Arama

Müslümanların kurduğu kadim şehir: Basra

Basra, Müslümanlar tarafından kurulan en eski şehirlerden birisidir. Hicretin 16. yılında Utbe b. Gazvan tarafından Fırat Nehri'nin batı tarafında kumsalların, dağların ve ovaların olduğu mevkide kurulan bu belde, verimli topraklarıyla ve stratejik konumu ile meşhurdur. Peki Müslümanların kurduğu bu kadim şehir nasıl kurulmuştur?

  • 4
  • 11
Şehrin kurulması
Şehrin kurulması

🔹 Utbe b. Gazvan (RA) Basra şehrinin temellerini atarak, bölgeyi kabilelerin yerleşmesi için mahallelere paylaştırdıktan sonra Müslümanlar buraya kamıştan evler yaparlar. Basra'da yapılan bu evler genellikle tek katlı ve avlulu bir yapıya sahiptir.

🔹 Utbe (RA) Basra'da kamıştan bir cami inşa eder. Başlangıçta kamışlarla çevrelenmiş bir toprak parçasından ibaret olan cami, sonraları çamur ve kerpiçle bina edilir ve tavanı otlarla kapatılır.

Ashab-ı Suffe mensubu sahabeler

  • 5
  • 11
Şehrin mimarisi
Şehrin mimarisi

🔹 Ebû Musa el-Eş'arî'nin valiliğinde Basra'da, şehrin tanzimi ve imarının ardından halk, kabilelerine göre mahallelere yerleştirilir.

🔹 Mimari açıdan şehir tanzim edilirken de şehrin ana caddeleri 60 zira genişlikte, ara caddeleri 56 zira ve sokaklar ise 20 zira civarında tasarlanır. Dar sokaklar dahi 7 zira genişliğe kadar ulaşır. Her kabilenin bir mahallesi, bir mescidi ve bir de mezarlığı bulunur.

Zira:

Parmak uçlarından dirseğe kadar olan kısmı tarifleyen geleneksel ölçü birimi

İslam mimarisinin kıblesi: Kabe

🔹 Basra şehri kuruluşunun üzerinden yirmi sene geçmeden İslam dünyasında ve özellikle Hindistan ve Çin ile olan deniz ticaretinde en önemli merkezlerden biri olur. Bu durumuyla Basra, Fars körfezindeki Übülle şehrinin yerini alır.

🔹 Utbe b. Gazvan'ın (RA) tohumunu attığı bu şehir çok geçmeden Çin'den Büyük Sahra çöllerine giden kervanların yöneldiği, doğu ve batı milletlerinin uğradığı bir istasyon durumuna gelir.

Sahra Çöl'ündeki ilginç sır

  • 7
  • 11
Şehir nüfusu
Şehir nüfusu

🔹 Bu verimli topraklara sahip, kamıştan evlerle donanmış, ticaretin işlek ve alışverişin yoğun olduğu kadim şehir kısa zaman içerisinde 80 bin gibi o dönemler için kalabalık denilebilecek yüksek bir nüfusa ulaşır.

🔹 Emir'ül Mü'minin Hz. Ömer (RA), Basra'nın imarı için büyük gayret sarf eder. Adaleti ile maruf halife, şehrin içerisinden kanalar açarak şehri, nehre bağlar ve şehirde suyu her haneye rahatlıkla ulaştırır.

Hz. Ömer kimdir? Hz. Ömer nasıl Müslüman oldu?

🔹 Basra'nın Hz. Ömer (RA) tarafından askeri şehir hüviyetinde kurulmasının ardından, şehre sivil bazı özelliklerin de eklenmesi ile beraber şehir, karma işlevli bir yapıya bürünür.

🔹 Bu işlevlemenin çeşitlenmesinin ardından Basra toprakları ikiye ayrılır; yarısı halkın yerleşimi için taksim edilirken, öbür yarısı ise askerler ve askeriye ile ilgili diğer işler için tahsis edilir. Basra şehrinin Irak-İran bölgelerinin fethinde oynadığı stratejik rol, askerî önemini açıkça ortaya koyar.

Korsanlığın tarihi: Korsanlıktan yetişen Osmanlı denizcileri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN