Arama

10 soruda modern Rus edebiyatının kurucusu Aleksandr Puşkin

Modern Rus edebiyatının kurucusu sayılan Puşkin, 1800'lerde yaşamış dünya edebiyatının da önemli bir ismiydi. Yaşamı da edebi yönü kadar dikkat çekici olan yazarın bugün ölüm yıldönümü. Peki, çağları aşıp günümüzde hala ilgi ve sevgiyle okunan eserlerin sahibi Puşkin'in hayatı ve şiirlerdi nasıldır? Sürgün edilişi, edebi yönü, sevdiği kadın uğruna yaşadığı düello ve ölümü hakkında her şey 10 soruda Puşkin ile sizlerle…

  • 3
  • 10
3.Neden sürgün edildi ve sürgünde hangi eserlerini yazdı?
3.Neden sürgün edildi ve sürgünde hangi eserlerini yazdı?

Puşkin, önce Kafkasya'ya, sonra Moldova'ya sürüldü. Rusya'daki askeri yönetime karşı kaleme aldığı isyankar şiirlerinden dolayı dört yıl süreyle başkente girmesi yasaklanan Puşkin, ailenin sahip olduğu Mihaylovskoye köyünde yaşamak zorunda bırakıldı. Hükûmet tarafından oğlunu gözetim altında tutmakla görevlendirilen babası da görevini yerine getirmişti.

Kafkasya'nın doğası genç şair üzerinde yeni dönem şiirlerini de belirleyen derin etkiler bıraktı. Yirmi dört yaşındaki Puşkin, bu sürgün döneminde, yedi yıl sonra tamamlayacağı Yevgeniy Onegin adlı romanını yazmaya başladı. Çingeneler, Peygamber ve Boris Godunov adlı önemli eserlerini de yine bu sürgün yıllarında yazdı.

  • 4
  • 10
4.Rus Çarı Nikolay’ın Puşkin’e sunduğu koşul neydi?
4.Rus Çarı Nikolay’ın Puşkin’e sunduğu koşul neydi?

Sürgün dönemini Rus Çarı I. Nikolay'ın, Aleksandr'ı Moskova'ya çağrısı bitirdi.Puşkin, yeniden özgür olabilecekti ama bu sefer de kalemi denetlenecekti. Bundan sonra Aleksandr'ın kaleminden çıkan her sözcük Çar'ın sansüründen geçecekti.

Bu durum giderek Aleksandr'ın yaşam koşullarını oluşturuyordu. Özellikle aşk maceraları ve polis baskınları hayatının vazgeçilmez parçaları haline gelmişti.

  • 5
  • 10
5.Puşkin’in Osmanlı topraklarını anlattığı eseri hangisidir?
5.Puşkin’in Osmanlı topraklarını anlattığı eseri hangisidir?

Bir baloda yüksek rütbeli ve emekli bir memurun kızı olan Natalya Gonçarova ile karşılaşan Puşkin, bu genç kıza aşık oldu. Puşkin, Natalya'ya evlenme teklif etti; Natalya ise şairin evlenme teklifini cevapsız bıraktı. Puşkin, bu durum karşısında umutsuzluğa kapılmış ve Moskova'dan uzaklaşmak istemişti. Bu nedenle, 1829'da, bir gözlemci olarak Rus ordusuna katıldı. ve Osmanlı topraklarına geldi. Sonradan yazdığı "Erzurum Yolculuğu" adlı eserinde seyâhat izlenimlerini anlatan Puşkin'in, daha başka birçok eserinde de Erzurum'dan aldığı esinlerin izlerini bulmak mümkündür.

  • 6
  • 10
6.Hangi ünlü edebiyatçı ile yakından dosttu?
6.Hangi ünlü edebiyatçı ile yakından dosttu?

Kendisine uygulanan baskılar ve evliliğine dair umutsuz düşünceler bitmek tükenmek bilmezken Puşkin'in hayatında çok önemli bir olay gerçekleşmişti. İşte bu süreci yaşarken başına gelen en güzel şey Gogol ile tanışmaları ve sonrasında aralarında büyüyen arkadaşlıkları oldu. Öyle ki, bu güne kadar ulaşan bir söylentiye göre, Gogol'a ünlü "Ölü Canlar" romanını yazma fikrini Aleksandr Puşkin vermişti.

  • 7
  • 10
7.Puşkin’in esrarengiz ölümü nasıl gerçekleşti?
7.Puşkin’in esrarengiz ölümü nasıl gerçekleşti?

Puşkin Moskova'ya döndükten sonra evlilik teklifine cevapsız bırakan Natalya ile evlendi. Bu dönemde hayatına George Charles d'Anthès adında biri girdi. Puşkin, kendisine yazılan birkaç imzasız mektup aracılığıyla, d'Anthès adındaki bu Fransız'ın karısı Natalya Puşkin'e kur yaptığını öğrendi. 1837'de d'Anthès'i düelloya çağırdı. 27 Ocak 1837'de St.Petersburg yakınında Kara Dere'nin bir köşesinde düellonun yapılmasına karar verildi. Puşkin'in şâhidi arkadaşı Danzas'tı. Düelloda kullanacağı silahı almak için gümüşlerini sattığı iddia edilmektedir.

Düelloda Puşkin tarafından omzundan yaralanan d'Anthès, Puşkin'i karnından yaralamayı başardı. Büyük bir soğukkanlılıkla iki gün boyunca can çekişen Puşkin, şubat ayında bir öğleden sonra hayata gözlerini yumdu.

Şâirin ölüm haberi duyulunca evinin önünde toplanan halk, Yevgeniy Onegin'in son baskısını tüketti. Şairin ölümü üzerine başlayan huzursuzluk, neredeyse hükümete karşı bir ayaklanma noktasına geldi. Olayların kontrolden çıkmasından çekinen polis, bir gece yarısı şairin tabutunu gizlice kiliseden aldı ve Mihaylovskaya köyüne götürerek toprağa verdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN