12 maddede Kanuni'nin son seferi ve ölümü
Türk tarihinin en önemli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın, yürüyecek hali yokken 72 yaşında çıktığı 13'üncü seferi olan Sigetvar Kuşatması oldukça önemlidir. Çünkü Sigetvar'da kazanılan bu galibiyetin hüzünlü bir tarafı vardır. Peki, neden sefer sırasında Kanuni'nin ölümü askerlerden gizlendi? Padişah sefere çıkmadan önce neler yaptı? Yaşlılık günlerinde neden sefere çıktı? Sizler için, maddeler halinde Sigetvar Kuşatması'nı derledik.
Giriş Tarihi: 27.07.2019
13:24
Güncelleme Tarihi: 27.07.2019
14:23
Kalelerin çevresindeki bataklık alan toprak ile doldurularak surların önündeki engeller kaldırılmıştı. Kaleye doğru lağım adı verilen tüneller kazılarak ve surlara humbara denilen bombalar yerleştirilerek sular tahrip edilmeye çalışılıyordu.
5 Eylül günü surlara tırmanan bir Türk fedaisinin yerleştirdiği bomba surlarda büyük bir gedik açtı. Osmanlı askerleri gedikten içeri girmeye başlayınca müdafaa imkânının kalmadığını gören kale komutanı Nicolas Zriny iç kaleye çekildi. Bunun üzerine iç kale kuşatıldı ve surları ateşe verildi.
KANUNİ’NİN ÖLÜMÜ NASIL GİZLENDİ?
Sigetvar tamamen düşmek üzere iken 6-7 Eylül gecesi ''Büyük Türk'', ''Muhteşem Süleyman'' ölmüştü. Sigetvar Kuşatması'nda ise sona gelinmişti. Böyle bir durumda padişahın ölümün asker arasında duyulması bir aylık çabayı boşa çıkarabilirdi.
Veziriazam Sokullu Mehmed Paşa padişahın ölümünden haberdar olanlara bunun bir sır olarak saklanmasını ve gerekenlerin yapıldıktan sonra padişahın yattığı yerin altına gömülmesini emretti. Bir adam da padişahın yatağına hasta gibi yatırıldı.
Veziriazam Sokullu Mehmed Paşa, böylece durumu askerden gizlemişti. Ancak kalenin bir an önce ele geçmesi lazımdı. Ordu komutanlarına, ''Çok şükür padişahın sağlığı düzelmek üzeredir fakat kalenin fethinin gecikmesinden dolayı huzursuzluk duymaktadır. Padişahın emri Sigetvar'ın bugün fethedilmesindedir'' diye bir emir gönderdi.
Veziriazamın teşvikiyle son hücum hazırlıları yapıldı. Sigetvar Kalesi Komutanı Nicolas Zriny hiçbir savunma imkânı kalmadığı halde büyük bir cesaretle direnmeye devam diyordu. İç kalenin surları yandığı için son bir gayretle huruç hareketi denedi. İpekli bir kaftan giydi. Boynun altın bir zincir, başına da turna telleriyle süslenmiş şapkasını taktı. Kale anahtarlarını da cebine koydu. Kendisiyle beraber ölüme gitmeye ant içmiş 600 adam ile süratle kaleden çıktı.
SİGETVAR NE ZAMAN FETHEDİLDİ?
Bu hareketi intihardan farksızdı. Kale kapısından çıkar çıkmaz göğsüne iki kurşun başına da bir ok isabet etti. Ağır yaralı bir şekilde ele geçirilen Nicolas Zriny, yeniçeri ağasına götürüldü.
Orada bir topun üzerinde başı kesilerek idam edildi. Huruç hareketini püskürten Osmanlı askerleri kısa sürede Sigetvar'ın direnen son noktası olan iç kaleyi de ele geçirdiler. Böylece 7 Eylül'de Sigetvar tamamen fethedildi.