10 maddede Cahit Zarifoğlu
Gönle dokunan mısraları, ufuk açıcı yazıları, nesilleri etkileyen hassasiyeti ile okurlarının kalbinde taht kuran Cahit Zarifoğlu tam 37 yıl önce bugün Rahmet-i Rahman'a kavuştu. "Yedi Güzel Adam"ın şairi olarak tanınan Zarifoğlu, esasında hassas kalpli bir sanatçıydı. Hayatı boyunca çalışan, eserlerine eğilen ve Müslümanların çalışmalarını önemseyen Zarifoğlu, edebi kariyerini lise arkadaşları ile sürdürmüştü. İşte, 10 maddede Cahit Zarifoğlu...
Giriş Tarihi: 07.06.2024
09:50
Güncelleme Tarihi: 07.06.2024
09:52
🔹 Lise öğrencisiyken bir süre güreşle meşgul olan ve son sınıfı uçma tutkusuyla okuyan Zarifoğlu, 1958 yılında katılmaya hak kazandığı bir planör kursuna, annesinin izin vermemesi üzerine gizlice katılmıştı
🔹 Yaz boyunca kurs görerek, "Türk Hava Kurumu Türkkuşu / Milli Model Uçak (B) Sertifikası" alan şair, jet pilotu olmak istediyse de kulağında çıkan rahatsızlık nedeniyle Hava Harp Okulu'na girememişti.
🔹 Cahit Zarifoğlu sadece bir şair ve edebiyatçı değildi. O, gençlerin gözünde bir ağabey , yönlendirici idi. Mavera'da okura ve yazarlara yaptığı dönüşler ile bir ekol haline gelmişti.
🔹 Zarifoğlu gerçekleştirdiği edebi yönlendirmeler , verdiği ince tavsiyeler , gösterdiği hassas tavır ile nesillerin ağabeyi olmuştu. Kendisine bu sebepten olsa gerek her kuşak büyük bir teveccüh gösterdi.
7 GÜZEL ADAMIN ÇIKARDIĞI MAVERA DERGİSİNİN KURULUŞ HİKAYESİ
İki büyük kaynaktan etkilendi
🔹 Üniversite öğrenimi için gittiği İstanbul'da Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu'nun kişiliği ve şiirini büyük ölçüde etkiledi.
🔹 Zarifoğlu , yazı hayatı boyunca lisedeki arkadaş grubuyla birlikte hareket ederken, Mart 1966' da yeniden çıkmaya başlayan "Diriliş " dergisi, Cemal Süreya'nın "Papirüs "ü, Memet Fuat'ın "Yeni Dergi "si ile "Türk Dili" ve "Soyut" gibi dergilerde de şiirlerini yayınladı.
🔹 Şiir yazmakta zorlanmayan, kendi deyimiyle "ilhamı ele geçiren" ve ömrünün son yıllarında çocuk edebiyatına yönelen Zarifoğlu , çocuklar için yazdığı kitaplardan "Yürekdede ile Padişah" adlı eseriyle, 1984 'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü'nü kazandı. O bu meseleyi ödülden ziyade bir mesuliyet meselesi olarak görmüştü.
🔹 Zarifoğlu, çoğunlukla "büyükler " tarafından okunduğunu düşündüğü çocuk kitaplarını, "Çocuklara yazmanın, yazmak dediğimiz dehşetli olayı kolaylaştıran bir yanı var. Acılarını azaltıyor, yazar kendini biraz daha rahat hissediyor. Çocukların safiyeti ve günahsızlıklarından gelen rahatlık bu. Belki de büyüklerin çekişmelerle dolu dünyasından bir kaçış." açıkladı. Zarifoğlu'nun çocuk kitapları bugün dahi büyük bir kesim tarafından okullarda okutulmakta.
🔹 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü' nde okuyan şairin hayatındaki en önemli detaylardan birisi de otostop ile Avrupa'yı gezmesiydi.
🔹 Bu girişler dışında Goethe Enstitüsü' nde dil eğitimini ikmal etti. Üniversiteden ziyade sanat, edebiyat ve hayat ile yakinen bir ilişkiye giren şair, 1961-1971 yılları arasında öğrenciydi. Şair bitirme tezinde Alman şair Rilke'nin romanındaki motiflere odaklanarak, kendisinden sonraki Alman şairleri araştırmaları na bir girizgah yapmıştı.