Arama

Sultan Abdülhamid'in arşivinden Japonya fotoğrafları

Döneminin en büyük görsel arşivi olan Sultan Abdülhamid'in Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu, 36 binden fazla fotoğrafı barındırıyor. Tarihe ışık tutan bu arşivde Japonya da yer alıyor. Uzak Doğu ülkelerindeki şehir ve tabiat güzelliklerini, sarayları, gemi, müze ve sanat eserlerini konu alıyor. Peki, Osmanlı ile Japonya arasındaki dostluğun başlangıcı olan felaket neydi? Japonya'yı İslam ile tanıştıran alim Abdürreşid İbrahim, buradaki halktan nasıl bahsetti? İşte Sultan Abdülhamid'in arşivinden fotoğraflarla Japonya...

  • 20
  • 23

Oturur vaziyette bir samuray

Kazadan sadece 69 kişi kurtulabildi. Yaralılara fener işçileri ve köylüler ilk yardımda bulundular. Kaza haberine Japon yetkilileri 18 Eylül'de ulaştı. Yaralılar Japon hükümeti tarafından hazırlanmış hastanede ve bizzat imparatorun gönderdiği doktorlar tarafından tedavi altına alındı. Japon makamlarınca hazırlanan detaylı raporlar, Osmanlı İmparatorluğu'na gönderildi.

  • 21
  • 23

Japonya'da bir binanın ön cepheden görünüşü

Kazadan kurtulanların imparator tarafından tahsis edilen Kongo ve Hiei adlı Japon savaş gemileriyle İstanbul'a gönderildi. 2 Ocak 1891'de İstanbul'a ulaşan gemiler samimi bir şekilde karşılandı. Sultan İkinci Abdülhamid gemi kumandanlarını huzuruna kabul edip iltifat etti ve kendilerini nişan ile ödüllendirdi.

Sultan Abdülhamid'in fotoğraf albümünden Osmanlı'daki mahkumlar

  • 22
  • 23

Japonya'da bir yapının görünüşü

İstanbul'da kaza haberini aldıktan hemen sonra Sultan II. Abdülhamid'in emriyle kazada şehit olanların ailelerine nakdi yardım yapılması maksadıyla bir komisyon kuruldu ve ailelere maaş bağlandı. Ayrıca Japon hükümeti ve halkı tarafından toplanan yardımların da İstanbul'a gönderildi.

  • 23
  • 23

Japonya'da yemek pişiren kadınlar

Japonya fotoğraflarının da yer aldığı "19. yüzyılın en büyük görsel arşivi" olarak tanımlanan Sultan Abdülhamid Han'ın Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu'nu İstanbul Üniversitesi, Nadir Eserler Kütüphanesi'nde muhafaza etti. Üniversite, fotoğraf dijital ortamda araştırmacıların kullanımına sundu. Hazırlık çalışmalarına 2013'te başlanan proje kapsamında dijital erişime açılan 918 albüm içinde yer alan 36 bin 585 fotoğraf, kültürel mirasın korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına olanak sağlıyor. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İÜ Rektörlüğü, TBMM Genel Sekreterliği ve Milli Saraylar iş birliğinde hayata geçirilen 2. Abdülhamid Han Yıldız Albümleri Projesi ile Nadir Eserler Kütüphanesi'nde muhafaza edilen Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu ve albümlerinin daha uzun yıllar muhafaza edilmesi ve eserlerin araştırmacı incelemeleri sırasında yıpranmasını önlemek amaçlanıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN