Arama

10 maddede 950 yaşında olan Kutadgu Bilig

Yusuf Has Hacib tarafından yazılan Kutadgu Bilig adıyla bilinen eserin, ''Mutluluk Bilgisi" anlamına geldiğini biliyor muydunuz? Ya da yaşadığı dönemin önemli bilgin ve edebiyatçılarından olan Yusuf Has Hacib'in, Kutadgu Bilig'i, aynı zamanda, insana her iki dünyada saadete ermesi için takip edilecek yolu göstermek amacıyla yazdığını? Sizler için, 10 maddede 950 yaşında olan Kutadgu Bilig hakkında merak edilenleri derledik.

  • 5
  • 20
KUTADGU BİLİG MESNEVİ MİDİR?
KUTADGU BİLİG MESNEVİ MİDİR?

Yûsuf Has Hâcib'in kendisine öğüt verdiği kırk bir beyitlik parça da (6605-6645. beyitler) asıl eserin veznindedir ve kaside tarzında kafiyelenmiştir. Türk edebiyatında yeni olan aruzun ekleme parçaları dışında şair tarafından pürüzsüz bir biçimde kullanıldığı görülmektedir.

Türk yazı diline hâkim olan Yûsuf Has Hâcib eserini, seçmiş olduğu yarı hikâye yarı temsil tarzında, arada hareketi sağlayıcı ve açıklayıcı konuşmaların, canlı tasvirlerin süslemiş olduğu sahneleriyle mükemmel bir üslûp ve mimari çerçeve içine yerleştirmiştir.

"Gönül kimi sever, onun kusuru fazilet olur. Kimi sevmezse, onun fazileti kusur görülür."

  • 7
  • 20
KUTADGU BİLİG HANGİ SEMBOLLERİ İÇERİR?
KUTADGU BİLİG HANGİ SEMBOLLERİ İÇERİR?

Bunların dışında Ay-Toldı'nın Hâcib ile buluşmasını sağlayan Küsemiş, huzura kabulü sağlayan Hâcib, arada hizmet gören Oğlan, haber getiren Yumuşçı ve zâhidin yanında çalışan Kumaru da görevli olarak temsilî mahiyet taşımaktadır.

Bütün meziyet ve kusurları ile görülen bu şahıslar çok canlı bir biçimde süren buluşma, konuşma, münazara, münakaşa ve değişik tasvirleriyle bir dram havası içinde ele alınmaktadır.

Hükümdar Kün Togdı: Adalet

Vezir Ay Toldı: Mutluluk

Vezirin oğlu Ögdülmiş: Akıl

Vezirin oğlunun arkadaşı Odgurmuş: Akıbet

''Gönülsüz nereye doğru atılsa ayak
O yer nice yakın olsa da olur uzak.''

  • 9
  • 20
DÜNYADA KUTADGU BİLİG'E NE İSİM VERİLDİ?
DÜNYADA KUTADGU BİLİG’E NE İSİM VERİLDİ?

Ancak, son yıllarda "Kut" sözcüğü üzerinde yapılan etimolojik ve semantik çalışmalar, bu çeviri şeklinin eksik olduğunu ortaya koymuştur. Kaşgarlı Mahmud'un Divânü Lügati't-Türk'te anlamlandırdığı şekliyle 'Kut'un, devlet yani 'siyasal iktidar ve egemenlik' anlamında kullanılması daha uygundur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN