7 Güzel Adam'dan 7 güzel kitap
Yedi güzel adamdan birisi kan görür; birisi aşk görür; biri yar, biri bela, biri dağ; biri de sofra görür. Görüler ve gereğini bellerler. Peki, "Bu insanlar dev midir, yatak görmemiş gövde midir?" Cahit Zarifoğlu'nun anlattığı 'Yedi Güzel Adam'dan yedi güzel kitabı sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 05.02.2019
09:41
Güncelleme Tarihi: 05.02.2019
11:21
"Okul yaptıramadım ama 50 yıllık yaşamımda okullarda okutulacak kitaplar yazdım."
1940'ta Maraş'ta doğan Rasim Özdenören hukuk fakültesini kazandıktan sonra , gazetecilik bölümünü tamamladı. Türk öykücülüğünün köşe taşlarından olan Özdenören, Edebiyatımızın Yedi Güzel Adam'ından biridir. Türk öykücülüğünün köşe taşlarından olan Özdenören, Edebiyatımızın Yedi Güzel Adam'ından biridir. Rasim Özdenören'e göre edebiyat sanatı "İslam'ı anlatabilmemizin bir enstrümanıdır."
İmkansız Öyküler kitap özeti:
Çağdaş Türk hikâyeciliğine yepyeni bir çehre ve yerli bir boyut getiren Rasim Özdenören, hikâyelerinde bireyin bilinçaltı derinliğine inerek ruhsal çözümlemelerde bulunurken, susturulmuş ve bastırılmış duyguların dış dünyanın gerçekliğiyle çakışmamasından kaynaklanan insanlık trajedilerini, olayın sosyolojik, tarihsel, ekonomik temellerini de vererek doyumsuz bir üslûpla anlatır. Kesin ve köklü bir kültür değişiminin yaşandığı ülkede, bu değişimin kuşaklar arası iletişimsizliği nasıl derinleştirdiği, giderek nasıl kopma noktasına gittiği işlenirken insan olgusu sadece dış yapısı ve davranışlarıyla ele alınmaz; onun bilinçaltı boyutu ve zihinsel macerasının topografyası da ortaya çıkarılır. İmkânsız Öyküler, yazılış tarihi, biçim ve içerik olarak, kısacası her anlamıyla yeni öykülerden oluşuyor. Her biri yoğun dil işçiliğinin ürünü olan bu kısa, derinlikli ve vurucu hikâyeler, sadece Rasim Özdenören hikâyeciliğinde değil, Türk hikâyeciliğinde de yeni bir yol açacak gibi görünüyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
"Ben sadece yaşadıklarımla söylediklerim denk düşsün istedim."
Türk Edebiyatı'nın önde gelen hikâyecilerinden Rasim Özdenören'in ikizi olarak 20 Mayıs 1940'ta Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Alâeddin Özdenören, çağının tanığı olmayı seçen şairlerden biridir.
Lise yıllarında ikiz kardeşi Rasim Özdenören , Cahit Zarifoğlu ve Erdem Bayazıt ile Maraş'ta çıkardıkları Hamle dergisi ile edebiyata başlayan Alâeddin Özdenören, daha sonraları Yeni İstiklal , Diriliş ve Edebiyat dergileri ile, 1976'da kurucuları arasında yer aldığı Mavera dergisinde yazmaya devam etti.
BÜTÜN ŞİİRLERİ / ALAEDDİN ÖZDENÖREN
Bütün Şiirleri / Alaeddin Özdenören kitap özeti:
Alaeddin Özdenören çağının tanığı olmayı seçen şairlerden biridir. Fakat şiirin dili onu salt gözlemci olma konumundan çekip çıkardı. Gerçeğe, değere ve insana aynı anda yönelişin doğurduğu ruhsal yoğunlaşma, şiirine etkileyici bir duygu sığınağı şeklinde yansıyor. Karanlığın karşısına umudu koyuyor şair. Yılların acı çığlığından habersiz, uykusunda gülümseyen çocuğun masumiyeti bütün kahredici deneyimlere rağmen onu gelecek konusunda umutlandırıyor. Bu eser, şairin kaleme aldığı tüm şiirleri içermektedir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
''Umudun çarşafı kefenden öte Hayalin bulutun dizlerindedir...''
Cumhuriyet dönemi Türk şairi, yazar ve araştırmacı Mehmet Akif İnan, 1940 yılında Şanlıurfa'da dünyaya geldi. 1969 yılında Nuri Pakdil, Rasim Özdenören ve Erdem Bayazıt'la birlikte Edebiyat dergisinin, 1976'da Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Alaeddin Özdenören ve Ersin Gürdoğan grubu ile Mavera dergisinin kurucuları arasında yer aldı.
1998'de divan ve halk şiiri geleneğinden yararlandığı şiirleriyle kendi kuşağının usta şairleri arasında gösterildi.