Arama

12 maddede Kanuni'nin son seferi ve ölümü

Türk tarihinin en önemli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın, yürüyecek hali yokken 72 yaşında çıktığı 13'üncü seferi olan Sigetvar Kuşatması oldukça önemlidir. Çünkü Sigetvar'da kazanılan bu galibiyetin hüzünlü bir tarafı vardır. Peki, neden sefer sırasında Kanuni'nin ölümü askerlerden gizlendi? Padişah sefere çıkmadan önce neler yaptı? Yaşlılık günlerinde neden sefere çıktı? Sizler için, maddeler halinde Sigetvar Kuşatması'nı derledik.

Avusturya elçisini Komorn'da durduran Budin Beylerbeyi Aslan Paşa, gecikmiş 60 bin duka altın vergiyi ödenmedikçe onun İstanbul'a gitmesine müsaade olunmayacağını bildirdi. Diğer taraftan da Avusturya İmparatoru'na gönderdiği Hidayet Çavuş isimli Osmanlı elçisi ile vergi ödemedikçe hiçbir elçinin gitmesine müsaade olunmaması yönünde padişahının emirleri olduğunu söyledi.

1566 başlarında iki taraf arasındaki gerginlik iyice artmıştı. Avusturya İmparatoru, sulhu kurtarmak için son bir hamle yaparak Hosszuthoty'yi İstanbul'a gönderdi. Elçi, bazı Türk esirleri ile vezirleri hediyeler getirmişti. Fakat yine gecikmiş vergi yoktu ve Avusturya'nın işgal ettiği Tokaj hakkında bir açıklama yapmıyordu. Bunun üzerinde elçi kaldığı evde hapsedilerek Avusturya'ya harp ilan edildi.

  • 5
  • 20
KANUNİ YAŞLILIK GÜNLERİNDE NİÇİN SEFERE ÇIKTI?
KANUNİ YAŞLILIK GÜNLERİNDE NİÇİN SEFERE ÇIKTI?

Osmanlı hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman, ihtiyarlığına bakmadan sefere çıkmaya karar vermişti. Bu sefere çıkma kararında 1565 Malta Kuşatması'nın başarısızlığını silme, Osmanlı Macaristan'ını güven altına alma, 10 yıldır sefere çıkmadığı için asker ve halk arasında başlayan kendisine yönelik hoşnutsuzluğu giderme, oğulları arasındaki mücadelelerin kötü izlerini ortadan kaldırma ve bazı sufi çevrelerin yaydığı muhalif düşünceler yüzünden zedelenen kendi ve hanedanın imajını yeniden parlatma amaçları vardı.

  • 6
  • 20
SİGETVAR SEFERİ’NİN HAZIRLIKLARI NASIL YAPILDI?
SİGETVAR SEFERİ’NİN HAZIRLIKLARI NASIL YAPILDI?

İlk olarak İkinci Vezir Pertev Paşa, serdar tayin edilerek Erdel'e gönderildi. Ardından da asıl ordunun harekâtı için hazırlıklar başladı. Sefer güzergâhı üzerinde olan Osmanlı vali ve kadılarına emirler yazılarak yollar köprülerle ilgili yapılması gereken işlerin yerine getirilmesi emredildi.

Ayrıca sefer yolu üzerinde mahalli yöneticilere emirler gönderilerek ordudaki asker ve hayvanlara gerekli olan ihtiyaç maddelerinin, menzil adı verilen belli noktalardaki ambarlarda depolanmasını sağlandı.

  • 7
  • 20
KANUNİ, SEFERE ÇIKMADAN ÖNCE NELER YAPTI?
KANUNİ, SEFERE ÇIKMADAN ÖNCE NELER YAPTI?

Kanuni, sefere çıkmadan önce Eyüp Sultan'ı ve atalarının türbelerini ziyaret etti. Gittiği türbelerde fakirlere büyük miktarlarda sadaka dağıttı. 5 Nisan 1566 Cuma günü yola çıkılacaktı ancak padişahın rahatsızlığı bunu engelledi. Ramazan Bayramı İstanbul'da geçirildikten sonra 29 Nisan günü büyük bir merasimle padişah ve devlet ileri gelenleri İstanbul'dan yola çıktılar. Kanuni'nin son seferine çıkışı oldukça haşmetliydi.

Padişahın yakın maiyetini teşkil eden peykler, solaklar bu merasim esnasında göz alıcı kıyafetler giymişti. İstanbullular da bu töreni seyre çıkmışlardı. Rengârenk kıyafetler içerisinde, bayrakları ve silahları ile çeşitli askeri kıtaların geçiş töreni seyreden herkesi kendisine hayran bırakmıştı.

Padişah beyaz elbiseleriyle at üzerinde muhteşem maiyeti eşliğinde İstanbul'dan ayrılmıştı. Devrin tarihçeleri padişahın beyaz sakallı ve beyaz elbiseli halinin nurdan bir minareye benzediğini söylerler. Kanuni'nin yanında başta veziriazam olmak üzere bütün vezirler, yeniçeri ağası, defterdarlar ve önde gelen bürokratlar da vardı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN