Martin Luther King Amerika tarihinde neyi değiştirdi?
Martin Luther King'in yaşamında belirgin bir dönüm noktası, siyahi bir kadının yerini "beyaz bir vatandaşa vermemesi" olayıydı. Bu hadise, onun ırkçılığa karşı başlattığı mücadeleyi tetikleyerek, siyahilere yönelik adaletsizlikleri şiddet içermeyen eylemlere dönüştürdü. Kısa sürede geniş kitlelere ulaşan bu eylemler, medyanın ilgi ve desteğiyle güçlendi. Martin Luther King'in "Bir hayalim var!" konuşması, insan hakları için 25 bin kişiyle birlikte yürüdüğü tarihi bir anı olarak hafızalara kazındı. Düzenlenen yürüyüşler, siyahi vatandaşların sivil haklara kavuşmasında önemli bir mihenk taşı oldu.
Giriş Tarihi: 12.02.2024
11:42
Güncelleme Tarihi: 12.02.2024
11:58
Sesini tüm Amerika'da duyurmayı başardı
◼ Amerika Birleşik Devletleri 1967'de Vietnam'da savaş halindeyken "Amerikalı Sivil Haklar" aktivistleri kendi ülkelerinde kendi hak, özgürlük ve eşitlik savaşlarını veriyorlardı.
◼ Dr. Martin Luther King, 4 Nisan 1967'deki "Vietnam'ın Ötesinde: Sessizliği Kırmanın Zamanı" başlıklı konuşmasında savaşa değindi. İki haftadan kısa bir süre sonra Stanford Üniversitesi'nde yaptığı "Diğer Amerika" başlıklı konuşmayla odağını ırksal adalet mücadelesine kaydırdı.
◼ Martin Luther King, konuşmasının başında "Milletimizin ve dünyamızın karşı karşıya olduğu o kadar çok sorun var ki, her yere gidebiliriz" dedi. "Ama bu öğleden sonra konuşacağım bir konuyu kullanmak istiyorum: Diğer Amerika." King konuşmasında, yan yana iki farklı Amerika yapısından bahsetti. Birincisini şu şekilde açıkladı; Amerika'da milyonlarca genç çeşitli ihtiyaçları için yaşam alanı, zihinleri için eğitim ve kültür, ruhsal ve düşünsel dünyalarını beslemeyecek insanlık onuru ile yetişmektedir.
◼ İkinci Amerika'nın ise durumunu açıklarken; ikinci Amerika'nın, ulusun vatandaşlarının yoksulluk içinde yaşadığı yer olduğunu izah etti. Siyah Amerikalı deneyimini tanımlamadan önce, bu Amerika'yı işgal eden, yoksul beyaz insanlar da dahil olmak üzere çeşitli ırklardan söz etti: "Amerikalı zenci, kendisini üçlü bir gettoda yaşarken buluyor. Bir ırk gettosu , bir yoksulluk gettosu , bir insani sefalet gettosu ."
MARTİN LUTHER KİNG'İN TARİHE GEÇEN SÖZLERİ
Irkçılığa karşı ilk hareketleri başlattı
◼ 1 Aralık 1955 tarihinde Rosa Parks adlı siyahi bir kadın , Jim Crow Yasaları gereği "yerini bir beyaz vatandaşa vermemesi" nedeniyle tutuklandı. O yıllarda birçok sosyal ve kamusal alanda beyazlar öncelikliydi ve siyahilerin söz hakkı yok denecek kadar azdı. Yaşanan bu ırkçılık olayı üzerine King, "Montogomery Otobüs Boykotunu" düzenledi. Bu boykot bir yıldan uzun sürdü.
◼ Dikkatleri üzerine çeken Martin Luther King boykot nedeniyle tutuklandı . Boykot, Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin eyaletler arası otobüslerde ve diğer ulaşım araçlarında ırk ayrımcılığının sona ermesine kadar sürdü.
Siyahilerin ve diğer göçmen ırkın lideri konumuna yükseldi
◼ ABD geneline yayılan Montogomery Otobüs Boykotu hem siyahilerin ırkçılığa karşı bir aşama kaydetmesine hem de bu boykotun lideri konumunda olan King'in ABD genelinde tanınırlık ve popüler bir lider haline gelmesini sağladı.
◼ Martin Luther King, otobüs boykotunda ve daha sonra gerçekleştirecekleri birçok eylemde ve konuşmasında sivil haklar temelinde şiddet içermeyen protestolarıyla tanınırlığını dünya genelinde gerçekleştirecekti.
ABD TARİHİNİN EN İYİ KONUŞMASI: BİR HAYALİM VAR!
Bıçaklı saldırıya uğrayarak ölümden döndü
◼ Eylül 1958'de, ruhsal problemleri olan akıl hastası bir kadın , Martin Luther King'in kitabı olan "Stride Toward Freedom"ın imza günü için King'in bulunduğu imza salonuna gitmişti. Elindeki kitabı imzalaması için Harlem'deki imza salonuna giden kadın, Martin Luther King'i bıçaklayarak yaraladı.
◼ Hemen hastaneye kaldırılan King için, o dönem doktorlar ölümden döndüğünü söyledi. Çünkü bıçak aort damarının çok yakınından geçmişti. Martin Luther King, kendisini ölümle burun buruna getiren kadının akıl hastası olduğunu öğrendikten sonra "Ona karşı öfkem yok" demiş ve tedavi edilmesini istemişti.