Arama

Yemen’de bir Türk köyü: Beyt-El Türki

Aramızdaki mesafeler ne kadar fazla olsa da gönüllerimiz yakın, gönül coğrafyamız tektir bizim… Orta Doğu'nun en güneyindeki bölge olan Yemen, bu birlikteliğin en somut örneğidir. Osmanlı ile 500 yıllık ortak tarihi gelecek taşıdığımız bu kadim beldede hala birlikteliğimizden parçalar bulunuyor. Peki Yemen'e asker olarak giden ve Sana'da şehit olan askerlerimizin hikayesi neydi ve Yemen'de bir Türk mahallesi nasıl oluştu?

Beyt-El Türki köyü nasıl oluştu?

➤ Osmanlı Devleti'nden bu bölgeye göç eden Türkler Yemen'de hakimiyet sağlanan ilk yıllarda bugün Sana şehri sınırlarında bulunan 'Türk Evi' anlamına gelen 'Beyt- el Turki' köyünü kurarlar. Türk geleneklerinin, örf ve adetinin zamanla çeşitli değişimlere uğradığı köyde herkesin soy adı 'el- Turki' dir.

➤ Tarihsel süreç içerisinde pek çok badireler atlatan Osmanlı Devleti'nin terk etmek durumunda kaldığı bir coğrafya olan Yemen'de Anadolu kökenli Türk nüfusunun önemli bir parçası yer almaktadır.

Anadolu'nun geleneksel giysileri

Beyt-El Türki köyünün yapısı

Yukarı Beyt-el Türkî ve Aşağı Beyt-el Türkî olarak ikiye ayrılan Türk köyü, Hayyamat ve el-Maaziip adlı iki küçük mahalleden oluşur. Doğuda ve batıda olmak üzere iki kuru dere vadisi arasında uzanan bir sırt düzlüğü üzerindeki Beyt-El Türki Osmanlı şehirlerinin ilk kurulumu ile benzerlik gösterir.

📌 Bilgi Notu:
Selçuklu ve Osmanlı şehirleri depremden ve sel felaketinden minimum etkilenecek şekilde şehrin yüksek konumlarına sağlam zeminli bölgelere kurulmuştur.

Osmanlı şehirleri atlası: şehirler için yeni tanımlamalar

Beyt-El Türki köyünde gelenekler

Beyt-El Türki köyünün yerlileri ana kültür kalıbından uzak kalmalarına ve Yemenlilerle yüzyıllarca birlikte yaşamış olmaları nedeniyle ev tipleri yemek, düğün ve cenaze gelenekleri gibi birtakım özellikler Yemen'in koşullarıyla ve kültürüyle benzerlik gösterir.

İslam sanatlarında eskimeyen gelenek: İcazetnameler

Beyt-El Türki köyünde sosyolojik düzen

➤ Yaklaşık 2000 kişilik nüfusa sahip Beyt- el Türki köyünde toplamda 250 hane bulunuyor. İş ihtiyacından kaynaklı olarak köydeki erkeklerin çevre şehirlere ya da başka ülkelere çalışmak için gitmesi sebebiyle köyde kadın ve çocuktan oluşan bir nüfus çoğunluğu göze çarpıyor.

➤ Çoğunluğunun çalışmak için Suudi Arabistan'ı tercih ettiği Türk köyünde insanların temel ekonomik ihtiyaçları köy dışındakilerin gönderdikleri gelir ile karşılanıyor.

Kışa dönen Arap Baharı'nda 10 yıl önce 10 yıl sonra

  • 10
  • 10

Günümüzde Beyt-El Türki köyü

➤ Genel olarak çok büyük bir su sıkıntısının yaşandığı Beyt- el Türki'de içme suyu ihtiyacı şişe su ya da köye gelen tankerler vasıtasıyla karşılanıyor. Bir tanker suyun bir aileyi ortalama bir hafta götürdüğü köyde fahiş su fiyatları hayatı zor bir hale getiriyor.

➤ Her ne kadar sıkıntılar içinde yaşasa da dünyanın farklı coğrafyalarındaki Türklere ve Türkiye'ye büyük özlem duyan Beyt-el Türki halkı bölgeye ziyarete gelinmesinden büyük mutluluk duyuyor.

İslam tarihinde su yönetimi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN