11 maddede Erdem Bayazıt hakkında her şey
Şiir anlayışını öncelikle "Büyük Doğu" ve Sezai Karakoç'la biçimlendiren, Müslümanların emperyalizme başkaldırışını yansıtan şiirleriyle büyük ilgi gören şair Erdem Bayazıt'ın vefatının üzerinden 11 yıl geçti. Sizler için ölüm yıl dönümünde bir neslin ağabeyi olan Erdem Bayazıt hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 05.07.2019
09:00
Güncelleme Tarihi: 04.07.2020
21:16
ZARİFOĞLU İLE ÇOCUKLUK ARKADAŞIYDI
Erdem Bayazıt ve Cahit Zarifoğlu çocukluk ve ilk gençlik yıllarını birlikte geçirmiş iki büyük şairdir. Ailece tanışan şairler, küçüklükten beri birbirlerine gider gelirler, sürekli birlikte olurlardı. Yaz aylarını geçirmek için çıktıkları Güzlek'te yazlık evleri de birbirine çok yakın olduğu için, buraya yürüyerek birlikte gelirler ve birbirlerinin evlerinde kalırlar, sabaha kadar şiir okur, sohbet ederlerdi. 'Bayazıt'a göre Zarifoğlu, çok pratik zekâya sahip, girişken ve hızlı iş gören bir kişiliğe sahipti. Mavera'daki pek çok projenin, Afganistan gezisi ve özel sayının tasarlayıcısı, planlayıcısı hep Zarifoğlu'ydu.
NECİP FAZIL VE SEZAİ KARAKOÇ’TAN ETKİLENDİ
Bir süre Cumhuriyet gazetesinde muhabirlik de yapan şair, Nuri Pakdil ve Necip Fazıl Kısakürek başta olmak üzere Sezai Karakoç ile Fethi Gemuhluoğlu'ndan etkilendi.
Edebiyat çevrelerince ''Yedi Güzel Adam''dan biri olarak anılan ve ''Mavera'' dergisinde de yazı işleri müdürlüğü görevini yürüten şairin "Sebeb Ey" isimli ilk şiir kitabı, 1972'de edebiyatseverlerle buluştu.
ŞİİRLERİNDE MÜSLÜMANLARIN EMPERYALİZME BAŞKALDIRIŞINI YANSITTI
Şairin, Müslümanların emperyalizme başkaldırışını yansıtan şiirleri büyük ilgi görürken, Bayazıt, şiirde tarihi bir boyutun, fizik ötesine bir açılımın ve günlük hayatın yansımalarının görülmesi gerektiğini savundu.
Şiirlerinde mesajı ön planda tutan, şiir anlayışını öncelikle "Büyük Doğu" ve Sezai Karakoç'la biçimlendiren şairin kaleme aldığı son şiirleri ise "Risaleler" adı altında 1987'de Akabe Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.
CAHİT ZARİFOĞLU’NUN PROJESİNDE YER ALDI
Bazı şiirleri İngilizceye de çevrilen Erdem Bayazıt, 1981'de Şenol Demiröz, Yücel Çakmaklı, Ahmet Bayazıt, Çetin Tunca, Halil İbrahim Sarıoğlu ve Necdet Taşçıoğlu'ndan oluşan ekiple, Pakistan'ın Peşaver kenti başta olmak üzere İran, Hindistan ve Afganistan'ı gezdi. Bu seyahatin izlenimlerini önce Mavera dergisinde yayımlamış, daha sonra İpek Yolundan Afganistan'a adlı eserinde topladı.
BİRÇOK ÖDÜLÜN SAHİNİ OLDU
Bayazıt, yaptığı bu iki aylık gezide izlenimlerini topladığı "İpek yolundan Afganistan'a" adlı eseriyle, 1983'te Türkiye Yazarlar Birliği Basın Ödülü'nü kazandı. 1988 yılında "Risaleler" adlı şiir kitabıyla da Türkiye Yazarlar Birliği tarafından şiir ödülüne değer görülen Bayazıt, yine TYB tarafından gerçekleştirilen "Türkçe'nin 5. Uluslararası Şiir Şöleni" kapsamında Yahya Kemal adına düzenlenen büyük ödülün sahibi oldu.