Arama

Sultan Abdülhamid'in arşivinden Japonya fotoğrafları

Döneminin en büyük görsel arşivi olan Sultan Abdülhamid'in Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu, 36 binden fazla fotoğrafı barındırıyor. Tarihe ışık tutan bu arşivde Japonya da yer alıyor. Uzak Doğu ülkelerindeki şehir ve tabiat güzelliklerini, sarayları, gemi, müze ve sanat eserlerini konu alıyor. Peki, Osmanlı ile Japonya arasındaki dostluğun başlangıcı olan felaket neydi? Japonya'yı İslam ile tanıştıran alim Abdürreşid İbrahim, buradaki halktan nasıl bahsetti? İşte Sultan Abdülhamid'in arşivinden fotoğraflarla Japonya...

  • 17
  • 23

Kemerli köprü

Ertuğrul Fırkateyni Japonya'ya ulaşınca büyük bir coşkuyla karşılandı. Prof. Dr. Erhan Afyoncu, gemi top atışları ile selamlanırken bir taraftan da binlerce Japon'un tezahürat yaptığını belirtir. Seyir sürecinde amiral olan 13 Haziran'da imparatorun huzuruna çıkıp, padişahın mektubunu ve gönderdiği nişanı takdim etti. Gerekli temaslar yapıldıktan sonra dönüş yolculuğu başladı.

Osmanlı şehzadeleri

  • 18
  • 23

Oji Çayevi

Japonya'da üç ay kadar kalan Ertuğrul Fırkateyni, 14 Eylül 1890'da Yokohama'dan hareket etti. Osman Paşa, yola çıkmadan önce Japon yetkililere, "Ertuğrul'un makinesi iyi halde olmadığı için şiddetli bir fırtınaya dayanamayacağından korkmaktayım. Ekim'in ortalarına kadar Japonya'da kalır isek o zamanlar Japon ve Çin sularında fırtınalar kesilmiş olacağından makineye lüzum kalmaksızın yelken ile gidebileceğimi ümit ediyorum" dese de bazı askerlerin koleraya yakalanması nedeniyle hareketi öne aldı.

  • 19
  • 23

Bir bahçede birlikte poz vermiş kadınlar

Ertuğrul Fırkateyni dönüş yolundayken fırtınaya yakalandı. Hasar alan gemi 16 Eylül 1890 saat 21.00 sıralarında Oşima Burnu'nun kayalıklarına çarparak battı. Denizcilik tarihimizin en büyük kazasında gemide Osman Paşa, gemi süvarisi Yarbay Ali Bey ve 54 subayın da içinde bulunduğu 526 mürettebat şehit oldu.

  • 20
  • 23

Oturur vaziyette bir samuray

Kazadan sadece 69 kişi kurtulabildi. Yaralılara fener işçileri ve köylüler ilk yardımda bulundular. Kaza haberine Japon yetkilileri 18 Eylül'de ulaştı. Yaralılar Japon hükümeti tarafından hazırlanmış hastanede ve bizzat imparatorun gönderdiği doktorlar tarafından tedavi altına alındı. Japon makamlarınca hazırlanan detaylı raporlar, Osmanlı İmparatorluğu'na gönderildi.

  • 21
  • 23

Japonya'da bir binanın ön cepheden görünüşü

Kazadan kurtulanların imparator tarafından tahsis edilen Kongo ve Hiei adlı Japon savaş gemileriyle İstanbul'a gönderildi. 2 Ocak 1891'de İstanbul'a ulaşan gemiler samimi bir şekilde karşılandı. Sultan İkinci Abdülhamid gemi kumandanlarını huzuruna kabul edip iltifat etti ve kendilerini nişan ile ödüllendirdi.

Sultan Abdülhamid'in fotoğraf albümünden Osmanlı'daki mahkumlar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN