Arama

Sahra Çölü'nün gizemli ve kadim sahipleri: Tuaregler

"Sahra Çölü'nün kadim sahipleri" ve "mavi giyinenler" olarak bilinen Tuaregler, binlerce yıllık milli kimlikleri, farklı yaşam biçimleri, örf ve adetleriyle gizemli ve özgün bir topluluk olarak dikkati çekiyor.

Sahra Çölü’nün gizemli ve kadim sahipleri: Tuaregler

Libya'nın başkenti Trablusgarp'tan temaslarda bulunmak için Türkiye'ye gelen 10 kişilik heyette yer alan Tuareg Kabileleri Yüksek Meclis Başkanı Mevlaya Gideydi, bedevi yaşam tarzlarını, kabile içindeki sosyal ve kültürel yapıyı, kadınlara verdikleri değeri, Libya'daki siyasi atmosferi ve Türkiye ile ilişkileri güçlendirme niyetlerini anlattı.

Libya'da "Tavarıklar" olarak tanınan, Libya, Nijer, Çad, Cezayir, Mali ve Burkina Faso gibi ülkelere yayılmış Tuaregler, Sahra Çölü'nü kendilerine mesken edinmiş büyük bir kabile olarak biliniyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ile Libya'daki bir derneğin davetiyle Türkiye'ye geldiklerini anlatan Gideydi, bu iki derneğin iş birliği sayesinde eğitim ve insani yardım alanında çok sayıda projenin hayata geçirildiğini anlattı.

Gideydi, ziyaret kapsamında Tuareglerin tarihini anlatan Osmanlı arşivleri, el yazıları, dergi, belge ve yayınları da inceleme fırsatı bulduklarını belirterek bir araya geldikleri Türk tarihçi, yazar ve edebiyatçıların, kendilerine Tuaregler ile ilgili Osmanlı dönemindeki belgeleri gösterdiklerini dile getirdi.

Türkiye'ye gerçekleştirdikleri ziyaretin, Libya'da olup biteni anlatmak için iyi bir fırsat olduğunu vurgulayan Gideydi, "Medyanın gerçeği yansıtmadığına inanıyoruz. Medya, halkın acısını ve Tuareglerin yaşadığı zorlukları aktarmadı. Biz, Tuareglerin şu an içinde bulunduğu durumu Türkiye'ye anlatmak için fırsat bulacağız." dedi.

Sahra Çölü’nün gizemli ve kadim sahipleri: Tuaregler

Gideydi, Libya'daki gelişmelere ilişkin Türkiye'nin görüşlerini almak ve hangi alanlarda iş birliği yapabileceklerine dair fikir alışverişinde bulunmak üzere buraya geldiklerini ifade etti. Gideydi, "Libya halkı bunca zorluktan sonra kim dost kim değil öğrenmek istiyor. Türkiye'nin, Libya halkının acısını anlayan ülkelerden olacağını umut ediyoruz." dedi.

Libya'daki üç başlı yönetimin neden olduğu kaosa ilişkin açıklamalarda bulunan Gideydi, üç başlılığın ülkenin yönetilmesini zorlaştıran en önemli faktörlerden biri olduğuna işaret etti. Gideydi, Libya halkının tamamının ülkede tek bir yönetimi arzu ettiğini ifade etti.

Gideydi, "Biz, bu üç yönetimin tamamının bir araya gelmesini umuyoruz ki bu, bütün Libyalı halkının da umududur. Dış müdahalelerin olduğunu ve ülke içinde birkaç çatlamaya da yol açtığını biliyoruz." diye konuştu.

  • 5
  • 16
"TUAREGLERİN SEÇİMLERE KATILMASI ENGELLENİYOR"
TUAREGLERİN SEÇİMLERE KATILMASI ENGELLENİYOR

Libya'da Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin bu yıl yapılması beklenen cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olacağına ilişkin haberlerle ilgili bir soru üzerine Gideydi, "Herkesin seçimlere katılma hakkı var." değerlendirmesinde bulundu.

Gideydi, Tuareglerin bugüne kadar yapılan seçimlere daima katıldığını fakat bu seçimlere katılmamaları için kendilerine engel çıkarıldığını belirterek şunları kaydetti:

"Eskiden oy vermek için Libya vatandaşı olmak yeterliyken artık kimlik numarası istiyorlar ki çoğumuz buna sahip değiliz. Binlerce Tuareg ailesi, kimlik numaraları olmadığı için seçimlere katılamayacak. Yetkililere bilgi verdik ve bu meseleye çözüm bulmalarını talep ettik. Yetkililerin bu meseleyi çözmelerini bekliyoruz."

  • 6
  • 16
"SÖMÜRGECİLER TOPRAKLARIMIZA GELEREK AİLELERİ BÖLDÜ"
SÖMÜRGECİLER TOPRAKLARIMIZA GELEREK AİLELERİ BÖLDÜ

Tuareglerin uzun yıllar önce Libya, Nijer, Çad, Cezayir, Mali ve Burkina Faso gibi ülkelere yayılmış olduğunu belirten Gideydi, diğer ülkelerdeki Tuaregler ile ilişkilerinin kardeşlik ve akrabalık ilişkisine dayandığını kaydetti.

"Sömürgeciler topraklarımıza gelerek kendi sınırlarını çizdiğinde bir aileyi iki ülkeye böldü." diyen Gideydi, Libya içinde yaşayan Tuaregleri Libyalı, Nijer'de yaşayan Tuaregleri de Nijerli olarak nitelediklerini anlattı.

  • 7
  • 16
"SÖMÜRGECİLER TOPRAKLARIMIZA GELEREK AİLELERİ BÖLDÜ"
SÖMÜRGECİLER TOPRAKLARIMIZA GELEREK AİLELERİ BÖLDÜ

Her Tuaregli bireyin, bulunduğu ülkede terörle mücadele ettiğinin altını çizen Gideydi, "Medya ve hatta bazı ülkelerin yetkilileri, bizi terörle suçluyor. Kamuoyunda bize karşı kara propaganda yapılıyor. Tuaregler her zaman terörle mücadele ediyor. Biz, bunu vatandaşlık görevi olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN