Gezegenin en gizemli oluşumu
Dünyanın binlerce yıldır şekle soktuğu göz alıcı kayalıklar ve sunduğu manzaralar, geçmiş ve geleceğe ışık tutuyor. Gizemlerle dolu olan gezegenin en ilginç görüntülerinden biri olan 'Sahra'nın Gözü'nün bilinmeyenlerini derledik.
Giriş Tarihi: 27.09.2018
14:50
Güncelleme Tarihi: 27.09.2018
15:54
Sahra’nın Gözü, Moritanya
1965 yılında Gemini 4 uzay aracıyla Dünya çevresini turlayan NASA astronotlarından James McDivitt ve Ed White tarafından keşfedildi. Keşfedildiğinde meteor çarpması sonucu oluştuğu sanılsa da, bilim adamları bu görüşleri reddederek erozyon sonucu meydana geldiğini açıkladılar.
Sahra’nın Gözü, Moritanya
Çukurun duvarlarındaki Pkalma kuartz kristalleri bu oluşuma mavi rengini veriyor. Dev çukur uzaydan bir göz gibi göründüğünden, bilim adamları tarafından "Dünya'nın gözü" olarak adlandırıldı.
Sahra’nın Gözü, Moritanya
Sahra'nın Gözü'nün yan kısımları tortul kayaçlardan, ortadaki dairesel yapılar ise bazalt ve volkanik taşlardan oluşuyor.
Sahra’nın Gözü, Moritanya
Bu oluşumun kuzey batısında Kediet ej Jill Dağı vardır. Yüksek miktarda manyetit içermesiyle bu dağ hafif mavimsi bir renge sahiptir. Bu durum manyetik ölçümleri ve navigasyonların karıştırılmasına sebep oluyor.
Sahra’nın Gözü, Moritanya
Uzaydan görüldüğü için NASA'ya göre "astronot feneri" olarak isimlendirildi. Bunun sebebi ise uzay mekiklerinin Dünya'ya dönüşü sırasında astronotlar burayı gemilerin deniz fenerlerinden yararlandıkları gibi kerteriz almasıdır.