Ahmet Hamdi Tanpınar'dan 1 kitap 1 cümle
Ahmet Hamdi Tanpınar için "geçmiş" hep çocuk yaşta kaybettiği annesinin resmidir. Peki, Tanpınar'ın bu yüzden her zaman rüyalara sığındığını, hayal ve hülya kavramının eserlerinin bütününde yer edindiğini biliyor muydunuz? Sizler için, "Zaman şairi'' dediğimiz Tanpınar'dan ''1 kitap 1 cümle''yi derledik.
Giriş Tarihi: 10.05.2019
09:09
Güncelleme Tarihi: 10.05.2019
09:22
Mahur Beste kitap özeti:
Mahur Beste'de Tanpınar'ın Huzur ve Sahnenin dışındakiler adlı romanlarında önemli bir motif olan "Mahur Beste" teması önemli yer tutar. Mahur beste, acı bir aşk hikâyesinin klasik musiki kalıplarıyla soyutlanmasıdır. Tanpınar, klasik Türk musikisini medeniyetimizin özlü bir yansıması olarak kabul eder. Mahur Beste'de Tanpınar'ın diğer eserlerinde de görülen medeniyet meselesi büyük bir ağırlıkla ele alınır. Mahur Beste, tanzimat sonrasında toplum hayatımızın her yönüne yansıyan değişim ve başkalaşımın yansıtıldığı ve her fırsatta tartışıldığı bir roman özelliğindedir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
''Hâlbuki kitaplar, sevginin birleştirici bir şey olduğunu yazıyorlardı.''
Huzur kitap özeti:
Tanpınar, kültürümüzü bir "iç âlem medeniyeti"nin tezahürü olarak görür. Bu medeniyeti, belirli bir ahlâkı taşıyan "mânevi vazifelerine inanmış, muayyen bir ruh nizamından geçmiş, nefislerini terbiye etmiş" insanlar meydana getirmiştir. Huzur'un kahramanlarından Mümtaz, roman boyunca kendisini "huzur"a kavuşturacak bir "iç nizam"ı aramaktadır. Eserde hastalık, ölüm, tabiat, kozmik unsurlar, medeniyet, sosyal meseleler, çeşitli ruh halleri ve estetik fikirler iç içe verilir. Ancak bütün bunların üzerinde romana hâkim olan Mümtaz'la Nuran'ın aşklarıdır. İstanbul, bu aşkın yaşandığı çevre olmaktan çıkarak, âdeta bir roman kahramanı gibi ele alınır. Huzur için, belli bir dünya görüşüne, bir hayat nizamına kavuşamamış aydınlarının "huzursuzlukları"nı dile getiriyor denebilir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
''Birdenbire aklı evlendiği seneye, biricik aşkına, her ömürde bir kez açan o bahara gitti.''
Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitap özeti:
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiiri sembolist bir ifade üzerine kurulmuştur. Aynı anlatım tarzı romanlarına da zaman zaman sirayet eder. 1961 yılında yayımlanan roman, Türk insanının Doğu ile Batı arasında bocalamasını irdeler. Tanpınar'ın "Saatleri Ayarlama Ensitüsü", toplumumuzun bu değişme süreci içindeki durumunu, fertten yola çıkarak topluma varan bir teknikle anlatıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…