Arama

A'dan Z'ye Peyami Safa

Edebiyatımızın mihenk taşlarından biri olan Peyami Safa, şair bir babanın oğlu olarak dünyaya gözlerini açtı. Fakat dermansız hastalıklar onun yakasını bırakmadı. İşte Türk edebiyatına yön vermiş isimlerden biri olan Peyami Safa'nın acılarla dolu yaşam öyküsü A'dan Z'ye sizler için derledik.

''Uyuyamadım, ağrılarım arttı, fakat ruhi azabıma nispetle çok asil, sade ve saf olan et ıstırabımı o gece sevdim.''

  • 5
  • 28
DİL:
DİL:

Roman gözlemci bakış açısı ve sentezler de yapan üçüncü şahıs aktarımı ile anlatarak, gözlemci, olaylara dâhil olmayan, Neriman, Şinasi, Macit ve Faiz beyin düşüncelerini de okuyarak analiz edip bize aktaran bir anlatıcıdır. Anlatıcı olayları netleştirmek için doğu, batı; Fatih Harbiye; Şinasi, Macit çelişkilerini ortaya koyarak aktarır. Neriman, Şinasi, Macit aşkları etrafında anlatılanlar batının bilim ve sanatına değil, yaşama şekli ve tavırlarına yönelmelerin insanların ruhlarında oluşturduğu çatışmaları ve geleneklerden kopmanın bir çeşit kendinden kopma olduğu tezini belirginleştirecek zıtlıkları ortaya koyarak ana fikri netleştirmek amacına yönelik olarak seçilmiştir.

  • 6
  • 28
DOKUZUNCU HARİCİYE KOĞUŞU:
DOKUZUNCU HARİCİYE KOĞUŞU:

Peyami Safa'nın 1930 yılında yıldızının parlamasını sağlayan romanıdır. Eserleri arasında kendi hayatını ile özdeşleşen en iyi kitabıdır. Çocukluğunun sonu gelmez tedavi süreçleri ile geçiren yazar, romanında benzer acıları yaşayan bir kahramanı anlatır.

  • 7
  • 28
ESERLERİ:
ESERLERİ:

Yazarın Peyami Safa adıyla yayımladığı romanları şunlardır: Sözde Kızlar, Şimşek, Mahşer, Bir Akşamdı, Canan, Bir Tereddütün Romanı, Biz İnsanlar, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu.

  • 8
  • 28
FATİH-HARBİYE:
FATİH-HARBİYE:

İlk baskısı 1931 yılında yapılan Fatih- Harbiye, Peyami Safa'nın olgunluk döneminde yazdığı bir romanıdır. Fatih- Harbiye, gelenekten kopup Batı'yı benimseyişin; birey, aile ve toplum üzerindeki etkisini İstanbul'un semtleri üzerinden somutlaştırarak gözler önüne sermeye çalışır. Ayrıca romanda Faiz Bey ile kızı Neriman arasındaki medeniyetler arası nesil çatışmasına da sıklıkla vurgu yapıldığı görülür.

  • 9
  • 28
GAZETECİLİK:
GAZETECİLİK:

Peyami Safa, 43 yıl boyunca köşe yazarlığı yaptı. Bu süreçte Cumhuriyet, Tasvir-i Efkâr, Tercüman gibi bütün belli başlı gazetelerde çalışmış, hatta kendi gazetesini çıkarmıştır. Felsefe, bilim, sanat gibi geniş bir yelpazede yazan Peyami, keskin kalemiyle iyi bir siyaset adamıdır. Ahmet Haşim'den Yahya Kemal'e, Yakup Kadri'den Cenap Şahabettin'e neredeyse o dönemin bütün kalemleriyle polemiğe girdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN