Arama

10 maddede Cahit Zarifoğlu

Gönle dokunan mısraları, ufuk açıcı yazıları, nesilleri etkileyen hassasiyeti ile okurlarının kalbinde taht kuran Cahit Zarifoğlu tam 37 yıl önce bugün Rahmet-i Rahman'a kavuştu. "Yedi Güzel Adam"ın şairi olarak tanınan Zarifoğlu, esasında hassas kalpli bir sanatçıydı. Hayatı boyunca çalışan, eserlerine eğilen ve Müslümanların çalışmalarını önemseyen Zarifoğlu, edebi kariyerini lise arkadaşları ile sürdürmüştü. İşte, 10 maddede Cahit Zarifoğlu...

  • 6
  • 10
İki büyük kaynaktan etkilendi
İki büyük kaynaktan etkilendi

🔹 Üniversite öğrenimi için gittiği İstanbul'da Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu'nun kişiliği ve şiirini büyük ölçüde etkiledi.

🔹 Zarifoğlu, yazı hayatı boyunca lisedeki arkadaş grubuyla birlikte hareket ederken, Mart 1966'da yeniden çıkmaya başlayan "Diriliş" dergisi, Cemal Süreya'nın "Papirüs"ü, Memet Fuat'ın "Yeni Dergi"si ile "Türk Dili" ve "Soyut" gibi dergilerde de şiirlerini yayınladı.

  • 7
  • 10
Çocuklar için kitaplar
Çocuklar için kitaplar

🔹 Şiir yazmakta zorlanmayan, kendi deyimiyle "ilhamı ele geçiren" ve ömrünün son yıllarında çocuk edebiyatına yönelen Zarifoğlu, çocuklar için yazdığı kitaplardan "Yürekdede ile Padişah" adlı eseriyle, 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü'nü kazandı. O bu meseleyi ödülden ziyade bir mesuliyet meselesi olarak görmüştü.

🔹 Zarifoğlu, çoğunlukla "büyükler" tarafından okunduğunu düşündüğü çocuk kitaplarını, "Çocuklara yazmanın, yazmak dediğimiz dehşetli olayı kolaylaştıran bir yanı var. Acılarını azaltıyor, yazar kendini biraz daha rahat hissediyor. Çocukların safiyeti ve günahsızlıklarından gelen rahatlık bu. Belki de büyüklerin çekişmelerle dolu dünyasından bir kaçış." açıkladı. Zarifoğlu'nun çocuk kitapları bugün dahi büyük bir kesim tarafından okullarda okutulmakta.

  • 8
  • 10
Kendini okudu
Kendini okudu

🔹 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okuyan şairin hayatındaki en önemli detaylardan birisi de otostop ile Avrupa'yı gezmesiydi.

🔹 Bu girişler dışında Goethe Enstitüsü'nde dil eğitimini ikmal etti. Üniversiteden ziyade sanat, edebiyat ve hayat ile yakinen bir ilişkiye giren şair, 1961-1971 yılları arasında öğrenciydi. Şair bitirme tezinde Alman şair Rilke'nin romanındaki motiflere odaklanarak, kendisinden sonraki Alman şairleri araştırmalarına bir girizgah yapmıştı.

  • 9
  • 10
Kendine dönüktü
Kendine dönüktü

🔹 Şiir ve denemenin dışında kara kalem çizimler de yapan başarılı isme, Kısakürek'in "artist" diye seslenmesinin ardından, liseden itibaren "aristo" olan lakabı, "artist" olmuştu.

🔹 İçine kapanık bir karakteri olan ve şiirini temelde "İkinci Yeni"nin kazanımları üzerine kurarak bu akımda kendi yeniliğinin peşine düşen Zarifoğlu, alışılmadık söz dizimiyle, imge ve bütünlüğe verdiği önemle, Türk şiirine kendi orijinalliğini getirebilen, kendi sesini kabul ettirebilen şairlerden oldu.

CAHİT ZARİFOĞLU'NUN EN SEVİLEN 10 ŞİİRİ

  • 10
  • 10
Sobada yanan kitaplar
Sobada yanan kitaplar

🔹 Zarifoğlu, edebiyat çevrelerinde ilgiyle karşılanan ilk kitabını kendi parasıyla çıkardı ve kitabı yeterince dağıtamadığı için büyük bir kısmı elinde kaldı. Zarifoğlu'nun Eylül 1973'te çıkan ikinci kitabı "Yedi Güzel Adam", bir dönem en bilinen eseri oldu.

🔹 Cahit Zarifoğlu'nun ilk kitabı "İşaret Çocukları", bir arkadaşının yazıhanesinde emanetti. Fakat kitaplar dükkan sahibi tarafından bir müddet sonra sobada yakılmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN