Arama

12 maddede Stefan Zweig

"Bütün yalnızlar gibi özgür ve bütün özgürler gibi yalnız…" demiş vakti zamanında Stefan Zweig... Yazdıklarına, ruhunun derinliklerinde mahkum ettiği yalnızlığın her türlü acısını da iliştirmiş. Ortaya ise her bireyin kendinden mutlaka bir his bulacağı eşsiz satırlar çıkmış. Zweig'in ölüm yıl dönümünde ruhunuzun derinliklerine işleyen, her biri birbirinden değerli 12 bilgiyi derlerdik.

  • 4
  • 12
DERİN TUTKULARIN ADAMI
DERİN TUTKULARIN ADAMI

"Çok büyük bir felakete sürüklendiğimizin farkında olduğunuzu sanıyorum. Edebiyat yaşamımız yok olacak…"

Zweig eserlerinde çoğunda görülen derin tutkuları ve sağlam karakterli kurgular işledi. Mektuplarıyla günlüklerinde döneminin Avrupa felsefesi ve kültürüne birer anıt dikerken, psikolojik analizlerindeki olağanüstü başarısı, onun kitaplarının bu denli sevilmesini sağladı.

  • 5
  • 12
HAYRAN BIRAKTIRAN PSİKOLOJİK TAHLİLLER
HAYRAN BIRAKTIRAN PSİKOLOJİK TAHLİLLER

"Bakışı bir armağan, gülümsemesi mutluluk bağışlama, gelişi bayram olur..."

Zweig'ı bu denli okunası yapan diğer bir özelliği, eserlerinde büyük bir titizlikle oluşturduğu karakterleri ve iç dünyalarına derinlemesine girebilmesidir. Bu başarısının sırrı, kendisinin Sigmund Freud ile yakın dost olmasıdır.

Freud bir mektupta hayranlığını şu şekilde betimler: "Severek okuduğum yapıtlarınızda, üstün değerlere sahip insanın iç dünyasının derinliğini nasıl zevkle okuduğum, bazı antik heykellerin gövdelerini saran şeffaf elbiseler gibi düşünceye şekil eren ustalıklı dilinize nasıl hayran olduğumu size söylemek benim için bir gereksinim."

  • 6
  • 12
KADIN OLMADAN KADINI YAZAN ZWEIG
KADIN OLMADAN KADINI YAZAN ZWEIG

"Sana, beni asla tanımamış olan sana."

Zweig, "Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu" ile bizlere adeta ''sen'' kelimesini sevdirtti. Gizemli bir kadının onu tanımayan ünlü R'ye yazdığı mektuba tanık olduğumuz bu eserde, okuyucuyu bir kadının iç dünyasına yolculuk yaptırıyor.

  • 7
  • 12
SAVAŞ ARŞİV MEMURU
SAVAŞ ARŞİV MEMURU

"Övünülecek bir görev olmadığını açıklayayım; ama böyle bir iş, Rus köylüsünün bağırsaklarını süngüyle delmekten daha uygundu bana."

Faşizmin, insanları aşağılanmasını, onurlarını yok etmesini, şiddeti ve öfkeyi hiçbir zaman kabul etmedi. Birinci Dünya savaşı patlak verince, Stefan Zweig Belçika'dan Viyana'ya döndü. Savaş Bakanlığı, Zweig'i "Savaş Arşivine" memur olarak tayin etti.

  • 8
  • 12
HİTLER TARAFINDAN KİTAPLARI İMHA EDİLEN YAZAR
HİTLER TARAFINDAN KİTAPLARI İMHA EDİLEN YAZAR

"Birisi barışı başlatmalı tıpkı savaşı başlattığı gibi."

1933'te Nazilerin kitap yakma faaliyetleri Yahudi kökenli Zweig'ın eserleri nasibini aldı. 1934'te villası basıldı ve silah araması yapıldı. Böylece Zweig, ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN