Arama

20 maddede Erdem Bayazıt hakkında bilinmesi gerekenler

Edebiyatımızın iz bırakan usta kalemlerden biri olan Erdem Bayazıt, "En kötü şartlarda dahi Müslüman ümitsiz olmaz" diyerek insanların kalbine umut tohumları ekti. Şiir anlayışını öncelikle "Büyük Doğu" ve Sezai Karakoç'la biçimlendirdi. Müslümanların emperyalizme başkaldırışını yansıtan şiirleriyle büyük ilgi gördü. Yazdığı eserler ile varoluşun hikmetini arayan şair, 16 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Bir neslin ağabeyi olan Erdem Bayazıt'ı sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.

ERDEM BAYAZIT'IN OKUDUĞU KİTAPLAR

◾ Erdem Bayazıt, 2008 yılında Edebiyat Ortamı ile yaptığı röportajda okuduğu kitaplardan şöyle bahsetti:

"İlkokuldayken her gece mutlaka bir Hazret-i Ali kitabı okurdum. Maraş'ta Ulu Cami'nin kenarında satılırdı o kitaplar. İlkokulda bir arkadaşım vardı, Hacı Elmas. Onunla beraber alır, değiş tokuş ederdik, yani masrafı yarıya bölmüş olurduk. Tabi ağlayarak okurduk. Dinî altyapım bu kitaplardan gelir. Ortaokulda Feridun Fazıl Tülbentçi'nin kitaplarını okumaya başladım ve ben ne kadar kitabı elime geçtiyse okumuşumdur. Sonra Nihal Atsız ve Abdullah Ziya Kozanoğlu ile tanıştık. Bozkurtlar Diriliyor'u, Barbaros Hayrettin'i, Oruç Reis'i falan okuduk. Tabi bu kitaplar çok heyecan verici kitaplardı. Benim tarih bilgim biraz da buralardan gelir. Şimdi düşünüyorum ve aslında çok da merak ediyorum, bu kitaplar nerede, hâlâ okunuyor mu, çocuklara veriliyor mu? Çünkü müthiş kitaplardı onlar. Mesela, M. Turhan Tan'ın Viyana Dönüşü adlı romanı müthiş bir kitaptır. Lise ikide ben klasikleri okumaya başladım. Ev ödevim, zannederim, Flaubert'ten Madame Bovary idi. Tabi ondan evvel, bende müthiş bir Rus romanı aşkı başlamıştı. Dostoyevski hayatımın içine girdi."

ŞİİRE KONU OLAN LİSE DOSTLARI

Lise yıllarında aynı okulda okuyan Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören ve Akif İnan aynı yaşlardadır.

Nuri Pakdil ise aynı okulda kendilerinden iki yıl önde olan bir ağabey konumundadır. Yıllarca sürecek ve şiirlere konu olan bu dostluğun temeli lisede atıldı.

EDEBİYATIMIZIN EN ÜNLÜ 15 ŞAİRİNDEN DUYGU YÜKLÜ ŞİİRLER

Bir an kayboldun gibi! yaşadım kıyameti
Yoruldun ama buldun ey kalbim emaneti

Yeniden su yürüdü dalıma yaprağıma
Bir bakışın can verdi kurumuş toprağıma

Erdem Bayazıt, Bulmak Şiiri

YEDİ GÜZEL ADAM İLE BERABER LİSE HAYATI NASIL GEÇTİ?

◾ Rasim Özdenören Erdem Bayazıt'ın Maraş Lisesi hatıralarını şöyle anlattı:

"Liseye başladığı 1955 yılında kafası şiirle ve daha çok da şiir aşkıyla dopdoludur. Maraş Lisesi'nin o dönemi, edebiyata meraklı parlak öğrencilerle doludur. Cahit Zarifoğlu, onun ağabeyi Sait Zarifoğlu, çizgi meraklısı Hasan Seyithanoğlu, bu satırların yazarı, Erdem Bayazıt'la aynı sınıftadırlar. Bir alt sınıfta Alaeddin Özdenören ve daha başkaları… Hepsinin yüreği canlı bir edebiyat sevgisiyle doludur. Çoğu kez bizim evde olmak üzere, arkadaş evlerinde bir araya gelirler. Birbirlerine şiirler okurlar. Kitaplar tavsiye ederler. Lisenin yayın organı olan ve bir dönem önce Nuri Pakdil tarafından çıkarılmış olan Hamle dergisini yeniden birkaç sayı çıkarmayı başarırlar. Erdem'le Alaeddin okudukları şiirleri çabucak ezberlerler. İkisi de şiire uygun ses tonlarıyla Maraş'ın gece sokaklarını şiir okumalarıyla şenlendirirler."

YEDİ GÜZEL ADAM İLE BERABER DERGİ ÇIKARDI

◾ Henüz lise yıllarında arkadaşları Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Rasim ve Alaeddin Özdenören'in çıkardığı "Hamle" dergisini birkaç sayı çıkaran Erdem Bayazıt, yine Pakdil'in yayına hazırladığı mahalli "Hizmet" gazetesinde sanat ve edebiyat sayfası hazırladı.

◾ Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı da yapan Bayazıt'ın ilk şiirleri 1958'de ''Hamle'' dergisi ve ''Gençlik'' gazetesinin sanat ekinde, sonraki şiir ve yazıları ise "Büyük Doğu", "Edebiyat", "Mavera" ve "Yedi İklim" dergilerinde yayımlandı.

7 GÜZEL ADAM 7 GÜZEL ŞİİR

Yaratana hamd olsun
Yaratıp imtihan edene
İmtihandan geçirip zafere erdirene
Bilinçleri bileyip sabırlar verene
Rahman olana
Rahim olana
Muin olana
Hamd olsun.

Erdem Bayazıt, Savaş Risalesi

ÇOCUKLUK VE İLK GENÇLİK YILLARINI BİRLİKTE GEÇİRMİŞ İKİ BÜYÜK ŞAİR

Erdem Bayazıt ve Cahit Zarifoğlu çocukluk ve ilk gençlik yıllarını birlikte geçirmiş iki büyük şairdir. Ailece tanışan şairler, küçüklükten beri birbirlerine gider gelirler, sürekli birlikte olurlardı. Yaz aylarını geçirmek için çıktıkları Güzlek'te yazlık evleri de birbirine çok yakın olduğu için, buraya yürüyerek birlikte gelirler ve birbirlerinin evlerinde kalırlar, sabaha kadar şiir okur, sohbet ederlerdi.

◾ 'Bayazıt'a göre Zarifoğlu, çok pratik zekâya sahip, girişken ve hızlı iş gören bir kişiliğe sahipti. Mavera'daki pek çok projenin, Afganistan gezisi ve özel sayının tasarlayıcısı, planlayıcısı hep Zarifoğlu'ydu.

(Hüseyin Yorulmaz, Bir Neslin Ağabeyi: Erdem Bayazıt)

YEDİ GÜZEL ADAM'DAN CAHİT ZARİFOĞLU'NUN YAŞAM ÖYKÜSÜ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN