Abdurrahim Karakoç’un Mihriban şiirinin “gerçek” öyküsü
Abdurrahim Karakoç tarafından kaleme alınıp Musa Eroğlu tarafından bestelenen 'Mihriban', yediden yetmişe herkesçe bilinen şiirler arasındadır. Halk şiiri geleneğinin usta isimleri arasında yer alan Abdurrahim Karakoç'un Mihriban şiiri ile ilgili tevatürler, şiirin bestelenmesinin ardından artış gösterdi. Ölüm yıl dönümünde usta şairin aşık olduğu kızla mektuplaşırken kaleme aldığı Mihriban şiirinin "gerçek" hikayesini, şairin röportajlarından hareketle araştırdık.
Giriş Tarihi: 30.12.2019
09:41
Güncelleme Tarihi: 07.06.2023
16:05
🔹 Karakoç, "unutmak kolay mı?" diye yazan "Mihriban"a şu şiiriyle cevap verir:Unutmak kolay mı? " deme
"Unutursun Mihriban'ım. Oğlun, kızın olsun hele Unutursun Mihriban'ım.
Zaman erir kelep kelep.. Meyve dalında kalmaz hep. Unutturur birçok sebep Unutursun Mihriban'ım.
Yıllar sinene yaslanır Hâtıraların paslanır. Bu deli gönlün uslanır... Unutursun Mihriban'ım."
Kimdi “kalemi elden düşürten” Mihriban?
🔹 Yıllar boyunca Karakoç'a sorulan o meşhur soru şuydu; kimdi bu Mihriban? Karakoç, bu soruya belki yüzlerce kez maruz kalmıştı fakat verilen cevapların ortak özelliği; cevapların yine aynı müphemliğe çıkmış olmasıydı.
🔹 Abdurrahim Karakoç, "kimdir Mihriban?" sorusuna şu şekilde yanıt verir:
"Ha, kimdir bu Mihriban? Herkes bunu sorar… Mihriban diye bir kimse yoktur. Mihriban, sembol bir isimdir. Ha, muhatabım mı yoktu? Kesin vardı canım, olmasa bu şiir böyle çıkar mı? Olduğu için de böyle çıktı işte… Adı Mihriban değil, ama var… Geçenlerde biri, "Ya ağabey, biri senin Mihriban'ın hikâyesini anlatıyordu" dedi. "Yok, hepsi yalan söylüyor" dedim. Tabii, benden çıkmadığına göre, herkes farklı farklı anlatacaktır. Ben de kimseye anlatmadım, daha da anlatmam… Yaşayıp, yaşamadığını da bilmiyorum. Yani başımızdan geçmiş bir macera gibi bir şey, fakat vuslat olmamış, o kendi yoluna gitmiş, ben kendi yoluma… Ben onun ismini verirsem, ayıp olmaz mı bu?"
🔹 İşte usta şair Mihriban'ı bu şekilde tanıtır.
“Herkesin bir Mihriban’ı var”
🔹 Televizyonda verdiği bir röportajında ise kendisine Mihriban'ın kim olduğunu soran muhabire, "Dünyanın her tarafında ben de bilmiyorum artık kimdi olduğunu, o şifreyi açmayacağım, o şifre öyle kalacak çözülmeyecek" diye nükteli bir cevap verdikten sonra, "Herkesin bir Mihriban'ı var" diyerek ekler.
Bestelendikten sonra popülaritesi artan şiir
🔹 Şiir, Musa Eroğlu tarafından bestelendikten sonra popüler türküler arasına girer. Abdurrahim Karakoç, "Ben 1960'ta yazmışım Mihriban şiirini, ihtilal olmadan önce… Bir milyonun üzerinde kitabım sattı. Hiç kimse çıkıp da ya burada şu yazıyor, bu deniyor, diye dikkat etmemiş. Ne eleştirenler, ne okuyanlar, hiçbirisi…Ne zamanki 1995'lerde filan kasete okunmuş sazla beraber, fıttırdı millet, böyle şiir mi olur, ne güzel, diye…" cümleleriyle bestelendikten sonra şiirin popülaritesinin artmasını yarı sitemkar bir tavırla ortaya koyar. Şair, bununla beraber daha iyi ve vurgulu şiirleri olduğunu fakat bunların bilinmediğini, yalnızca kulağa hitap edildiği vakit bir şiirin değer kazandığına dair görüşlerini ifade eder.
Şiiri besteleyen Musa Eroğlu’nun Abdürrahim Karakoç ile ilgili düşünceleri
🔹 Şiiri besteleyen Musa Eroğlu ise Abdurrahim Karakoç ve Mihriban şiiri ile ilgili şu cümleleri sarf eder:
"Keşke diğer sanatçılar de benim gibi Karakoç'un şiirlerini besteleseydi. 500 tane bestesi olsaydı. Müzik insanları Karakoç'u, onun edebiyat çizgisini keşfedemedi. Değerli Karakoç'un sevdaya dair çok güzel ifadeleri, şiirleri var. Ben Karakoç'un dünya görüşüyle değil şair, ozan yönüyle ilgileniyorum ve ondan etkileniyorum. Aynı ülkede yaşayan şairler, ozanlar ve sanatçılar birbirinden etkilenir. Çünkü ülkenin ortak kültürüyle, değerleriyle büyüyor, aynı havayı soluyorsunuz."