Acının şiire dökülmüş hali: Muharremiyye
Muharrem, hicri yılın ilk ayıdır. Sene başı olması ve içerisinde bulundurduğu mühim günler hasebiyle Müslümanlar tarih boyunca bu ayı farklı şekillerde idrak etmişlerdir. Bu ayın onuncu gününde yaşanan Kerbela olayı ise asırlardır unutulmamış ve Müslümanların hatırını bir an olsun terk etmemiştir. Acılar insanların hatırlarını uzun zaman boyunca terk etmez. Bazı acılar ise asla unutulmaz, soğumaz. Şairler kaleme aldıkları muharemiyyeler ile bu aya dikkat çekerler.
Giriş Tarihi: 09.08.2021
17:36
Güncelleme Tarihi: 07.07.2024
10:40
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Ağla ey dil ki bugün zulm firavan oldu. Gül-i gülzar-ı Nebi soldu perişan oldu. Bu işe ins ü melek cümlesi nalan oldu. Ehl-i beyt'e bu zaman gör ki ne tuğyan oldu. Yusuf Fahir Baba (Ataer) 📌 Son dönem Bektaşi Şeyhlerinden olan Yusuf Fahri Baba da son muharremiyye şairlerimizdendir. Nebi'nin gül bahçesinin solmasına dikkat çekilen eserde Hz. Hüseyin'e yapılan zulmün büyüklüğüne ve ehli beytin düştüğü zor duruma dikkat çekilmiştir. Kerbela vakası aradan geçen on iki aşıra rağmen hala Müslümanların kalplerini yakmaktadır.
(x) Yusuf Fahir Baba kimdir? (x) Yusuf Fahir Ataer 1892-1967 yılları arasında yaşamış Celveti-Bektaşi şeyhidir. Batılı bir tarzda eğitim almasına rağmen klasik İslami İlimler eğitimini de ihmal etmedi. Kadıköy Kuşdilinde bulunan bugün Fenerbahçe Stadı'nın karşısındaki Sadi Tekkesi'nin şeyhliğini yaptı. Son dönem tekke edebiyatının tanınan şairlerindendir.
📌 Şiiler tarihleri boyunca Kerbela olayını siyasi gösterilere çevirmiş ve gündeme uygun biçimde gerçekleştirmişlerdir. Şiiler bir tehdit unsuru olarak gördükleri Sünni camiaya diş göstermek amacıyla geniş meydanlarda kanlı bir şekilde anmalarını gerçekleştirmişlerdir. Şiilere göre Muharrem matem ayıdır. Bu ay boyunca hiçbir eğlenceye müsamaha gösterilmez.
📌 Onuncu gün çok büyük bir kitleye "Aşura tiyatrosu" oynanır. Şii inancına göre Hz. Hüseyin'in (RA) vefat yıl dönümüne katılım çok önemlidir. Bu sebeple Muharrem törenlerine katılım her zaman yüksek olmuştur.
(x) Hicrî yeni yıl ve Muharrem ayı
Yıllar geçiyor ki, ya Muhammed, Aylar bize hep Muharrem oldu! Akşam ne güneşli bir geceydi… Eyvah, o da leyl-i matem oldu! Mehmet Akif 📌Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy bu mısralarında Hz. Peygamber Efendimize karşı olan özlemini Hz. Hüseyin ile özdeşleşen Muharrem ayı üzerinden anlatmaktadır.
(x) Mehmet Akif Ersoy kimdir? (x) Vatan şairi, İstiklal Marşı ile bir milletin serencamını dile getirmiştir. 20. yüzyılın önde gelen şairlerindendir. 1936'da İstanbul'da vefat etmiştir. Cenazesi başlar üzerinden Edirnekapı'ya ulaşabilmiştir. Bir milletin kalbine girebilmiş nadirattan şairlerdendir.
(x) Hasta yatağında Mehmet Akif ile röportaj
Dilâ geldi yine eyyâm-ı mâtem Bu rûz-ı bî-vefâda olma hurrem Hemân hasretle kan ağla demâdem Muharremdir meded ey dil Muharrem (Ey gönül, geldi yine matem günleri.) (Bu vefasız günlerde olma sevinçli.) (Hasretle kan ağla sık sık böyle.) (Muharrem'dir aman ey gönül, Muharrem.) Müştak Baba (x) Müştak Baba kimdir? Asıl adı Mustafa olup Bitlislidir. Asarü'l Müştak adlı eseri sebebiyle kendisine Müştak Baba denmiştir. Soyu Abdulkadir Geylani'ye dayanmaktadır. İyi bir İslami ilimler tedrisatı almıştır. Riyazet ve tasavvuf maksadıyla Bağdat'a, Hindistan'a ve hacca gitmiştir. Bir dönem İstanbul'da yaşamış ve şehir ehli tarafından çok sevilmiştir. Yazdığı şiirler bestelenmiştir. Muş'ta uğradığı bir saldırı sonucu vefat etmiştir. Doğu Anadolu'da çok fazla sevilmiş ve iki yüz elli bin kadar müridi bulunduğu rivayet edilmiştir.
📌Hz. Hüseyin'in karakteri ve nesebi şiirlerin ana temasını oluşturur. Hz. Hüseyin, Efendimizin torunu karakter olarak Medine'nin önde gelen karakteridir. Şiirlerde masumluğuna, samimiyetine ve sevilmesine dikkat çekilir. Onu katledenler lanetlenir.
📌Hz. Hüseyin için yazılan tüm şiirler ağıt hükmündedir. Tüm samimi Müslümanlar bu olaya üzgündür ve bu Müslümanlar arasından eli kalem tutanlar muharremiyye ve mersiye yazarak üzüntülerini şiir ile ifade etmişlerdir.
(x) Kerbela nedir? Kerbela olayının tarihi…