18 unutulmaz eseriyle şiiri yeniden yazan şair Cemal Süreya
Gözlerini hayata bir yük vagonunda açmıştı, İkinci Yeni'nin ele avuca sığmaz şairi Cemal Süreya… Yalnızlığın ve aşkın başkenti diyorduk ona. 1990'da yaşamını yitirdi ama Turgut Uyar'ın dediği gibi ''Cemal Süreya hiç ölür mü?'' Edebiyatımızın önemli isimlerinden biri olan Cemal Süreya'nın unutulmaz şiirlerini derledik.
Giriş Tarihi: 14.04.2020
09:19
Güncelleme Tarihi: 07.10.2021
16:27
ben bütün hüzünleri denemişim kendimde canımla besliyorum şu hüznün kuşlarını bir bir denemişim bütün kelimeleri yeni sözler buldum seni görmeyeli
kuliste yarasını saran soytarı gibi seni görmeyeli kasketim eğip üstüne acılarımın sen yüzüne sürgün olduğum kadın kardeşim olan gözlerini unutmadım çık gel bir kez daha beni bozguna uğrat
I Cemal Süreya
Oydu bir bakışta tanıdım onu Kuşlar bakımından uçarı Çocuk tutumuyla beklenmedik Uzatmış ay aydınlık karanlığıma
Saçlarını tarasa baştan başa rumeli Otursa ama hiç oturmaz ki Kan kadını rüzgardı atların Hep andım ne yaşanır olduğunu
I Cemal Süreya
Sevdiğin kentlerin selamı sanki Sülüs kamyon şoförleri Kûfi hamallar
Anılar hep sonbaharda gibidir Astragan gecede Süt yıldızlar
Belleğinin yerini tutar kadehindeki Taşlar taş kemerler İvedi sarmaşıklar
I Cemal Süreya
ayıcılar geçti, affedilmemiş insanlar geçti şehirler taş yürekliydi şarkısı-beyaz insanların büyük rüyaları vardı insanlar bir ölümle öldüler ki sevgiler arasında şaşırıp bir unuttular ki deme gitsin.
ben olanca kuvvetimle halatlara asılıyorum nafile ben ayrı düşmüşüm bir kere ayrı düşmüşüm insanlardan. bu yıldız tutmaz mavilikte ne deniz ne köpük kar eder bana.
I Cemal Süreya
Cemal Süreya, İkinci Yeni akımının önde gelen şairlerindendi. Söz konusu akımın tüm özelliklerini şiirlerine yansıtan Süreya, ilk şiirini 1953 yılında yayımladı ve bu tarihten sonra yazdıklarıyla edebiyat dünyasında hatırı sayılır bir yerin sahibi olmayı başardı. Süreya şiirini anlamak için, öncelikle içinde bulunduğu akımın özelliklerini bilmek gerekiyordu. Şiirinde imgeyi merkeze alan Süreya; çağrışımlar, sözcük deformasyonları ve soyutlamalardan yararlanarak biçimi öne çıkardı.
Cemal Süreya'nın kitaplarına ulaşmak için tıklayınız...