Arama

Ahmet Mithat Efendi’ye ait kütüphanenin hazin sonu

Ahmet Mithat Efendi, kaleme aldığı yazılarla ve gerçekleştirdiği yayınlarla edebiyat tarihimizde kendine yer edinmiş önemli bir isim. Ahmet Mithat Efendi, edebiyat ve yayıncı kimliğinin yanı sıra büyük bir kütüphanenin de sahibiydi. Kütüphanesi, yerli ve yabancı pek çok kitaba, ansiklopediye, el yazması esere ve kendi el yazısıyla kaleme aldığı pek çok yapıta ev sahipliği yapıyordu. Binlerce kitabın bulunduğu bu kütüphane, Ahmet Mithat Efendi'den daha önce hayata gözlerini yuman damadı Muallim Naci'nin kitaplarını da barındırıyordu. Peki, Ahmet Mithat Efendi'nin kütüphanesine ne oldu?

  • 15
  • 16
AHMET MİTHAT KİTAPLARIN ARASINA NOTLAR ALMIŞTI
AHMET MİTHAT KİTAPLARIN ARASINA NOTLAR ALMIŞTI

📌 4 yıl sonra ise Mahmut Yesari'nin yazdığı bir yazıda, Ahmet Mithat Kütüphanesi hakkında şu satırları kaleme almıştır:

"Bundan bir iki sene evvel Ahmet Mithat Efendinin kütüphanesi satılmıştı. Bu satışa kan ağladım. Kitaplar bir kütüphanede parça parça yok pahasına satıldı. Kitapların bir kısmını gördüm. Mithat Efendi'nin çalışma tarzı hakkında biraz fikir edindim. Kitapların arasında notlar yazılmış kâğıtlar vardı ve satır altları çizilmişti. Yarım kalmış tercümelere de tesadüf ettim. Kitaplar el yazması ender ele geçen kitaplar değildi ama gene kıymetli idi."

  • 16
  • 16
KÜTÜPHANENİN HAZİN SONU
KÜTÜPHANENİN HAZİN SONU

📌 Dönemin Maarif Vekili Hasan Âli Yücel, yıllar sonra bir yazı kaleme almış ve konuya ışık tutmuştu: "Sekiz on sene önce Mithat Efendiye ait bazı evrak ve belgeler elime geçmişti. Bunlardan bir kısmını dostum Hakkı Tarık'a vermiştim. Sözünü ettiğim jübilede teşhir edilmişti. Bu evrak arasında dikkati çeken epey şey vardır. Onlardan birini buraya alacağım. Bu parça Tercüman'da neşredilmiş mi, vaktim olup arayamadım."

Tüm bunlar, büyük oranda, Ahmet Mithat Efendi Kütüphanesine ne olduğunu, bir kütüphanenin hazin hikâyesini ortaya koymuş oluyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN