlar. Yapı, küçük güzel bir vadiyi ortalama 15 kilometre geçtikten sonra, Tanrı Dağları eteğindeki, yamacın karşısındadır.

🔺 Manas Destanı'nın yazıldığı ve Türk dünyasının önemli yazarlarından Cengiz Aytmatov'un doğduğu yer olan Manas'a da değinmek gerek. Birçok doğal güzelliği de barındıran bu bölge, aynı zamanda tarihe de yön verir. Talas Savaşı burada yapılır ve İslam, Orta Asya sahasına buradan yayılır.

Mimar Sinan'ın İstanbul'da inşa ettiği kervansaraylar

Manas Destanı

🔺 Kırgızların kahramanlık destanı olan Manas Destanı Kırgızlarla Kalmuklar arasındaki mücadeleleri ele alır. Yapılan çalışmalara göre, Kırgız tarihinin ilk zamanlarından 18. asrın sonuna kadar yer alan olayların destanda yansıtıldığı görülür.

🔺 Manas Destanı, Kırgızlar'ın milli destanıdır. Destan, Kırgız sözlü Edebiyatının en güzel, en büyük örneği olup, Kırgız kültürünün de temel kaynağıdır.

🔺 Destanı baştan sona ezbere çalıp okuyan ozanlara eskiden 'comokçu' denilirken, Sovyet yönetimi döneminde 'manasçı' denilmeye başlanır. Günümüze kadar destanın altmıştan fazla varyantı banda alınır ve bunların toplamı bir milyon mısra kadardır. Manas Destanı, dünyada bilinen destanların en uzunudur.

Medeniyetleri buluşturan mistik ilçe Talas'ın kültür mozaiği

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN