Müslümanların kurduğu kadim şehir: Basra
Basra, Müslümanlar tarafından kurulan en eski şehirlerden birisidir. Hicretin 16. yılında Utbe b. Gazvan tarafından Fırat Nehri'nin batı tarafında kumsalların, dağların ve ovaların olduğu mevkide kurulan bu belde, verimli topraklarıyla ve stratejik konumu ile meşhurdur. Peki Müslümanların kurduğu bu kadim şehir nasıl kurulmuştur?
Giriş Tarihi: 04.06.2022
12:46
Güncelleme Tarihi: 04.06.2022
17:31
🔹 Bu verimli topraklara sahip, kamıştan evlerle donanmış, ticaretin işlek ve alışverişin yoğun olduğu kadim şehir kısa zaman içerisinde 80 bin gibi o dönemler için kalabalık denilebilecek yüksek bir nüfusa ulaşır.
🔹 Emir'ül Mü'minin Hz. Ömer (RA), Basra'nın imarı için büyük gayret sarf eder. Adaleti ile maruf halife, şehrin içerisinden kanalar açarak şehri, nehre bağlar ve şehirde suyu her haneye rahatlıkla ulaştırır.
Hz. Ömer kimdir? Hz. Ömer nasıl Müslüman oldu?
🔹 Basra'nın Hz. Ömer (RA) tarafından askeri şehir hüviyetinde kurulmasının ardından, şehre sivil bazı özelliklerin de eklenmesi ile beraber şehir, karma işlevli bir yapıya bürünür.
🔹 Bu işlevlemenin çeşitlenmesinin ardından Basra toprakları ikiye ayrılır; yarısı halkın yerleşimi için taksim edilirken, öbür yarısı ise askerler ve askeriye ile ilgili diğer işler için tahsis edilir. Basra şehrinin Irak-İran bölgelerinin fethinde oynadığı stratejik rol, askerî önemini açıkça ortaya koyar.
Korsanlığın tarihi: Korsanlıktan yetişen Osmanlı denizcileri
🔹 Basra toprakları; verimli arazisi, stratejik konumu, ticaret yolları üzerinde kesişen önemli mevkii, askeri hamlelerde üs olarak kullanılabilecek niteliği gibi özellikleri nedeniyle diğer devletlerin gözünun daima üzerinde olduğu bir yer olur.
🔹 İlk kurulduğu günden bu yana Basra medeniyet açısından en parlak günlerini Abbasiler döneminde yaşar . Abbasiler şehrin içerisinde düzen ve sistemi tesis ederler, Hz. Ömer'in (RA) kurdurduğu temeller üzerine adaleti ve hizmeti şehrin kalbine yerleştirirler.
İslâm sanatında değişim rüzgârı: Abbasiler
🔹 Basra'nın arkasından Bağdat şehrinin kurulmasıyla birlikte Basra, eski önemini ve kıymetini kaybeder.
🔹 Yine de Basra'daki verimli topraklar ve Hz. Ömer'in (RA) şehirde açtırdığı kanallar, buradaki tarım faaliyetinin ve kısmen ticaretin devamlılığını sağlar. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile zengin petrol kaynaklarına sahip olduğu anlaşılan Basra, sömürgeci devletlerin gözlerini diktiği yegane topraklardan birisi olur.
Osmanlı'nın Bağdat Fatihi
🔹 Üç ülkeye sınırı olan Basra, bölgede Bağdat ve Musul'un ardından nüfus oranına göre 3'üncü büyük vilayet olarak dünyadaki varlığını sürdürüyor.
Yeni dünya düzeni nasıl kuruldu?