8 ünlü yazarın babalarına yazdığı 8 şiir
"Anne gezindiğin bağ, baba yaslandığın dağdır. Ömrümün en güzel çağı annen ve babanla olandır." der Ataol Behramoğlu... Karşılıksız sevginin ve fedakarlığın temsili olan baba kimi yazarımıza göre umut, kimine göre özlem kimine göre ise güven demekti. Sizler için, Cemal Süreya, Özdemir Asaf ve Necip Fazıl Kısakürek başta olmak üzere edebiyatımıza damgasını vuran şairlerimizin babalarına yazdıkları şiirleri derledik. Kimsenin buruk hissetmesini istemediğimiz bir gün geçirmeniz dileğiyle...
Giriş Tarihi: 21.06.2020
08:50
Güncelleme Tarihi: 09.07.2020
20:53
Anneler Kaçar Gibidir - Turgut Uyar
"Her akşam nerden baksan yine de bir eksiği doldurur Babalar geri çekilir, anneler onlara teslim olur
Saçlarımı hep kestim tutacak kadar kalmasın dedim Çünkü bir başkaldırma ancak saçlarından tutulur
Gölleri bölümlediler ve sonra suya gittiler çoğu Babalar hep perşembe, anneler hep cuma olur…"
I Turgut Uyar
Kendi şiir ırmağını yeni bir akışa yönlendirdiği dönemde yazdığı şiirlerden biri olan "Göğe Bakma Durağı"nda Uyar, yeni döneminin hemen tüm özelliklerini barındıran bir metin olarak, gerek şairin duyarlığı, gerekse poetik anlayışı bakımından yenileşmenin, modernleşmenin belirgin izlerini taşıdı.
Ayrıca "Göğe Bakma Durağı" isimli şiir, "Dünyanın En Güzel Arabistanı"ndaki öteki şiirlerle birlikte okunduğu zaman anlaşılacak şekilde yazıldığı için edebiyatçılar tarafından, bağımsız bir metin olmak yerine Turgut Uyar şiirinin ana gövdesinin homojen bölgelerinden biri olarak tarif edildi.
Mutsuzluğun ablukasını kıran şair: Turgut Uyar
Siyah ve Karanlık - Fazıl Hüsnü Dağlarca
"Kur'an okurdu babam bazen,
Galiba kadir gecelerinde.
Onun inanmış sesiyle biz çocuklar
Daha küçülürdük odanın en uzak bir yerinde.
Müteessir olurduk kışı gören kırlangıçlar gibi,
Garip sedalarda hiçbir şey anlamadan.
Henüz mektebe giden ablam, bilgiç bilgiç:
'Arapça' derdi, nefesiyle o zaman.
I Fazıl Hüsnü Dağlarca
Çocukluk yılları kültürlü bir aile ortamında geçen Fazıl Hüsnü ilk şiir denemelerinin ardından lise yıllarında kendini bütünüyle şiire ve edebiyata verir.
1930'lu yıllarda Varlık dergisinde yayımlanan şiirleriyle edebiyat çevrelerinde adı duyulmaya başlar. Kara Harp Okulu'ndan mezun olduğu gün yayımlanan Havaya Çizilen Dünya adlı ilk şiir kitabı ile daha geniş bir çevrenin ilgisini çekmeyi başarır. Uzun bir süreci kapsayan şiir hayatı boyunca güçlü yeteneğiyle Türk şiirinin mevcut imkânlarından da yararlanan Dağlarca'nın ilk şiirlerinde heceyi kullanma tekniği bakımından Beş Hececiler'in, metafizik ve kozmik temalar yönünden Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı ve Ahmet Muhip Dıranas'ın etkisinden söz edilmiştir.
Türk edebiyatının yazarlarından az bilinenler
"Baba! her yılbaşında sana söyleyecek bir tek sözüm var: Seni ne kadar çok seversem o kadar çok olsun ömründen geçen yıllar…
Baba! Babam, ağabeyim, kardeşim, arkadaşım! Ne zulüm, ne ölüm, ne korku başımı eğemez! Yalnız senin elini öpmek için eğilir başım."
I Nazım Hikmet