Arama

10 soruda Godot'yu Beklerken'in yazarı Samuel Beckett

İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair olan Samuel Barclay Beckett, 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biriydi. Martin Esslin'in "Absürt Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılan Beckett, büyük oranda Godot'yu Beklerken isimli eseriyle şöhret buldu. Peki, Godot'yu Beklerken eserinin dünyada bu kadar yankı bulmasının sebebi neydi? İlk yayımlandığı dönemde anlaşılamayan eser, hangi olaydan sonra kült haline geldi? İşte doğumunun 114. yılında sorularla Samuel Beckett..

  • 2
  • 13
Hangi ünlü edebiyatçının okuduğu okulda eğitim gördü?
Hangi ünlü edebiyatçının okuduğu okulda eğitim gördü?

Zayıf, sağlıksız ve mızmız bir çocuk olan Beckett, beş yaşındayken anaokuluna gitmeye başladı ve burada ilk müzik eğitimini aldı. Daha sonra şehir merkezinde Harcourt Caddesi'ndeki Earlsford House School'a devam etti. 1919'da Fermanagh, Enniskillen'de bulunan, Oscar Wilde'ın da okuduğu Portora Royal School'a geçti ve burada öğrenimine devam etti.

  • 3
  • 13
Öğretmenlik yaptığı yıllarda tanıştığı hayatına yön verecek ünlü edebiyatçı kimdi?
Öğretmenlik yaptığı yıllarda tanıştığı hayatına yön verecek ünlü edebiyatçı kimdi?

Beckett, 1923 ile 1927 arasında Dublin'deki Trinity Koleji'nde Fransızca, İngilizce ve İtalyanca üzerine eğitim gördü. Buradaki hocalarından biri ünlü Berkeley araştırmacısı Dr. A. A. Luce idi. Beckett lisans eğitimini burada tamamladıktan sonra kısa bir süre Belfast'taki Campbell College'da öğretmenlik yaptı.

Burada yakın arkadaşı şair Thomas MacGreevy tarafından, ünlü İrlandalı yazar James Joyce ile tanıştırıldı. Bu karşılaşmanın genç Beckett üzerinde derin bir etkisi olacaktı. Beckett ,Joyce'a pek çok çalışmasında yardımcı oldu. Bunların başında, Joyce'un Finnegans Wake adıyla yayınlanacak olan kitabı için yaptığı araştırmalar gelir.

Beckett 1929'da, basılan ilk eseri olan "Dante...Bruno. Vico..Joyce" isimli eleştiri denemesini yayınladı. Joyce'un eserlerini ve tarzını, karanlık ve donuk olduğu iddialarına karşı savunan bu makale; Eugene Jolas, Robert McAlmon ve William Carlos Williams'ın da aralarında bulunduğu bir grup yazarın Joyce ile ilgili denemelerini içeren Our Exagmination Round His Factification for Incamination of Work in Progress isimli kitapta yer aldı.

  • 4
  • 13
Beckett’ın patolojik derecedeki utangaçlığı neye sebep oldu?
Beckett’ın patolojik derecedeki utangaçlığı neye sebep oldu?

Yayımladığı kısa öykü ve şiirlerle adını yavaş yavaş duyurmaya başlayan Beckett, "Whoroscope" isimli şiiriyle küçük bir edebiyat ödülü kazandı. Bu sıralarda kariyerine Trinity College'a okutman olarak devam etti.. Ancak dördüncü dönemin sonunda Aralık 1931'de buradan ayrıldı. Kendi seçtiği bu meslek, neredeyse patalojik derecede utangaç olması ve ders verirken insanların önünde olmaktan hoşlanmaması sebebiyle onda kısa sürede hayal kırıklığı yaratmıştı. Ayrıca, Beckett'ın derslerdeki zorlayıcı tutumu ve kıt notları sebebiyle öğrenciler tarafından şikayet edilmesi ve okul yöneticileri tarafından uyarılması da bu hayal kırıklığını artırdı.

Beckett 1931'de Trinity'deki görevinden ayrılarak kısa süren akademik kariyerini sonlandırdı.

  • 5
  • 13
İkinci Dünya Savaşı’nda Gestapo’dan kaçtığı dönemlerde yaptığı iş neydi?
İkinci Dünya Savaşı’nda Gestapo’dan kaçtığı dönemlerde yaptığı iş neydi?

İkinci Dünya Savaşı'nda Fransız direniş grubuna katılan Becket, 1942'de Gestapo'dan kaçmak için Fransa'nın güneyine gitti. Burada kaldığı iki yıllık döneminde gündüzleri tarım işçiliği yaptı. Hava karardığında ise gizlice önemli eserlerinden Watt'ı yazmaya koyuldu.

  • 6
  • 13
Beckett kendisini “varoluşçu” bir yazar olarak tanımlayanlar hakkında ne düşünüyordu?
Beckett kendisini varoluşçu bir yazar olarak tanımlayanlar hakkında ne düşünüyordu?

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki on beş yıl süresince Beckett, dört uzun tiyatro oyunu yazdı: En attendant Godot (1948–1949; Godot'yu Beklerken), Fin de partie (1955–1957; Oyun Sonu), Krapp's Last Tape (1958; Krapp'ın Son Bandı) ve Happy Days (1960; Mutlu Günler)... Genelde absürt tiyatronun temel eserleri olduğu düşünülen bu dört oyunda, her ne kadar Beckett'ın kendisi varoluşçu olmasa da, dönemin varoluşçu düşünürlerinin eserlerindeki temalar kara mizah tarzıyla ele alınmıştı. "Absürt tiyatro" terimi ilk defa Martin Esslin'in aynı isimli kitabında ortaya çıkmış, bu kitabın önemli bir bölümü de Beckett ve Godot'ya ayrılmıştı. Esslin bu oyunların, Albert Camus'nün "saçma" kavramının tamamlayıcısı olduklarını öne sürdü ve Beckett bu sebeple sıklıkla - ve hatalı olarak - "varoluşçu" olarak nitelendirildi. Eserlerinde benzer temaları işlemiş olsa da, Beckett'ın varoluşçuluğa karşı bir ilgisi yoktu. Kendisi de bu durumu reddediyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN