12 maddede Kanuni'nin son seferi ve ölümü
Türk tarihinin en önemli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın, yürüyecek hali yokken 72 yaşında çıktığı 13'üncü seferi olan Sigetvar Kuşatması oldukça önemlidir. Çünkü Sigetvar'da kazanılan bu galibiyetin hüzünlü bir tarafı vardır. Peki, neden sefer sırasında Kanuni'nin ölümü askerlerden gizlendi? Padişah sefere çıkmadan önce neler yaptı? Yaşlılık günlerinde neden sefere çıktı? Sizler için, maddeler halinde Sigetvar Kuşatması'nı derledik.
Giriş Tarihi: 27.07.2019
13:24
Güncelleme Tarihi: 27.07.2019
14:23
Veziriazam Sokullu Mehmed Paşa, böylece durumu askerden gizlemişti. Ancak kalenin bir an önce ele geçmesi lazımdı. Ordu komutanlarına, ''Çok şükür padişahın sağlığı düzelmek üzeredir fakat kalenin fethinin gecikmesinden dolayı huzursuzluk duymaktadır. Padişahın emri Sigetvar'ın bugün fethedilmesindedir'' diye bir emir gönderdi.
Veziriazamın teşvikiyle son hücum hazırlıları yapıldı. Sigetvar Kalesi Komutanı Nicolas Zriny hiçbir savunma imkânı kalmadığı halde büyük bir cesaretle direnmeye devam diyordu. İç kalenin surları yandığı için son bir gayretle huruç hareketi denedi. İpekli bir kaftan giydi. Boynun altın bir zincir, başına da turna telleriyle süslenmiş şapkasını taktı. Kale anahtarlarını da cebine koydu. Kendisiyle beraber ölüme gitmeye ant içmiş 600 adam ile süratle kaleden çıktı.
SİGETVAR NE ZAMAN FETHEDİLDİ?
Bu hareketi intihardan farksızdı. Kale kapısından çıkar çıkmaz göğsüne iki kurşun başına da bir ok isabet etti. Ağır yaralı bir şekilde ele geçirilen Nicolas Zriny, yeniçeri ağasına götürüldü.
Orada bir topun üzerinde başı kesilerek idam edildi. Huruç hareketini püskürten Osmanlı askerleri kısa sürede Sigetvar'ın direnen son noktası olan iç kaleyi de ele geçirdiler. Böylece 7 Eylül'de Sigetvar tamamen fethedildi.
KANUNİ’NİN ÖLÜMÜ NEDEN GİZLENDİ?
Veziriazam, bu arada kalenin fethi bahanesi ile Kütahya Sancakbeyi ve tahtın tek vârisi olan Şehzâde Selim'e babasının öldüğünü bildiren bir mektup göndererek orduya çağırdı. Veziriazam padişahın ölümünü saklamaya devam etti. Haberin asker arasında olumsuz bir etki yaratacağından korkuyordu. Kalenin fethinden sonra veziriazam günlük ruhin işlere devam etti. Başarı gösterenlere hilat giydirildi, tayinler yapıldı.
Durumu vezirlerden bile saklayan Sokullu, ordu içerisine adam sokarak askerin düşüncelerini sürekli takip etti. Askerlerin içerisinde padişahın hiç gözükmemesi üzerine dedikodu artmıştı. Söylentiler artınca tellâllar çıkaran veziriazam, Kanuni'nin namaza gelmeyeceğini duyurarak durumu idare etmeye devam etti.
Çeşitli numaralar ile 22 gün geçiren veziriazam askerin padişahın gelip bahşiş vermesini istemesi üzerine, Kanuni'nin başkanlığında Divân toplantısı yapılacağı haberini askere ilan etti. Padişahın ölümü askere haber verilmediği gibi vezirlere de haber verilmemişti . Ama devlet ileri gelenleri durumu anlamıştı.